Šport > Košarka
21422 ogledov

Slovenija bo za Dončića morala plačati rekordno vsoto

luka dončić Epa
Košarkarska zveza Slovenije (KZS) se bo morala prilagoditi zvezdniškemu statusu Luke Dončića.

Mladi slovenski reprezentant Luka Dončić je pri rosnih 22 letih eden najbojših košarkarjev na svetu, s povečevanjem njegove vrednosti pa se zvišujejo tudi stroški udeželežbe na reprezentančnih akcijah. 

S podpisom nove pogodbe v vrednosti 207 milijonov ameriških dolarjev se je močno povečala zavarovalnina, ki jo bo za njegove usluge morala plačati Košarkarska zveza Slovenije (KZS). Člani lige NBA lahko lahko reprezentančne barve branijo samo po predhodnem zavarovanju, ki bo v primeru Slovenca rekordno visok.

Luka Dončić Tokio 2020 | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA
Dončić je po vrnitvi z olimpijskih iger, kjer se je Sloveniji izmuznila zgodovinska medalja, podpisal maksimalno petletno pogodo, ki mu bo po obdavčitvi prinesla približno 130 milijonov dolarjev. 

Dogovor bo vstopia v veljavo šele v sezoni 2022/2023, medtem ko bo Dončićevo plačo v prihajajoči sezoni še krojila prvotna pogodba, ki jo je podpisal kot novinec.

Mladenič bo tako v sezoni 2021/2022, ki se bo uradno začela 19. oktobra, zaslužil "samo" dobrih deset milijonov dolarjev, že v naslednji pa bo njegova letna plača poskočila na vrtoglavih 35,7 milijona, s čimer bo postal eden najbolje plačanih športnikov na svetu.

Posledično se bodo povečali stroški za njegovo udeležbo tako v kvalifikacijskih ciklusih kot tudi na mednarodnih tekmovanjih. Po besedah predsednik KZS Mateja Erjavca bodoča zavarovalnina, ki jo ob pomoči Mednarodne košarkarske zveze (Fiba) plačala slovenska zveza, v košarkarskem prostoru na sončni strani Alp nima precedensa.

"S takšnimi zneski se sploh še nismo srečali," je v pogovoru za Siol.net priznal Erjavec. "Natančnega izračuna nimamo, ga bomo pa imeli za julijski ciklus, če bo lahko prišel igrat za kvalifikacije za svetovno prvenstvo, zagotovo pa za evropsko prvenstvo. Šlo bo za najvišji znesek v zgodovini KZS, kar zadeva zavarovanje. A bo vsak dolar ali evro, namenjen zavarovanju, vreden. Nekaj bo prispevala Fiba. Večji del nosijo oni, nekaj bomo pokrivali tudi mi z dodatnimi sponzorji," je dodal predsednik.

Na podvprašanje novinarskega kolega, o kakšnih zneskih je govora, pa je Erjavec odvrnil: "Sto tisoč evrov in več."

luka dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.