Šport > Košarka
10 ogledov

Slovenci zmagali in popravili vtis

slovenija španija prva tekma Stožice Goran Dragić Nik Rovan
Slovenska košarkarska reprezentanca je na turnirju v Mariboru premagala rusko z 81:73. Blestel je Goran Dragić, ki je dosegel 23 točk.

Slovenija je izjemno slabo vstopila v dvoboj, kar so Rusi znali izkoristiti. Preko Fridzova, ki je zadel kar tri trojke, so po šestih minutah igre prišli do vodstva s 17:4. Prišel je čas za minuto odmora in za Gorana Dragića. Starejši izmed Dragićev je po prihodu v igro popolnoma preporodil slovensko izbrano vrsto, do konca prvega polčasa pa je dosegel kar 12 točk.

 

Dragić je poleg 23 točk zbral še štiri podaje in kar pet ukradenih žog.

Slovenci so po prvi četrtini, ki so jo izgubili s 13:20 le dvakrat zadeli iz igre, neuspešni pa so bili pri vseh metih za tri točke. V drugi četrtini pa je bila slika popolnoma drugačna, saj so varovanci Memija Bečirovića Rusom nasuli kar šest trojk. Sledil je dokončen preobrat in vodstvo po prvem polčasu (38:32).

Če je bila druga četrtina dobra, pa je bila tretja še toliko boljša. Z delnim izidom 11:0 so Slovenci prišli že do vodstva 17 točk (49:32), ki so ga ohranili vse do konca četrtine (63:48). Velja omeniti kar tri trojke Jake Klobučarja.

 

V zadnji četrtini so Slovenci prvih sedem minut brez težav negovali prigarano vodstvo, Rusi pa se v napadu niso in niso znašli. A prav v zadnjih dveh minutah je Rusom uspelo priti le na šest točk zaostanka (70:76), toda nato je na sceno znova stopil zanesljivi Goran Dragić, ki je dobro izsiljeval osebne napake Rusov in na koncu dosegel 23 točk. Dobra sta svoje minute izkoristila tudi Uroš Slokar (14 točk) in Jaka Klobučar (13). Pri razglašenih Rusih se je izkazal Vitalij Fridzov, ki je v statistiko vpisal 15 točk.

 

Zaradi poškodbe rame, ki jo je staknil na petkovi tekmi proti Novi Zelandiji, tokrat ni nastopil Sani Bečirović, ki naj ne bi zaigral tudi na tekmi proti Srbiji.


Izjavi po tekmi (KZS):

Memi Bečirović, selektor Slovenije: "V petek smo tekmeca nekoliko podcenjevali, kar se nam je maščevalo. Proti Rusiji so fantje prikazali drugačen obraz. Predvsem že omenjeni pristop je bil ustrezen, zato je tudi slika povsem drugačna. Pozna se tudi, da nam je to pot na pomoč priskočil Goran Dragić. V petek smo ostali zgolj z Lakovićem na organizatorskem položaju, kar se je poznalo tako v napadu kot tudi v obrambi. Gremo naprej … Iz tekme v tekmo. Poskušamo popravljati določene stvari in kombinirati peterke. Danes je imel posebno vlogo Jagodnik. Tudi poskus z Nachbarjem na položaju številka štiri je obrodil sadove. Ponavljam pa, da je ključen pristop."

Goran Dragić, najboljši igralec tekme: "Obramba! Ta del je ključen, kar dokazujeta tekmi z Novo Zelandijo in Rusijo. Prva nas je ugnala z meti z razdalje, pri čemer moramo priznati, da so imeli preveč prostora. Proti Rusiji smo zaigrali trdo v obrambi, si priigrali nekaj protinapadov in tehtnico nagnili na svojo stran. Žal pa se nam ponavlja stara hiba, saj visoko prednost prehitro zapravimo. Imamo pa še kar nekaj rezerv, menim, da predvsem v obrambi. Pri slednji pa bi izpostavil komunikacijo."

 

Srbi brez težav z Novo Zelandijo

Na prvi sobotni tekmi so Srbi upravičili vlogo favorita in suvereno premagali reprezentanco Nove Zelandije. K zmagi 95:69 je največ točk, 19, prispeval Novica Veličković.

 

Slovenci so na petkovi tekmi po dveh podaljških izgubili z Novo Zelandijo (103:104), medtem ko so Srbi premagali Ruse (69:63).


2. kolo, sobota:

Slovenija : Rusija 81:73

Dragić 23, Slokar 14, Klobučar 13; Fridzon 15, Voroncevič 10

 

Srbija : Nova Zelandija 95:69

Veličković 19, Raduljica 17, Perović 15; Jones 19, Penney 17

 

1. kolo, odigrano v petek:

Rusija : Srbija 63:69
Mozgov 14, Monja 13; Veličković 17, Krstić in Teodosić po 15

 

Slovenija : Nova Zelandija 103:104

Nachbar 29, Lakovič 16; Penney 42, Cameron 15, Abercrombie 11

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.