Šport > Košarka
13 ogledov

Shaq: "Pogrešal bom lov na prstan"

Shaquille O'Neal je odigral svojo zadnjo profesionalno tekmo. (Foto: Reuters)
1/10
Žurnal24 main
Po 19 sezonah v ligi NBA je Shaquille O'Neal napovedal konec kariere - prek twitterja je to najprej sporočil svojim navijačev, v petek bo stopil še pred novinarje. Ni želel končati, a ga je prisililo telo.
Shaquille O'Neal
je v karieri zaslužil okoli 300 milijonov ameriških dolarjev, še več presežnikov njegove kariere pa najdete v članku "Po 19 letih in 28.596 točkah konec?".

Shaquille O'Neal, eden najbolj uspešnih in prepoznavnih košarkarjev vseh časov, je v sredo oznanil konec svoje kariere. "Uspelo nam je. 19 let. Rad bi se vam zahvalil, zato najprej povem vam: upokojil se bom. Hvala vam, se slišimo," je v svojem videosporočilu navijačem dejal 39-letni štirikratni prvak lige NBA. Nazadnje je igral za Boston Celtics, a jim zaradi vse več poškodb, nazadnje ga je pestila poškodba ahilove tetive, letos v končnici ni mogel pomagati. Kasneje je v kratki izjavi za ESPN dejal, da si ni želel upokojitve, a ga je v to prisililo telo in leta. "Pogrešal bom tekme. Pogrešal bom lov na prstan. Pravzaprav bom pogrešal vse."

Priljubljeni Shaq, ki ni bil le košarkar, ampak tudi šaljivec, preizkusil pa se je tudi na malih ekranih in na velikem platnu, bo uradno slovo oznanil v petek, ko bo na svojem domu na Floridi novinarska konferenca. Obljubil je, da se bo ozrl na svojo bogato, 19-letno kariero, v kateri je bil trikrat MVP finala in je na All-Star tekmi sodeloval 15-krat, in razkril načrte za naprej. V ligi NBA je dal 28.596 točk, s čimer je peti najuspešnejši košarkar vseh časov. V povprečju je dosegal 23,7 točke in 10,9 skoka na tekmo, prvak je bil s Los Angeles Lakers in Miami Heati, ne pa tudi s Cleveland Cavaliers, Orlando Magic, Boston Celtics in s svojim prvim moštvom Orlando Magic. Leta 1996 je v Atlanti z ameriško košarkarsko reprezentanco osvojil zlato olimpijsko kolajno.

"19 sezon je bil O'Neal dobesedno in v prispodobi velikan lige NBA," je ob njegovem slovesu dejal komisar lige, David Stern. "V imenu lige, moštev in milijonov njegovih navijačev po vsem svetu, bi se mu rad zahvalil za vse, kar je naredil za to ligo in za naš šport, tako na igrišču kot izven njega." Poklonil se mu je tudi lastnik Lakersov Jerry Buss, pri katerih je osvojil tri prstane. "Shaq je imel dolgo in izjemno kariero. Njegvo prispevek za celotno NBA je bil izjemen. Zelo cenimo, kar je naredil in pomenil za Lakase. Brez njega ne bi imeli treh prstanov, za vedno mu bomo hvaležni.“ Številni se mu zahvalujejo prek twitterja, med njimi je bil tudi LeBron James, s katerim sta skupaj kratek čas igrala pri Cavaliersih: "Kakšna kariera Shaqa Diesla! Najbolj dominanten košarkar, s katerim sem igral. Pa tudi izjemna oseba. Komadija neprestano!!"

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.