Šport > Košarka
3 ogledov

Škoda za Smodiša

Papaloukas ni želel napovedati, kdo si bo priigral vstopnico za Peking: "Vsakdo, Žurnal24 main
Theodoros Papaloukas je najizkušenejši mož grške izbrane vrste. Tudi nekdanji soigralec Matjaža Smodiša pri CSKA razmišlja o nastopu v Peking. In spoštuje naše fante.
 
 

V takšni atmosferi nas je resnično zelo težko premagati. Vsi pričakujejo našo uvrstitev v Peking.

Theo Papaloukas

 
Grški branilec Theodoros Papaloukas je pri 31 letih osvojil že skoraj vse, kar se osvojiti da. V zadnjih letih se je izkazal pri moskovskem CSKA , s katerim je osvojil tudi dva naslova evropskega prvaka, izjemno uspešen pa je bil z grško reprezentanco tudi na zadnjih velikih tekmovanjih. Leta 2005 je na evropskem prvenstvu v Beogradu osvojil zlato, leto kasneje si je na svetovnem prvenstvu na Japonskem okoli vratu nadel srebrno kolajno. Za košarko ga je navdušilo domače evropsko prvenstvo leta 1987, ko je Grčija na krilih Nikosa Galisa in sedanjega selektorja Panagiotisa Giannakisa osvojila zlato. Na tokratnem turnirju v Atenah se bodo Grki še četrtič poskušali uvrstiti na olimpijske igre, kjer pa med dobitniki kolajn še niso bili.

Kemija znotraj grškega tabora je izvrstna. Za to skrbi tudi naš sogovornik. © AFP

 
Doslej ste bili prepričljivi. Bi se strinjali s tistimi, ki menijo, da je Grčija glavni favorit kvalifikacijskega turnirja za nastop na olimpijskih igrah?
Srečanja, ki so za nami niso več pomembna. Res je, da smo prikazali dobro igro, tudi v nadaljevanju pa bo treba igrati tako. Ostati moramo osredotočeni, se dobro pripraviti na naslednjo tekmo, na njej pa si želimo ponoviti visok nivo igre iz predtekmovalne skupine. Če nam to uspe, je vprašanje uvrstitve v Peking že rešeno. Menim, da smo dovolj kakovostni za takšen uspeh.

Kaj je prednost grške reprezentance v primerjavi z ostalimi izbranimi vrstami, ki nastopajo na tem turnirju?

Glavna prednost je, da že več let igramo v približno enaki postavi. Kemija znotraj ekipe je vselej zelo dobra, vsi pa se zavedamo kako moramo igrati na takšnih tekmovanjih. Izkušnje so zelo pomembne. Seveda nam je v veliko pomoč tudi glasna podpora s tribun. Težko je namreč igrati slabo, če toliko gledalcev v dvorani navija zate. Njihovo navijanje ti daje dodatno energijo in moč. V takšni atmosferi nas je resnično zelo težko premagati. Vsi pričakujejo našo uvrstitev v Peking, zato obstaja rahel pritisk, vendar smo tega navajeni. Pravzaprav se na vsakem tekmovanju od nas pričakuje visoka uvrstitev. To ni nič novega.

 
 

Vsak košarkar ima pravico do odločitve in prepričan sem, da so imeli tudi slovenski igralci dober razlog, zakaj se niso udeležili tega turnirja.

Theo Papaloukas

 
Kdo se bo po vašem mnenju poleg Grčije še uvrstil na olimpijske igre?
O imenih ne bi govoril. Vsakdo, ki se je uvrstil tako daleč, je sposoben narediti še naslednji korak in se prebiti na največji športni dogodek tega leta. Trenutno razmišljam le o pripravah in igranju naše reprezentance.

Kakšno pa je vaše mnenje o reprezentanci Slovenije?
Slovenija je izjemno dobra reprezentanca. Kljub temu menim, da je doživela velik udarec ob poškodbi mojega dobrega prijatelja in soigralca Matjaža Smodiša . Z njim bi bila zagotovo še precej močnejša. Vendar tudi doslej niso igrali slabo.

Z Matjažem Smodišem bi bila slovenska reprezentanca precej močnejša, meni Papaloukas. © AFP

 
Poleg Smodiša v slovenski reprezentanci manjka še nekaj odličnih košarkarjev, ki so iz različnih razlogov zavrnili igranje za izbrano vrsto. Kaj menite o tem?
Vsak igralec je drugačen. Sam sem na primer zadnja leta igral v tujini, vrnitev v domovino in igranje za Grčijo pa mi tako predstavlja še večjo čast in ponos. Toda nikogar ne morem soditi, še zlasti, če celotnega položaja ne poznam dobro. Vsak košarkar ima pravico do odločitve in prepričan sem, da so imeli tudi slovenski igralci dober razlog, zakaj se niso udeležili tega turnirja. Prepričan sem, da bi vsakdo rad zaigral na olimpijskih igrah.

Še vprašanje o vaši klubski karieri. Zakaj ste se odločili vrniti v domovino in ste se že pridružili Olympiakosu?
Ne zamerite, ampak trenutno ne odgovarjam na vprašanja o klubu. Sem v grški reprezentanci in menim, da ne bi bilo pošteno do soigralcev in grških navijačev, če bi se posvečal še čemu drugemu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.