Šport > Košarka
26 ogledov

Slovan četrtič, Elektra in Šentjur pod vrh

Gasper Okorn Žurnal24 main
Košarkarji Slovana so v prvi tekmi 10. kola lige Telemach na Kodeljevem tesno z 79:75 ugnali LTH Castings Mercator iz Škofje Loke. Dvoboj najmlajših ekip med Parklji in Šentjurjem je pripadel slednjim (87:80)

Košarkarji Šentjurja so zmagovalci dvoboja najmlajših ekip lige Telemach. Tekmo so sebi v prid odločili šele v zadnji minuti in pol, ko so se z delnim izidom 7:0 dokopali do četrte zmage v zadnjih petih tekmah in potrdili visoko uvrstitev na razpredelnici. Parklji na drugi strani ostajajo pri eni zmagi, to je bil njihov peti zaporedni poraz, niz treh domačih tekem pa bodo zaključili v začetku januarja proti Rogaški Crystal.

Čeprav so Šentjurčani pripotovali v Ljubljano kot favoriti za dve točki, so se morali za načrtovan izkupiček krepko potruditi. Resda so imeli večji del srečanja pobudo, vendar najmlajša zasedba v ligi Telemach jih je vsakokrat dohitela. Tako je bilo ob koncu prvega polčasa, pa sredi tretje četrtine in podobno tudi v zadnjem delu.

Parklji so točno 90 sekund pred koncem izenačili izid na 75:75, v naslednjih štirih napadih pa je ob tem, da niso našli poti do obroča, dopustili še tri koše Mladena Primorca, Tadeja Fermeta ter Ivana Držića in tako ostali brez pomembne zmage v boju za obstanek v elitni druščini. Medtem ko se Parklji odpravljajo na tritedenski odmor, bo Šentjur naslednjo tekmo igral že v torek, 20. decembra, in sicer doma proti Zlatorogu.

Nov trener, stare težave za Rogaško

Košarkarji Rogaške Crystala tudi pod vodstvom novega stratega Tihomirja Tabaka, ki je nasledil Mateja Bakšiča, nadaljujejo s porazi. Pred domačimi gledalci so doživeli četrtega v zadnjih petih nastopih, tako da z izkupičkom 4-6 ostajajo v spodnjem delu lestvice lige Telemach. Povsem drugače je stanje pri varovancih Gašperja Potočnika, ki so učinkovito popravili spodrsljaj iz Maribora in se utrdili na drugem mestu.

Elektra je imela v napadu dovolj raznolikih orožjih za branilce Rogaške, hkrati pa je bila njena obramba pretrd oreh za domače napadalce, ki se proti Elektri niso znašli že na prvi medsebojni tekmi v uvodnem krogu prvenstva, ko so zmogli vsega 46 točk. Šoštanjčani so vodili večji del srečanja, na videz suvereno zmago pa so si priigrali šele v zadnjih treh minutah. V 37. minuti je bil namreč rezultat le 52:55, nato pa so gostje pohodili plin in preko Saliha Nuhanovića (16 točk, 10 skokov, indeks 27), Mensuda Julevića (18 točk) ter Žige Zagorca (12) prišli do zanesljive zmage.

Ekipi zdaj čaka tritedenski odmor. Sedmega januarja bo Rogaška gostovala pri zadnjeuvrščenih Parkljih, Elektra pa na Polzeli.

Četrta zmaga Slovana

Ljubljanski košarkarji so zabeležili še četrto zmago na prvenstvu, toda zanjo so se morali pošteno potruditi. V prvem polčasu so bili praktično že v izgubljenem položaju, toda v tretji četrtini so vzpostavili ravnotežje, ob koncu pa bili bolj zbrani kot tekmeci, ki so sicer igrali le z osmimi igralci. Pri domačih je bil najboljši strelec Maj Kovačevič z 18 točkami, pri gostih, ki ostajajo pri eni zmagi, pa jih je Blaž Mahkovic dosegel 20.

Prvi polčas je minil povsem v domeni Škofjeločanov. Ti so takoj pokazali odločnost in hitro povedli z 9:2 in 13:6, nato pa z delnim izidom 11:2 v deveti minuti ušli že na 24:8. Začetek druge četrtine ni obetal nič dobrega za gostitelje, ki so v 11. minuti zaostajali že s 13:31. Potem pa jim je uspel niz uspešnih napadov in delni izid 16:4, s katerim so prišli le na šest točk zaostanka. Gostujočih igralcev ta nalet ni zmedel, hitro so se zbrali in do konca četrtine tekmecu dopustili le še točko, sami pa jih v tem času nanizali deset, kar je znova pomenilo zanesljivih 15 točk naskoka. Strelsko sta bila pri gostih razpoložena predvsem Mahkovic in Tomo Čajič, medtem ko je Mihailović odlično podajal soigralcem. So pa gosti že v 20. minuti ostali brez Jana Demšarja, ki si je hitro nabral pet osebnih napak.

V tretji četrtini so zobe znova pokazali igralci Slovana, ki so sredi tega dela igre po košu Mihe Fona zaostajali le še štiri točke (45:49), po novih koših Luke Rupnika, Fona in Marka Pajića pa je prednost gostov praktično skopnela (51:50). V zadnjih deset minut sta ekipi vstopili povsem poravnani in tako je bilo – kljub nekaj vmesnim prebliskom enih in drugih – tudi še 37 sekund pred koncem tekme. Nato je Ante Djugum gostitelje povedel v vodstvo s 77:75, Škofjeločani pa so po minuti odmora zapravili svoj napad, saj je Mahkovic zgrešil met za tri točke in tako zmago "prepustil" Ljubljančanom.

Liga Telemach, 10. kolo:

Geoplin Slovan : LTH Castings Mercator 79:75 (57:57, 30:45, 13:28)
Kovačevič 18, Djugum 16, Čigoja 13; Mahkovic 20, Čajič 19

Parklji : Šentjur 80:87 (19:22, 39:41, 59:63)
Luznar 26, Rizvić 19; Rembert 21, Nelson 15, Primorac 12

Rogaška Crystal : Elektra Šoštanj 56:64 (14:18, 25:32, 39:44)
Miljkovič 15, Smajlovič in Šoškič 9; Julević 18, Nuhanović 16, Zagorc 12

Torek ob 17.00:
Maribor – Hopsi

3. marca 2012:
Zlatorog – Helios

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.