Šport > Košarka
7444 ogledov

Slovenci skoraj povsem ujeli Litovce, nato sledil popoln razpad sistema

Slovenija - Litva Profimedia
Slovenski košarkarji so na SP v košarki v razvrstilnih bojih od 5. do 8. mesta morali priznati premoč Litovcem (84:100). Zdaj jih čaka še tekma za sedmo mesto, in sicer proti Italiji.

Slovenska košarkarska reprezentanca je v dvoboj vstopila z dobrim napadom, a precej slabšo obrambo. Tako so Litovci po štirih minutah igre dosegli kar 14 točk, Sloveni pa 10. Po dobrih petih minutah igre so Litovci vodili že z 18:12, slovenski selektor Aleksander Sekulić je reagiral z minuto odmora. Minuta odmora je vsaj delno zalegla, Litovci so v napadu nehali zadevati, Slovenci pa so se po zadetem prostem metu Dončića dobri dve minuti do konca prve četrtine približali na 18:21. A Litovci so uspeli hitro odgovoriti, z dvema zaporednima trojkama so ušli na 27:20. Potem ko je v zadnji minuti četrtine Dončić izgubil žogo, so Litovci iz protinapada povedli z 31:21, nato pa v zadnji sekundi četrtine s polaganjem še s 33:21, kar je bil tudi končni izid prve četrtine, obenem pa najvišje litovsko vodstvo.

Začetek druge četrtine ni prinesel bistvenih sprememb na parketu. Litovci so delovali bolj čvrsto v obrambi in precej bolj motivirano v napadu. Povedli so že s 15 točkami prednosti, po trojki Dončića (to je bila že njegova 15. točka) pa je na semaforju pisalo 27:38 v korist Litve. Ko je trojko zadel še Mike Tobey, je reagiral litovski selektor z minuto odmora (40:30). Dončić je nato uspešno prodrl pod koš Litve, sledila je še ena trojka Tobeyja in Slovenija se je štiri minute do konca polčasa približala na precej bolj znosnih sedem točk zaostanka. Dončić je prvič sedel na klop tri minute do konca polčasa, a je njegovo odsotnost zakrpal Zoran Dragić z dvema trojkama, tako da so Slovenci uspeli približati na vsega štiri točke zaostanka (43:47). Ko je že kazalo, da bodo Slovenci do konca polčasa ujeli Litvo, pa sta s trojkama pičila Ignas Brazdeikis in Tomas Dimša, Litovci pa so tako znova povedli z dvomestnim številom točk (53:43). To pa je bil tudi končni izid prvega polčasa. Polčasa, v katerem je Dončić dosegel kar 19 točk, ob tem pa dodal še pet skokov in eno podajo.

Slovenija - Litva | Avtor: Profimedia Profimedia
Tretjo četrtino so Slovenci začeli precej bolje kot prvo. Tako so z delnim izidom 8:2 prišli na vsega štiri točke zaostanka (51:55), reagiral je litovski selektor Kazys Maksvytis in vzel minuto odmora. Ta ni kaj bistveno zalegla, po dveh prostih metih je Dončić znižal na vsega dve točki zaostanka, a so Litovci prek Brazdeikisa odgovorili s trojko (60:55). Slovenci so potem, ko so se približali na vsega dve točki, povsem popustili v napadu – zaustavile so se tudi trojke Dončiću –, kar so s hitrimi protinapadi znali kaznovati Litovci in znova prišli do udobnega vodstva (66:55). Sledila je minuta odmora na zahtevo slovenske klopi. Slovenci so na zadnji daljši odmor odšli z zaostankom 12 točk (63:75).

Začetek zadnje četrtine je bil za Sekulićeve varovance naravnost katastrofalen. Met v napadu nikakor ni stekel, na drugi strani pa so Litovcem dopuščali preveč odprtih metov, tako da so ti povsem razparali slovensko mrežico in v 32. minuti tekme prišli do vodstva s 83:65. Pomagala ni niti nova minuta odmora, saj so Litovci po novi trojki prišli že do 21 točk prednosti. Sekulić je v tem delu tekme že ponudil priložnost tistim fantom, ki na prvenstvu niso igrali tako zelo veliko – tudi Žigi Samarju in Gregorju Glasu. Pet minut do konca ob vodstvu Litve za več kot 20 točk je bil zmagovalec odločen, ostalo je le še vprašanje končnega izida. Na koncu je na semaforju pisalo 100:84 v korist Litovcev. Luka Dončić se je na koncu zaustavil pri 29 točkah, 6 skokih in 2 podajah, Aleksej Nikolić je pristavil 14, Mike Tobey 13, Zoran Dragić pa 12 točk. 

Slovenija - Litva | Avtor: Profimedia Profimedia

Litovci so imeli sicer več časa za počitek, svojo četrtfinalno tekmo v Manili so namreč odgirali odigrali v torek in visoko izgubili s Srbijo. Pred tekmo s Srbijo so Litovci poskrbeli za manjšo senzacijo, ko so v skupinskem delu s 110:104 ugnali favorizirano reprezentanco ZDA, kar priča o moči te reprezentance na letošnjem SP. Je pa treba dodati, da Litovci letos ne morejo računati na odsotnega Domantasa Sabonisa.

V boju za peto mesto Litovci z Latvijci

Košarkarji Latvije so v prvi tekmi razvrstitve od petega do osmega mesta na svetovnem prvenstvu na Filipinih, Japonskem in v Indoneziji premagali Italijane s 87:82 in jih v soboto čaka tekma za peto mesto. Tam se bodo pomerili z Litovci. Slovence v boju za sedmo mesto čaka Italija.

Razvrstilni boj za tekmo za peto mesto:

Litva - Slovenija 100:84 (33:21, 20:22, 22:20, 25:21)
Valančiunas 24, Brazdeikis 15; Dončić 29 (6 skokov, 2 podaji), Nikolić 14, Tobey 13, Dragić 12.

Komentarjev 10
  • radovednica 08:06 08.september 2023.

    Ta beda od reprezentance niti tja ne bi smela iti ker si tega ne zasluži. samo stokajo in se pritožujejo. Pokažejo naj kaj. Odojek "Dončić", tukaj ni milijončkov, kot v NBA, pa tudi drugi ti ne pomagajo in "nameščajo" položajev ...prikaži več za 40+ točk. Spokajte vsi skupaj, s tem nesposobnim Sekulićem vred. Poglejte si Srbijo, sami novi in novi talenti, mladi igralci. Ne pa klada Dimec, pa Čebašek in še vsi ostali..

  • Avatar Syn
    Syn 19:21 07.september 2023.

    Oni imajo že lep čas razpad sistema. Sramota.

  • Avatar Leon
    Leon 17:16 07.september 2023.

    Dončić je izgubil dudico.