Šport > Košarka
0 ogledov

Slokar: Garati in opravljati umazano delo

Uroš Slokar v Tivoliju ni zdržal niti celotne sezone 2009/2010. (Foto: Boštjan T Žurnal24 main
Uroš Slokar je po evropskem prvenstvu na Poljskem izkazal z dobrimi predstavami, nato pa je poskrbel za odmevno okrepitev državnega prvaka Uniona Olimpije. V spodnjih vrsticah preberite intervju.
Prišli ste v Union Olimpijo? Vrnili ste se v domači evroligaški klub. Vi in Sani Bečirović sta najbolj odmevni okrepitvi …
Zame Olimpija ni domača. V Sloveniji me ni bilo osem let, prej pa sem bil otrok Slovana. Mi smo vselej poskušali mešati štrene zmajem. Zdaj je položaj drugačen. Šele nekaj časa sem z ekipo, v četrtek sem opravil prvi trening. Videl sem kako se novi soigralci obnašajo, kakšen pristop imajo. Bil sem pozitivno presenečen. Dali so mi dodatno energijo in željo. Še vedno na svojemu telesu čutim vplive evropskega prvenstva, ampak ni časa, da bi se lahko izgovarjal na to. Treba se je taktično hitro vključiti v novo ekipo. Dobro je, da so nekateri napadi in mentaliteta povezani z reprezentanco. Vsi smo lahko videli, kaj se s pravim pristopom da narediti. Tam so bili res kakovostnejšo igralci, ki so lažje dojemali vse reči, tukaj pa je precej mlajših košarkarjev. Za zdaj še ni takšne kakovosti, a to si lahko pridobiš le z igranjem. Če bomo napredovali kot posamezniki in ekipa, bo to odlično. To se mi trenutno zdi najpomembnejše.

Tako pomembne vloge v prejšnjih ekipah še niste imeli …
To je bil eden od glavnih razlogov za prihod v Union Olimpijo. Seveda poleg trenerja. Vloga v ekipi je zelo pomembna. Želel sem si igrati v evroligi in imeti pri tem vidno vlogo. Pretekla sezona zame ni bila uspešna. Bil sem dolgo poškodovan, imel sem slabo sezono. Zato nisem sanjal o kakšnem izmed največjih evropskih klubov. Sem realist, ob neuspehih si nisem nikoli zatiskal oči. Po njih je spet treba dokazati, da imaš željo in znanje, da napreduješ. Ravno zato sem tukaj, želim napredovati.

Slokar je na EP prikazal prepričljive predstave in požel zaupanje selektorja in trenerja Olimpije Jureta Zdovca. © Boštjan Tacol

 
Večkrat ste že bili blizu Olimpije. Kaj je bilo tokrat drugače, da ste se odločili za prihod?
Splet okoliščin. Tudi recesija je Olimpiji kar pomagala. Za manj denarja so prišli bolj kakovostni igralci kot v preteklosti. Morda so prej nekateri košarkarji postavljali tudi nerealne cene, vendar so jih bili očitno pri Olimpiji pripravljeni plačati. Olimpija bi se zdaj morala opreti na delo z mladimi, nesmiselno pa bi bilo že zdaj zahtevati vrhunsko uvrstitev v evroligi. Napačno razmišljanje je, da moramo le vzeti skalp kateremu od evropskih velikanov, ki so v naši skupini. V naslednjih dveh ali treh mesecih je potrebno zgraditi ekipo. Tu sem le nekaj dni in zavedam se, da ne bom zmogel igrati optimalno še vsaj mesec dni. Najuspešnejše ekipe imajo v svojih vrstah iste igralce že kar nekaj let. Prav zato so tudi uspešnejše.

V minuli sezoni je vaš klub propadel in niste dobili denarja, ki ste si ga prislužili. Verjamete, da bodo pri Olimpiji ob koncu sezone zmogli plačati vse reči, ki ste jih sklenili s pogodbo?
Pravzaprav me denar ne zanima. V tej sezoni vsekakor ne bom osredotočen na to. Želim košarkarsko napredovati in imeti eno vodilnih vlog v tej ekipi. Če si nosilec ekipe, ti ni treba na vsaki tekmi dati 20 ali več točk, treba je garati tudi pod svojim košem in opravljati tudi umazano delo. S tem si pridobiš rating in spoštovanje od drugih ekip in igralcev. Po to sem prišel nazaj v Ljubljano, denar je precej manj pomemben. Imel sem tudi bolj ugodne denarne ponudbe iz Španije, Grčije in Italije, a te ekipe niso igrale v največjih tekmovanjih. Zato sem jih zavrnil.

Igrali ste že tudi v NBA. Kje bi bili raje? V klubu preko luže, ali v elitnem evropskem klubu?
Meni je najbolj pomembno, da igram na visokem nivoju. Zdaj razmišljam o Evropi, NBA je zadnja reč o kateri razmišljam. Povsem sem osredotočen na evropsko košarko.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.