Šport > Košarka
15 ogledov

Sijajni Francozi poteptali slovenske sanje

Alen Omić Slovenija Francija evropsko prvenstvo do 20 let
1/30
Anže Petkovšek
Odlični Francozi na čelu z izjemnimi Leom Westermannom so v četrtfinalu evropskega prvenstva mlajših članov v Stožicah s kar 77:54 ugnali Slovenijo, ki je po prvem porazu ostala brez boja za kolajne. Selektor Zmago Sagadin se je po koncu obregnil ob sojenje.

Slovenija se na evropskem prvenstvu mlajših članov ne bo borila za kolajne. Po šestih zaporednih zmagah v predtekmovanju je v prvi odločilni tekmi na prvenstvu izgubila proti izbrani vrsti Francije, ki se je v četrtfinale prebila s četrtega mesta v svoji skupini. Varovanci trenerja Zmaga Sagadina se bodo v soboto ob 15.45 v ljubljanskih Stožicah pomerili z Nemčijo za razvrstitev od petega do osmega mesta. Ne glede na razplet sobotne tekme bo Slovenija svojo zadnjo preizkušnjo na EP odigrala v nedeljo ob 12. uri.

Polfinalna para EP sta Litva - Srbija in Španija - Francija. Litovci so v četrtfinalu premagali Grčijo s 79:43, Srbija je bila boljša od Latvije s 74:65, Španija pa od Nemčije s 73:47.

Slovenski košarkarji so po uspešnih predstavah v dvorani Komunalnega centra v Domžalah tokrat razočarali približno 6000 gledalcev v Stožicah. Potem ko so se v prvem polčasu dobro kosali s fizično močnejšim tekmecem, ki je že v prvih dvajsetih minutah prepričljivo dobil bitko pod obročema (25:16), so v tretji četrtini povsem odpovedali. Francozi so v prvih štirih minutah drugega polčasa naredili delni izid 13:0, pobegnili na 45:34, ta del igre končali z rezultatom 26:8 in prednostjo 54:40.

Slovenija žal tokrat ni imela dovolj izstopajočih posameznikov. Če se je Klemen Prepelič (17 točk) z meti z razdalje in prodori še nekako upiral Francozom, pa centrska linija z Alenom Omićem na čelu ni imela dovolj moči in podpore za enakovreden boj z višjimi in bolj robustnimi tekmeci, ki so skok dobili s 43:33. Pri Francozih je v drugem polčasu zablestel Leo Westermann, ki je na koncu zbral 21 točk. Kljub podpori s tribun se Slovenija do konca tekme ni več vrnila v igro za zmago.

Izjave po tekmi:

Zmago Sagadin, selektor:
"Žal mi je, da v tem prekrasnem ambinetu nismo naredili bolšega rezultata. Francozi so bili fizično premočni za nas. Bolj kot se je tekma odvijala, bolj je njihova fizična moč prihajala do izraza. Zraven dodamo še kriterij sojenja, ki jim je dovolil takšno ostro igro in ni kaznoval koktaktov v prodorih. V prvem polčasu smo igrali solidno, imeli neko iniciativo. Imeli smo le težave pri skoku. V tretji četrtini so Francozi izvedli večji pritisk, igrali ostreje, agresivneje. Z nekaj blokadami so nas odrinili izpod koša. Z zunanjih pozicij enostavno nismo prišli do pravih metov. Imeli smo preslab met z razdalje. Francozi, na čelu z Westermannom, ki je igral briljantno, so bili premočni za nas, sojenje pa je bilo sramotno na našo škodo."

Klemen Prepelič, kapetan:
"Žal mi je, da enostavni ni šlo na zakleti četrtfinalni tekmi. Zmagali smo šest tekem zapored, kar je eden izmed izjemnih dosežkov, saj je treba iti šestkrat na igrišče in zbrati motivacijo. Pokazali smo, da lahko zmagamo tudi proti najboljšim, tudi Španijo in Litvo, ki sta se uvrstili v polfinale. Francija je bila fizično bolje pripravljena. Tudi taktično so se dobro pripravili, saj so me dobesedno odrezali od žoge. V prvem polčasu smo igrali zelo dobro, zapirali in našli tudi pot do obroča. Na začetku drugih 20 minut se je razigral njihov najboljši igralec, Westermann, ki je verjetno najboljši organizator igre tega evropskega prvenstva. Za sabo je potegnil celo ekipo. Mi v napadu nato nismo našli poti do koša, dobili nekaj blokad, z razdalje pa bili prav tako nenatančni. Enostavno ni bilo dovolj za uvrstitev v polfinale."

Luka Rupnik:
"Prvi polčas smo se zanesli na zares dobro obrambo, odigrali smo kar smo se dogovorili. V drugih 20 minutah nismo odigrali takšne obrambe kot bi jo morali, v napadu pa smo podivjali. Westermannu smo dovolili, da se je razigral. Končni rezultat ni bil realen pokazatelj. Zelo mi je žal zaradi prekrasnega vzdušja v dvorani Stožice ter zaradi ljudi, ki smo jih čutili za seboj."

Evropsko prvenstvo do 20 let, četrtfinale:

Slovenija : Francija 54:77 (40:54, 32:28, 19:15)
Prepelič 17, Morina 11; Westermann 21, Toupane 19, Gobert 16

Litva : Grčija 79:43
Ulanovas 18, Skucas 14; Melissaratos 15

Srbija : Latvija 74:65
Mitrović 16 in 10 skokov, Miljenović 14; Timma 16

Nemčija : Španija 47:73
Schröder 9; Diez 22 in 11 skokov, Fernandez 14

 

Spored košarka - poglejte na spored in si oglejte najnovejše rezultate v košarki.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.