Šport > Košarka
20 ogledov

Slovenci brez težav z Latvijci

Slovenija, Makedonija, Ožbolt Nik Rovan
Slovenska košarkarska reprezentanca je zabeležila tretjo zaporedno zmago v pripravah na evropsko prvenstvo, ki bo od 31. avgusta do 18. septembra v Litvi. Na prizorišču predtekmovanja Eurobasketa v Klaipedi je na prvi tekmi prijateljskega turnirja ob odprtju nove dvorane Švyturio s 5.500 sedeži premagala Latvijo s 73:63.

Za slovenske košarkarje je bil to hkrati zadnji vsaj na papirju nekoliko lažji tekmec, saj jih v nadaljevanju priprav čakajo same vrhunske zasedbe. Že jutri se bodo varovanci Božidarja Maljkovića v Klaipedi preizkusili proti enemu od favoritov za evropski naslov, reprezentanci Litve, od nedelje do torka pa bodo nastopili v Stožicah na turniju Ex-Yu v družbi šestih reprezentanc nekdanje skupne države.

Podobno kot na turnirjih Primus na Ptuju in v Kidričevem, kjer sta klonili Poljska in Makedonija, so bili tudi Latvijci brez kakršnihkoli možnosti za presenečenje. V prvi četrtini so še držali korak s Slovenci, ko pa sta se v drugih 10 minutah razigrala Goran Jagodnik in Goran Dragić, je tekma hitro dobila pričakovan potek.

Najstarejši košarkar v izbrani vrsti Jagodnik je v sedmih minutah druge četrtine dosegel 10 točk ob stoodstotnem metu (2:2 za dve točki, 1:1 trojke in 3:3 s kazenske črte), starejši od bratov Dragić pa je bil z devetimi točkami in petimi podajami v prvem polčasu nerešljiva uganka za branilce Latvije. Slovenija je tako v 18. minuti prišla do prednosti 36:22.

Navkljub visoki prednosti slovenski košarkarji v drugem polčasu niso stopili s plina. Z nepopustljivo, čvrsto obrambo so še naprej pritiskali na enega od 24 udeležencev EP, ob enem pa sta se v napadu razigranima pridružila še Uroš Slokar (9 točk v tretji četrtini) in Sašo Ožbolt (11 točk v drugem polčasu). Edinemu preblisku Latvije v drugem delu (55:45) so varovanci Božidarja Maljkovića odgovorili z delnim izidom 12:0 in najvišjim vodstvom na srečanju v 35. minuti s 67:45.

Slovenija, ki je po odločitvi selektorja nastopila brez Matjaža Smodiša in Mihe Zupana, na parket pa od dvanajsterice ni stopil le kapetan Jaka Lakovič, je na koncu prevladovala v vseh elementih igre. Skok je dobila s sicer skromnimi sedmimi ujetimi žogami v napadu, podaje so bile 15:10 (G. Dragić 7), ukradene žoge 12:11, blokade 6:1 (Begić 4), nekoliko pa v oči bode kar 25 izgubljenih žog (Latvija 20).

Izjavi po tekmi:

Božidar Maljković, selektor Slovenije: "Kljub zmagi nisem zadovoljen, saj smo 20 minut igrali solidno, nato pa izgubili preveč žog. Nismo igrali dobro, igra je bila nepovezana, nekateri igralci pa so tudi izgubili živce proti mladi ekipi, ki je ves čas igrala na meji prekrška. To je bila za nas zadnja lahka tekma in popraviti bomo morali še kar nekaj stvari. Zlasti igro v obrambi, pa tudi natančnost v napadu. Tekma proti Litvi, ki je zame eden glavnih favoritov za evropsko zlato, bo za nas pravi preizkus trenutne pripravljenosti."

Sašo Ožbolt: "Ne moremo biti zadovoljni, saj nismo naredili nobenega koraka naprej v primerjavi s prejšnjimi tekmami. Nismo se držali dogovorov, slabo smo tekli, slabo igrali v obrambi, slabo zapirali in nikakor se nismo znašli proti conski postavitvi Latvije."

Slovenija : Latvija 73:63 (15:14, 23:10, 17:19, 18:20)
Ožbolt 16, Slokar 15, G. Dragić 11, Jagodnik 10, Lorbek 9; Jeromanovs 17, Meiers in Bertans po 8

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.