Šport > Košarka
8 ogledov

Slovenci v boj za Evroligo

olimpija krka finale navijačice zmajčice plesalke Saša Despot
Slovenija bi lahko za sezono 2013/14 izgubila do zdaj zagotovljeno eno mesto v košarkarski Evroligi, s čimer so vse prej kot zadovoljni na Košarkarski zvezi Slovenije in Združenju klubov lige Telemach.

Vodilno telo Evrolige razmišlja o sprejetju novega pravila, po katerem Slovenija ne bi imela več zagotovljenega mesta v elitnem evropskem klubskem košarkarskem prvenstvu. Košarkarska zveza Slovenije in Združenje klubov lige Telemach takšnemu pravilu ostro nasprotujeta, s čimer sta seznanila tudi izvršilni odbor Evrolige.

Regionalna košarkarska liga ABA ima do prihajajoče sezone zagotovljena tri mesta v Evroligi – po enega za Slovenijo, Srbijo in Hrvaško. Pri najmočnejšem klubskem tekmovanju so namignili, da bi lahko za sezono 2013/14 začela veljati nova pravila; o teh se bodo pogovarjali na skupščini Evrolige, s čimer bi regionalno tekmovanje izgubilo enega predstavnika. Slovenija, Hrvaška in Srbija pa ne bi imele več zagotovljenega svojega predstavnika, ampak bi si morali klubi zagotoviti dve prosti vstopnici z nastopanjem v ligi ABA. S tem bi se razvrednotilo državno prvenstvo v omenjenih državah, kar je zmotilo vodilne na Košarkarski zvezi Slovenije in v Združenju klubov lige Telemach, ki so poslali dopis na Evroligo.

"Formula uvrščanja le dveh klubov iz prostora bivše Jugoslavije prek lige ABA je za nas nesprejemljiva. Nova formula bi popolnoma razvrednotila državna prvenstva Slovenije, Hrvaške in Srbije, ki predstavljajo velikansko športno tradicijo v našem prostoru. Nabiranje točk prek domačih tekmovanj je do zdaj dajalo našim ligam športni in tržni motiv, ki bi bil ob novem pravilu ničen," je zapisano v pismu, ki sta ga podpisala generalni sekretar KZS Iztok Rems in Aleš Antauer, predsednik združenja v imenu vseh klubov v prvi slovenski košarkarski ligi.

Takšno pravilo bi slovenski košarki nedvomno povzročilo veliko izgubo: "Vsako sezono v evropskih tekmovanjih igra prek sto Slovencev. Samostojna slovenska košarkarska integriteta je za nas izjemno pomembna kot samostojna, ne le v kontekstu lige ABA. Union Olimpija Ljubljana in Krka Novo mesto sta paradna konja slovenske klubske košarke in glavna magneta slovenskega državnega prvenstva. Z morebitno izgubo neposredne uvrstitve enega kluba v Evroligo bi slovenska košarka izgubila ogromno."

Po njunem mnenju bi izguba neposrednega mesta v Evroligi lahko škodila košarkarski športni panogi kot taki v našem prostoru in zmanjšala zanimanje za evropsko prvenstvo v košarki, ki ga bo leta 2013 gostila Slovenija.

"Prepričani smo, da države, kot so Slovenija, Hrvaška in Srbija, zaslužijo tri mesta v elitnem evropskem košarkarskem tekmovanju, kot je bilo to urejeno doslej. Uvrščanje v evropska tekmovanja izključno prek lige ABA gotovo našemu košarkarskemu prostoru več vzame, kot pa daje. Pogoji, ki jih morajo klubi izpolnjevati za uvrstitev v Evroligo, so jasno določeni s pravilnikom Evrolige (Bylaws), ki že tako izloča možnost sodelovanja klubov, ki organizacijsko, logistično, finančno in športno morda ne bi bili kos tako zahtevnemu tekmovanju, zato ne vidimo potrebe po spremembi aktualnega pravila le za našo regijo, ki je klubom podeljevala 3 B licence. Verjamemo, da liga ABA lahko doprinese delež točk, ki jih klubi nabirajo za uvrstitev v evropska tekmovanja v kombinaciji z državnimi prvenstvi in pokali, nikakor pa se nacionalnih prvenstev ne sme iz formule izključiti in pozabiti na samostojno vlogo treh košarkarsko najmočnejših držav s prostora bivše Jugoslavije," sta Rems in Antauer sklenila dopis.

Vodilno telo evrolige razmišlja o sprejetju novega pravila, po katerem Slovenija ne bi imela več zagotovljenega mesta v elitnem evropskem klubskem košarkarskem prvenstvu. Košarkarska zveza Slovenije in Združenja klubov lige Telemach takšnemu pravilu ostro nasprotujeta, s čimer sta seznanila tudi izvršilni odbor evrolige.

Regionalna košarkarska liga ABA ima do prihajajoče sezone zagotovljena tri mesta v evroligi - po enega za Slovenijo, Srbijo in Hrvaško. Pri najmočnejšem klubskem tekmovanju so namignili, da bi lahko za sezono 2013/14 začela veljati nova pravila, o teh se bodo pogovarjali na skupščini evrolige, s čimer bi regionalno tekmovanje izgubilo enega predstavnika. Slovenija, Hrvaška in Srbija pa ne bi imele več zagotovljenega svojega predstavnika, ampak bi si morali klubi zagotoviti dve prosti vstopnici z nastopanjem v ligi ABA. S tem bi se razvrednotilo državno prvenstvo v omenjenih državah. In to je zmotilo vodilne na Košarkarski zvezi Slovenije in v Združenju klubov lige Telemach, ki so poslali dopis na evroligo.

"Formula uvrščanja le dveh klubov iz prostora bivše Jugoslavije preko lige ABA je za nas nesprejemljiva. Nova formula bi popolnoma razvrednotila državna prvenstva Slovenije, Hrvaške in Srbije, ki predstavljajo velikansko športno tradicijo v našem prostoru. Nabiranje točk preko domačih tekmovanj je do zdaj dajalo našim ligam športni in tržni motiv, ki bi bil ob novem pravilu ničen," je zapisano v pismu, ki sta ga podpisala generalni sekretar KZS Iztok Rems in Aleš Antauer, predsednik združenja v imenu vseh klubov v prvi slovenski košarkarski ligi.

Takšno pravilo bi slovenski košarki nedvomno prizadejalo veliko izgubo: "Vsako sezono v evropskih tekmovanjih igra prek 100 Slovencev. Samostojna slovenska košarkarska integriteta je za nas izjemno pomembna kot samostojna in ne le v kontekstu lige ABA. Union Olimpija Ljubljana in Krka Novo mesto sta paradna konja slovenske klubske košarke in glavni magnet slovenskega državnega prvenstva. Z morebitno izgubo direktne uvrstitve enega kluba v evroligo, bi slovenska košarka izgubila ogromno."

Po njunem mnenju bi izguba neposrednega mesta v evroligi lahko škodila košarkarski športni panogi kot taki v našem prostoru in zmanjšala zanimanje za evropsko prvenstvo v košarki, ki ga bo leta 2013 gostila Slovenija.

"Prepričani smo, da države kot so Slovenija, Hrvaška in Srbija zaslužijo tri mesta v elitnem evropskem košarkarskem tekmovanju, kot je bilo to urejeno doslej. Uvrščanje v evropska tekmovanja izključno preko lige ABA gotovo našemu košarkarskemu prostoru več vzame kot pa daje. Pogoji, ki jih morajo klubi izpolnjevati za uvrstitev v evroligo, so jasno določeni s pravilnikom evrolige (Bylaws), ki že tako izloča možnost sodelovanja klubov, ki organizacijsko, logistično, finančno in športno morda ne bi bili kos tako zahtevnemu tekmovanju, zato ne vidimo potrebe po spremembi aktualnega pravila le za našo regijo, ki je klubom podeljevala 3 B licence. Verjamemo, da liga ABA lahko doprinese delež točk, ki jih klubi nabirajo za uvrstitev v evropska tekmovanja v kombinaciji z državnimi prvenstvi in pokali, nikakor pa se nacionalnih prvenstev ne sme iz formule izključiti in pozabiti na samostojno vlogo treh košarkarsko najmočnejših držav s prostora bivše Jugoslavije," sta Rems in Antauer sklenila dopis.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.