Šport > Košarka
6 ogledov

Slovenci v Španijo po presenečenje

Slovenska reprezentanca bo na evropskem prvenstvu poskušala presenetiti. Žurnal24 main
Slovenska moška članska košarkarska reprezentanca bo v soboto ob 11. uri z ljubljanskega letališča odletela proti Alicanteju. V ponedeljek jo čaka uvodna tekma evropskega prvenstva proti Italiji.

Na prve tekmece se izbranci selektorja Aleša Pipana pripravljajo že nekaj dni, ob kakovostni analizi pa je največji adut slovenskega moštva dejstvo, da so ga poškodbe končno pustile pri miru.

V zadnjem ciklusu priprav na EP je slovenska reprezentanca od petka do srede bivala v Mariboru, kjer se je poleg treningov dvakrat pomerila s francosko izbrano vrsto. Na sobotni odprti tekmi so izbranci selektorja Aleša Pipana izgubili s 87 : 90, na nedeljski zaprti pa s 74 : 92. Na obeh dvobojih je manjkal organizator igre Aleksandar Čapin. V pripravljalnem obdobju so Slovenci sicer sedemkrat zmagali in šestkrat izgubili.

Pipan zadovoljen
"S pripravami sem zelo zadovoljen. Od 21. julija, ko smo se zbrali, do zdaj smo naredili vse, kar smo načrtovali. Fantje so ves čas garali in se trudili po najboljših močeh, kar pomeni, da vedo, kaj nas čaka na evropskem prvenstvu. Pripravljalne tekme so pokazale, da se lahko kosamo z vsakim tekmecem, na tekmovanje najboljših moštev stare celine pa se odpravljamo z velikim optimizmom. V Španijo gremo z željo, da bi tam pripravili presenečenje, in s ciljem, da se uvrstimo v dodatne kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah. Sklepni del priprav smo izkoristili za odpravo drobnih napak, ki so se pojavljale na zadnjih dvobojih, in za pripravo na uvodno tekmo proti Italiji. Ponedeljkov prvi dvoboj je za nas zelo pomemben. Vzporedno pa smo dodobra spoznali tudi igro Poljakov, proti katerim nas tekma čaka v torek. Za uspeh na EP bo potrebna maksimalna angažiranost vseh udeležencev, poleg igralcev tudi strokovnega štaba, in, jasno, tudi nekaj sreče," je dejal Pipan.


Slovenska košarkarska reprezentanca © KZS

 

Pripravljeni na EP

V zadnjih dneh so slovenski košarkarji še utrdili telesno pripravljenost, naredili dodaten program za preprečevanje poškodb, večino časa pa porabili za uigravanje in pripravo na uvodne tekmece, ki jih čakajo na evropskem prvenstvu. V ponedeljek ob 21.30 se bodo Pipanovi košarkarji v dvorani Centro de Technificacion, ki sprejme 5425 gledalcev, pomerili z Italijo, dan pozneje – prav tako ob 21.30 – pa s poljskimi košarkarji. Za konec rednega dela jih v skupini D v sredo ob 19. uri čaka še dvoboj s francosko izbrano vrsto.

Sistem tekmovanja
Iz štirih predtekmovalnih skupin (A, B, C in D) se bodo v drugi del EP uvrstile po tri najboljše ekipe, četrtouvrščena moštva pa bodo odpotovala domov. Najboljših 12 se bo v nadaljevanju razdelilo v skupini E (iz A in B) ter F (C in D), v katerih bodo odigrali še po tri dvoboje. V skupini E bodo ti 7., 9. in 11., v skupini F pa 8., 10. in 12. septembra. Četrtfinale bo na sporedu v petek, 14. septembra, v soboto in nedeljo pa sledita polfinale in finale ter boji za posamezna mesta.

Tudi po olimpijske vozovnice
Na olimpijske igre, ki bodo čez slabo leto na Kitajskem, se je iz Evrope že uvrstila Španija, zato si bosta vstopnici za Peking na letošnjem EP priigrali najboljši reprezentanci, neupoštevajoč gostitelje. V dodatne kvalifikacije za OI se bodo uvrstila še štiri moštva, kar poleg tega, da bodo Španci bržčas blizu vrha, pomeni, da bo v Azijo kot zadnje vodilo sedmo mesto.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.