Šport > Košarka
11 ogledov

Slab debi Dragšiča, Elektra blizu šoka

union olimpija helios prepelič ABA
Na prvi tekmi šestega kola lige Telemach za prvaka je Helios šele po podaljšku v gosteh strl odpor Šenčurja in slavili s 106:93. Z 41 točkami je blestel Klemen Prepelič. Zlatorog je z novim trenerjem Ervinom Dragšičem izgubil proti Krki (46:69), Union Olimpija pa je v napeti končnici le ugnala Elektro (72:68).

Košarkarji Krke so s četrto zmago potrdili uspeh v derbiju prejšnjega kola z Unionom Olimpijo, tako da štiri kola pred koncem lige Telemach za prvaka še naprej aktivno sodelujejo v boju za najvišja izhodišča pred polfinalnimi obračuni. Novomeščani so še četrtič v sezoni zlahka opravili z Zlatorogom, ki ga je po odhodu trenerja Ivana Sunare prvič vodil njegov dosedanji pomočnik Ervin Dragšič.

"Krka je izkoristila naše slabosti in zasluženo zmagala. Namesto pozitivnega šoka se je zamenjava trenerja zapeljala v nasprotno smer, igra v napadu je bila znova zavrta, nič ni pomagalo, da smo tudi Novomeščane zaustavili pod 70 točkami," je po obračunu dejal Dragšič.

Branilci zadnjih dveh naslovov državnega prvaka so bili vseh 40 minut gospodarji na parketu dvorane Tri lilije, tako da zmaga niti za trenutek ni prišla pod vprašaj. Na krilih Smiljana Paviča, ki je v prvem polčasu dosegel 12 točk ali več kot tretjino vseh Krke, so na odmor odšli s 35:24, razliko pa so v nadaljevanju zlahka nadzorovali. Strelsko žezlo je nato prevzel Zoran Dragić, ki je tekmo ob nizkem odstotku zadetih metov iz igre (5:13) končal z dvojnim dvojčkom – 12 točk in deset skokov, uspešen večer pa so imeli tudi drugi igralci, ki jim je trener Aleksander Sekulič ponudil priložnost.

Pri Zlatorogu je le Nejc Strnad dosegel dvomestno število točk (13), večino od njih v prvem polčasu; le 46 točk Zlatoroga pa je izenačenje najnižjega dosežka sezone, ki si ga Laščani zdaj delijo z Rogaško Crystalom. Liga Telemach za prvaka se bo nadaljevala v sredo, 18. aprila. Krka doma proti Šentjurju, Zlatorog pa prav tako v domači dvorani proti Unionu Olimpiji.

"Najtežje so tekme, na katerih si favorit, kjer je na drugi strani ekipa, ki nima česa izgubiti. Povrhu so Laščani dva dni pred tekmo zamenjali trenerja, s čimer so bili igralci dodatno motivirani. Od začetka tekme sem verjel v našo zmago in vesel sem, da je bila visoka," je po zmagi dejal Krkin trener Aleksander Sekulič.

Elektra blizu presenečenja proti Olimpiji

Košarkarji Uniona Olimpije so se po nedeljskem porazu v Novem mestu vrnili v zmagovalne tirnice. V dvorani Tivoli, kjer bodo igrali tekme, dokler ne bo končano hokejsko prvenstvo v Stožicah, so v izenačeni tekmi premagali Elektro in se vrnili na vrh lige.

"Po precej dobrem prvem polčasu smo v drugem nerazumljivo padli, v tretji četrtini dobili preveč točk in čakal nas je težak zaključek, ki se je k sreči obrnil v našo korist. Dobro je odigral Dino Murić, gleženj pa si je zvil Sasu Salin. Zdaj nas čaka manjši premor in priprava na zadnje štiri tekme pred končnico," je po težko prigarani zmagi povedal Olimpijin trener Sašo Filipovski.

Elektri več kot očitno ustrezajo velike ekipe in težke preizkušnje. Potem ko so Olimpijo namučili že na prvi tekmi v Šoštanju in ko so v tretjem kolu lige za prvaka v gosteh presenetili Krko, so bili znova v igri za veliko presenečenje. V tretji četrtini, ki so jo dobili z rezultatom 24:11, so prevzeli pobudo na igrišču ter bili vse do zaključka srečanja tik za petami 15-kratnemu prvaku Slovenije.

Gostje so imeli realno priložnost za zmago. Krenili so v zadnji napad pri zaostanku dveh točk, z metom izza črte 6,75 pa je poskusil Žiga Zagorc, vendar na žalost Elektre zgrešil cilj. Končni rezultat 72:68 je s črte prostih metov postavil Dino Murić, najboljši posameznik tekme (indeks 24) – 16 točk in 13 skokov.

V naslednjem kolu, ki je na sporedu 18. aprila, saj ta konec tedna ne bo tekem zaradi zaključnega turnirja mladinskega prvenstva v Novem mestu, bo Olimpija gostovala v Laškem, Elektro pa čaka še eno gostovanje, in sicer v Domžalah.

"Košarkarji Uniona Olimpije so celotno srečanje igrali dobro obrambo in nam niso dovolili, da razvijemo svojo igro. Večji del tekme smo bili blizu, na koncu pa smo spet zapravili tri žoge z začetniškimi napakami in s tem poklonili zmago gostiteljem. Svojim fantom lahko le čestitam za veliko borbo, praktično jih je igralo le pet in dali so vse od sebe, tako da jim nimam česa zameriti. Gremo dalje, priložnost bomo iskali že na naslednji tekmi," pa je po tekmi v Tivoliju povedal Gašper Potočnik, trener Elektre.

Šentjurčani pošteno namučili Helios

Košarkarji Heliosa so po dramatični končnici in petminutnem podaljšku vendarle dosegli peto zmago v ligi Telemach za prvaka. Potem ko so v zadnji četrtini zapravili 14 točk prednosti, so v podaljšku dosegli uvodnih 14 točk in hitro rešili vprašanje zmagovalca. Junak zmage je bil branilec Klemen Prepelič, ki je 11 od svojih 41 točk dosegel v podaljšku, hkrati pa je zadel vseh 21 prostih metov.

Devetnajstletni Prepelič je postavil osebni rekord v ligi Telemach ter ob tem izboljšal še lastni rekord lige v tej sezoni, 28 točk, ki ga je dosegel v rednem delu prav tako proti Šentjurju. V ligi Telemach je nazadnje nekdo več kot 40 točk dosegel 14. aprila 2010, in sicer Shawn King v dresu Polzele proti Šenčurju, Prepelič pa je nazadnje 41 točk dosegel na lanskem mladinskem finalu.

Domžalčani, ki krvavo potrebujejo vsako zmago v boju za polfinale in uvrstitev v ligo Aba v prihodnji sezoni, so imeli po treh četrtinah tekmo trdno v svojih rokah. A nato so v uvodnih šestih minutah zadnje četrtine dosegli vsega en koš in Šentjur je prevzel vodstvo z 78:77. V dramatičnem zaključku rednega dela je Helios pri življenju ohranil Prepelič, ki je imel v zadnji sekundi tudi met za zmago, vendar ga je zgrešil. Vse je popravil v podaljšku, ko je bil skoraj nezgrešljiv, tako da je tekmo končal z najvišjim statističnim indeksom v sezoni (39). Pred njim je rekord držal Luka Rupnik (34).

Liga Telemach za prvaka, 6. kolo:

Šentjur : Helios Domžale 93:106* (86:86, 61:75, 44:44, 24:22)
Pelc 22, Nelson 19; Prepelič 41, Bubnič 18, Čebular in Gay 10
* - po podaljšku

Union Olimpija : Elektra Šoštanj 72:68 (52:57, 41:33, 20:16)
Murić 16 in 13 sk., Thompson 14, Salin in Močnik 12; Julević 19 in 7 sk., Horvat 15

Zlatorog : Krka 46:69 (38:52, 24:35, 14:19)
Strnad 13, L. Lapornik 8; Pavič 14 in 9 sk., Dragić 12 in 10 sk., Balažič 9

 

 

 

 

 

 

Za obstanek, 6. kolo:

Geoplin Slovan : Maribor Messer 55:79 (38:62, 19.43, 12:24)
Fon 12, Grum in Čigoja 11; Pelko 18, Gavrić in Jovanović 14, Zolotić 13

Hopsi Polzela : Parklji 96:48 (70:34, 44:26, 26:8)
Sviridov 16, Hohler 15, Vašl 12; Filipovič 15, Urbas 10

Rogaška Crystal : LTH Cast Mercator 81:59 (64:45, 41:31, 18:18)
Petrovič 18, Tomič 15, Milašinovič 10; Soldo 17, Korošec 16

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.