Šport > Košarka
28 ogledov

Slovenci pod kapniki dobili Špance in Hrvate

Žreb skupin Eurobasket 2013 Postojnska jama
1/24
Saša Despot
Slovenska košarkarska reprezentanca je na nedeljskem žrebu skupin v Postojnski jami dobila nasprotnike, s katerimi se bo pomerila na evropskem prvenstvu, ki ga bo naslednje leto gostila Slovenija. Varovanci Božidarja Maljkovića se bodo v skupini C pomerili s Španci, Hrvati, Poljaki, Gruzijci in Čehi.

Na edinstveni prireditvi v Postojnski jami je žreb za Eurobasket 2013, ki ga bo prvič v samostojni zgodovini od 4. do 22. septembra 2013 gostila Slovenija, varovancem Božidarja Maljkovića namenil pet nasprotnikov, s katerimi se bodo merili na tekmah skupine C v Celju.

Nasprotniki Slovenije bodo spet Španci, aktualni evropski in svetovni podprvaki, Slovenci pa se bodo pomerili še s Hrvati, Poljaki, Gruzijci in Čehi. Prvo tekmo bodo Slovenci odigrali 4. septembra proti Češki, naslednji dan jih bo čakala Španija, nato pa Gruzija (7. 9.), Hrvaška (8. 9.) in Poljska (9. 9.).

Skupina s Slovenijo se bo v drugem delu križala s skupino D (Koper), v kateri so Rusija, Grčija, Italija, Finska, Turčija in Švedska. V skupino A (Ljubljana) so bile na žrebu izbrane Francija, Velika Britanija, Nemčija, Ukrajina, Belgija in Izrael, v skupini B (Jesenice) pa Makedonija, Litva, Črna gora, Bosna in Hercegovina, Latvija in Srbija.

Odigrali prvo tekmo pod zemljo

Na 38. evropskem prvenstvu bo drugič v zgodovini nastopilo 24 reprezentanc. V drugi del, ki bo tako kot zaključni boji potekal v ljubljanskih Stožicah, se bo uvrstilo šestnajst najboljših ekip, ki bodo nato razdeljene v dve osemčlanski skupini. Vsaka reprezentanca bo v drugem delu odigrala novih petek tekem, zaključni boji oziroma od četrtfinala dalje pa bodo dvoboji potekali na izpadanje.

Žreb in spremljevalni program v Postojnski jami sta bila zanimiva in edinstvena. Začelo se je s košarkarsko tekmo zaslužnih slovenskih igralcev (Jaka Daneu, Slavko Duščak, Roman Horvat, Goran Jagodnik, Sašo Ožbolt, Samo Udrih) in glasbo Zorana Predina, ki je spisal uradno himno prvenstva V ritmih Triglava.

Nadaljevalo z govori predsednika KZS Romana Volčiča, ministra za izobraževanje, kulturo, znanost in šport Žige Turke, simpatičnim športno-umetniškim vložkom, predstavitvijo maskote prvenstva Lipka ter pohvalnimi in vzpodbudnimi besedami predsednika Fibe Europe Olafurja Rafnssona in novega generalnega sekretarja Kamila Novaka.

S plesom kroglic so opravile legende evropske košarke - Ivo Daneu, Peter Vilfan, Rašo Nesterović, Aljoša Žorga, Ibrahim Kutluay, Jorge Garbajosa in Aleksander Volkov.

Odzivi: Hrvaška ni imela sreče

Hrvaška ni imela sreče s prvima dvema bobnoma, saj bodo varovanci Jasmina Repeše igrali z evropskimi prvaki Španci in domačini Slovenci, piše spletni portal Index. "Hrvaška je vseeno imela srečo z drugimi bobni, saj se je izognila Turčiji in Srbiji," dodajajo.

Španski mediji izpostavljajo gostiteljico Slovenijo in Hrvaško kot glavna nasprotnika njihovih evropskih prvakov na turnirju v Sloveniji. "Dva 'težaka'," so ju poimenovali na spletnem portalu športnega dnevnika AS.

Srbski Press piše o baltsko-balkanski skupini, v kateri se je znašla njihova reprezentanca, ki bo igrala na Jesenicah. "Izbranci Dušana Ivkovića so lahko zadovoljni, saj so se izognili ekipam, kot so Španija, Francija, Rusija, Grčija, Italija, Nemčija ..." pravijo srbski kolegi.

Žreb skupin za Eurobasket 2013, skupine:

Skupina A (Ljubljana): Francija, Velika Britanija, Nemčija, Ukrajina, Belgija, Izrael;

Skupina B (Jesenice): Makedonija, Litva, Črna gora, Bosna in Hercegovina, Latvija, Srbija;

Skupina C (Celje): Španija, Slovenija, Hrvaška, Poljska, Gruzija, Češka;

Skupina D (Koper): Rusija, Grčija, Italija, Finska, Turčija, Švedska.

Komentarjev 3
  • feferon 11:03 19.november 2012.

    Takšnega žreba v jami pa še ni bilo.Pohvale za dobro idejo.

  • ježek 20:30 18.november 2012.

    kje so najdl drevo za maskoto? :S

  • Dixon 18:49 18.november 2012.

    Dobili smo super skupino, tekme bodo zanimive. Se bo treba kar za karte zagrebst, baje pa da so jih že talali na zadnji evroligaški tekmi Olimpije proti Cantuju, prvi večji sponzor evropskega prvenstva Hypo banka bo baje nove karte delila ...prikaži več zopet jutri na tekmi Olimpije v ABA ligi.