Šport > Košarka
10 ogledov

Slokar in Brezec težava za Američane

Primož Brezec je imel na pripravljalnih tekmah tako dobre kot slabe trenutke. Bo Žurnal24 main
"Brezec in Slokar sta počasna velikana, a bi Američanom pod košem vseeno lahko povzročala težave," piše priznani ameriški novinar. Še toliko bolj se Američani bojijo centrov brazilske reprezentance.
Na pripravljalnih tekmah je ZDA rušila vse pred sabo. Zdaj jih čakajo tri težje tekme. To soboto v Madridu igrajo z Litvo, v nedeljo s prvaki Španci in nato še 25. z Grčijo.

Novinarski kolega John Schuhmann s spletne strani nba.com je analiziral tekmece reprezentance ZDA na bližajočem SP v Turčiji. Ker je med njimi Slovenija, nas njegova razmišljanja še toliko bolj zanimajo. Čeprav v izbrani vrsti ZDA ni dvanajsterice košarkarjev, ki je v Pekingu predlani osvojila olimpijsko zlato, ostajajo prvi favoriti za naslov svetovnega prvaka. Zanje bi bil to prvi po letu 1994. Schuhmann poudarja, da izbrancem Mika Krzyzevskija ne bo lahko. O zmagi nad Tunizijo in Iranom ne dvomi. Prvi trije tekmeci ZDA pa bodo Hrvaška, Brazilija in Slovenija.

Brezec in Slokar sta počasna velikana, a bi Američanom pod košem vseeno lahko povzročala težave.
John Schuhmann
"Slovenija je bila razbita na sredini tekmi z Grčijo, a brez Gorana Dragića in Boštjana Nachbarja, in zato jih je nekoliko težje oceniti," piše Schuhmann, ki si je s pomočnikom ameriškega selektorja Tonyjem Ronzonejem ogledal omenjeni obračun na pokalu Akropolis. "Zagotovo bodo dovolj dobri, da se uvrstijo v osmino finala." Pravi, da Slovenija ima talent, a izpostavlja: "Še boljši bi bili s Kraljem Benom Udrihom, če bi le-ta sprejel vlogo rezerve za Jako Lakoviča in Dragića." Kot ključnega igralca izpostavljajo Nachbarja, opozarjajo pa na Sama Udriha. "Je kar nadarjen. Igra zelo fizično. Je zelo aktiven," ga opiše Ronzone. Čeprav sta počasna, bi lahko Američanom povzročala težave, pa ameriška strokovanjaka menita o Primožu Brezcu in Urošu Slokarju.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Hrvaška je druga ali tretja najboljša ekipa skupine B in ima talent tako pod košem kot na branilskih položajih," piše Schuhmann, Ronzone pa izpostavlja: "Igrajo zelo trdo. V ekipi je prava kemija." Opozarjata na nekdanjega NBA-jevca Roka Ukića, na Bojana Bogdanovića (ima talent za NBA, pravita) in Marka Tomasa. Ker bodo Američani najšibkejši pod košem, se bojijo Anteja Tomića. Ključen pa bo Zoran Planinić, pravita, če bo po operaciji na kolenu lahko igral na najvišji ravni. "Zdi se, da lahko dajo veliko točk, a nasprotnika bodo težko zaustavili," zaključuje Schuhmann.

Primož Brezec je na tekmi s Kanado dobil grd udarec v nos. Kako resno je z njim, bo jasno po današnjem slikanju.

In še o Brazilcih, ki na velikih tekmovanjih nimajo vidnejših uspehov že vse od časov Oscarja Schmidta. "A imajo talent in višino. Menijo, da se lahko borijo za kolajno. So ekipa, ki lahko izkoristi manko centrov v ameriški ekipi," opozarja ameriški novinar. "Povzročali nam bodo težave, saj so zelo veliki," se strinja Ronzone. To so Nene, Tiago Splitter in Anderson Varejao. Krzyzewski bo tako proti Braziliji moral začeti z dvema centroma in ne le z enim kot proti drugim tekmecem (Tysonu Chandlerju se bo v prvi peterki pridružil Lamar Odom ali Kevin Love).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.