Šport > Košarka
19 ogledov

"Sezona lige NBA je pod velikim vprašajem"

nba sestanek lockout anthony Reuters
Izpolnjenih je vse več pogojev, da bo letošnja sezona lige NBA v celoti odpovedana. Sindikat igralcev je sinoči namreč zavrnil zadnjo ponudbo vodstva lige. Zadnji datum za rešitev sezone je 7. januar.

V severnoameriški košarkarski ligi NBA so propadla pogajanja igralcev in lastnikov klubov o delitvi 4,3 milijarde dolarjev vrednega letnega dobička. Sindikat igralcev je sinoči zavrnil zadnjo ponudbo vodstva lige, ki je predlagalo delitev dobička na pol. Zaradi nesprejetega dogovora je ogrožena celotna sezona.

Ultimat, ki ga je igralcem minuli teden postavil komisar lige David Stern, so igralci soglasno zavrnili. Če bi igralci dogovor sprejeli, bi se spor, zaradi katerega vse dejavnosti v ligi NBA mirujejo, končal, liga pa bi se začela 15. decembra. Tako bi v letošnji sezoni namesto 82 tekem odigrali deset tekem manj. Vendar pa je takšen scenarij vse manj verjeten in je – glede na to, da so pogajanja zašla v slepo ulico – ogrožena celotna sezona.

"Prišli smo do sklepa, da je propadel celoten postopek dogovarjanja o novi kolektivni pogodbi. Ne nameravamo pristajati na ultimate. Vse preveč smo popuščali, saj so lastniki preprosto želeli preveč, zato so igralci morali odgovoriti," je po triurnem sestanku "delojemalske" strani dejal direktor združenja igralcev Billy Hunter, ki je napovedal selitev spora na sodišče ter vložitev protimonopolne tožbe proti vodstvu lige.

Vodstvo lige je igralcem zagrozilo, da bo, če zadnje ponudbe ne bodo sprejeli, pripravilo še strožji predlog, po katerem bi si lastniki vzeli 53, igralcem pa bi ostalo 47 odstotkov. Igralci so sicer sprva zahtevali 53 odstotkov letnega dobička, kasneje so zahtevali 52 odstotkov, lahko pa bi sprejeli tudi 51.

"Ta odločitev je najboljša za vse igralce. Sprejeta je bila soglasno," je dejal predsednik združenja igralcev Derek Fisher, na novinarski konferenci v New Yorku je bilo sicer navzočih 40 igralcev, med njimi tudi zvezdniki Chris Paul, Carmelo Anthony in Kobe Bryant.

Zadnji datum za rešitev sezone je 7. januar, potem pa bo Stern odpovedal vso sezono. Zadnjič je bila skrajšana sezona 1998/1999, ko so se šele januarja 1999 dogovorili in februarja istega leta izpeljali 50 tekem rednega dela za vsako ekipo. Takrat je lockout trajal kar 204 dni. V najslabšem možnem scenariju se lahko v ligi NBA ponovi zgodba iz severnoameriške hokejske lige NHL, ko so bili zaradi spora med igralci in lastniki prisiljeni v celoti odpovedati vse tekme v sezoni 2004/2005.

"Sezona lige NBA 2011/2012 je pod velikim vprašajem. Ne vem, kaj želi združenje doseči z napovedanimi pravnimi sredstvi. Najbrž si prizadevajo prestrašiti lastnike, vendar pa se to ne bo zgodilo," je zadnje dogajanje za ameriško televizijsko mrežo ESPN pokomentiral Stern.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.