Šport > Košarka
16 ogledov

Slovenci do tretjega mesta v Beogradu

Zoran Dragić Slovenija BiH pokal Adecco Saša Despot
Slovenska košarkarska reprezentanca je na pripravljalnem turnirju v Beogradu zasedla tretje mesto, potem ko je Madžarsko premagala z 79:70.

Pomlajena slovenska košarkarska reprezentanca je z zmago proti Madžarski zaključila tritedenske priprave, v katerih je selektor Božidar Maljković preizkusil predvsem nekaj mlajših igralcev, ki so prikazali zgledno borbenost in pravi odnos do dresa z državnim grbom. Članski košarkarji se bodo naslednjič zbrali julija prihodnje leto, ko se bodo začeli pripravljati na največji športni dogodek v samostojni Sloveniji, evropsko prvenstvo, ki bo potekalo od 4. do 22. septembra.

Slovenija je v pripravah odigrala pet tekem. Zabeležila je tesna poraza s točko razlike z BiH na turnirju Adecco v Ljubljani ter v Beogradu proti Turčiji, prav tako je izgubila s Srbijo, premagala pa je Hrvaško ter za konec Madžarsko.

Na zadnji tekmi je Slovenija nastopila brez Eda Murića, ki si je na tekmi proti Turčiji izpahnil prst na roki, ter kapetana Boštjana Nachbarja, ki je dobil vnetje tetive. Tudi brez njiju je zabeležila pričakovano zmago, čeprav so imeli igralci kar nekaj težav z motivacijo proti na papirju veliko slabšemu tekmecu, ki se pripravlja na začetek kvalifikacij za eurobasket 2013.

Tako je Slovenija večkrat zapravila lepo prednost. Najprej v drugi četrtini, ko po vodstvu 20:11 več kot štiri minute ni zadela koša, tako da so se Madžari celo povedli (20:21), drugič v uvodnih minutah nadaljevanja, ko so neizsiljene napake tekmeca pripeljale do izenačenja na 43:43, tudi v zadnji četrtini pa je imela kar precej težav z borbenimi in nepredvidljivimi Madžari. Njihov odpor je strla šele v zaključku tekme, ko je v obrambi omejila učinek Madžarske, hkrati je svojo moč pod obročema uveljavil Gašper Vidmar, Jaka Blažič in Domen Lorbek pa sta bila dovolj natančna z razdalje.

Najboljši posameznik tekme je bil navkljub rahli poškodbi zapestja, ki jo je staknil ob neugodnem padcu v prvem polčasu, Zoran Dragić z 19 točkami (met iz igre 8:13), 6 skoki in 4 podajami. Dvomestno število točk pa so dosegli še Gašper Vidmar (14 točk, 7 skokov), Miha Zupan (12), Jaka Blažič (11) ter Luka Rupnik (10).

Izjave po tekmi:

Božidar Maljković, selektor:
"Reprezentančna akcija je lepo uspela. Pravilno je bilo, da smo se zanjo odločili, saj sem se tako prepričal, kateri igralci bodo prihodnje leto na eurobasketu dopolnili ekipo, v kateri so zagotovo Jaka Lakovič, Erazem Lorbek, Uroš Slokar, Goran Dragić, Mirza Begić in Beno Udrih. Izkupiček dveh zmag je soliden, čeprav bi lahko katero od dveh tekem, ki smo jih izgubili za točko, tudi dobili."

Boštjan Nachbar, kapetan:
"Priprave so bile prijetne in koristne. Mladi igralci, ki so prvič oblekli članski dres, so videli, kako to deluje pri Božidarju Maljkoviću, za nas starejše pa je bilo druženje koristno, saj smo tako ohranili kontinuiteto dela v reprezentanci. Mislim, da smo se letos naučili marsikaj novega in s priprav potegnili maksimum."

Zoran Dragić:
"Vesel sem, da smo priprave končali z zmago. Sicer smo se kar malce trudili, saj smo večkrat zapravili lepo prednost po lastnih neumnostih in prejetih trojkah, vendar na koncu smo zasluženo slavili. Komaj čakam, da se znova zberemo prihodnje leto."

Pripravljalni turnir, Beograd, tekma za tretje mesto:

Slovenija : Madžarska 79:70 (61:55, 41:31, 20:13)
Zoran Dragić 19, Vidmar 14, Zupan 12; Lorant 13, Trotter 12

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.