Šport > Košarka
1 ogledov

Slovenija boljša od Italije

Napeta tekma med Slovenijo in Italijo se je končala z minimalno zmago Slovenije. Žurnal24 main
V zadnji sekundi tekme med Slovenijo in Italijo je Jaka Lakovič z metom za 3 točke našim prinesel zmago. Dobra popotnica za uvod v prvenstvo.

Statistika je bila pred tekmo proti Italiji bolj na strani slovenske izbrane vrste. Vendar statistika na tekmi ne šteje nič, tekma se začne pri rezulatu 0 : 0. Tudi v Alicanteju v dvoboju skupine C ni bilo nič drugače. Naš selektor Aleš Pipan se je na začetku odločil za peterko Lakovič, Jagodnik, Lorbek, Smodiš in Nesterovič, njegov prijatelj na nasprotni strani Carlo Recalcati pa za peterko Basille, Bargniani, Marconato, Soragna in Bulleri. Na začetku je bilo čutiti nekaj nestrpnosti na obeh straneh. Žoga nikakor ni stekla, vse do 7. minute, ko so naši reprezentanti močno stisnili v obrambi, po uspešnem metu za tri točke Matjaža Smodiša in prav tako uspešnem metu Jake Lakoviča pa je steklo tudi v napadu. Po košu Raše Nesteroviča v 9. minuti so tako naši povedli že z 10 točkami, prva četrtina pa se je končala z rezultatom 21 : 14. V drugi četrtini je naš selektor Pipan ponudil priložnost še nekaterim drugim igralcem, najbolje pa jo je izkoristil Uroš Slokar, ki je dosegel tudi trojko. Prednost se je nato iz minute v minuto povečevala, ob polčasu pa je bila 13 točk; in sicer 38 : 25.


Italijani se niso predali
Drugi polčas je nato prinesel popolno ofenzivo Italije. V prvih slabih dveh minutah so tako Mordente, ki je preporodil italijansko izbrano vrsto, in druščina napravili delni izid 8:0. Prednost je tako skopnela le na pet točk. Po minuti odmora Aleša Pipana v 2. minuti nadaljevanja je bil za tri uspešen še Gigli , nato pa so s košem Smodiša in po nasprotnem napadu Dragiča naši vendar umirili nalet zahodnih sosedov. Še  več – začeli so znova zadevati, kot bi jih Italijani predramili. Odličen je bil Goran Dragič, ki je pogumno jurišal na koš belih. Prednost je tako znova narasla na več kot 10 točk in naši so lažje dihali. Po tretji četrtini je tako bilo 56 : 45. V zadnjem delu tekme so nato znova poskusili Italijani: po koših Bargnianija in Bullerija je tako prednost skopnela na vsega pet točk. Po košu Bullerija v predzadnji minuti srečanja je bila prednost le še točko. V naslednjem napadu je Erazem Lorbek napravil korake, Massimo Bulleri pa prodrl pod naš obroč, dosegel točko in povedel Italijo v vodstvo. Jaka Lakovič je nato zadel oba prosta meta. Do konca je ostalo še 14 sekund: Soragna je v napadu dosegel trojko, ki je že vzela upanje na zmago, a je Lakovič v zadnjih trenutkih na nasprotni strani prav tako zadel za tri točke in zmaga z 69 : 68 je bila slovenska.

Tole je zmagoviti koš Jake Lakoviča v zadnji sekundi tekme:

Izjave po tekmi
Aleš Pipan : "To je bila izredno pomembna tekma in še toliko slajša zmaga. Srečanje smo pričeli zelo dobro, nadzorovali potek dogajanja na parketu, v zadnjih petih minutah pa se je zgodilo nekaj zelo slabega. Po mojem mnenju je padla zbranost, naredili smo nekaj neumnih napak, toda na srečo je Jaka v zadnjem napadu prevzel odgovornost in izšlo se je fenomenalno dobro. A jutri je že nov dan, nova tekma. Treba je pozabiti na preteklost in vse misli ter moč usmeriti v obračun s Poljaki."

Jaka Lakovič : "To je najpomembnejši koš v moji karieri. V zadnji sekundi sem jih dosegel že kar nekaj, toda zmagati za Slovenijo, na evropskem prvenstvu, v prvi tekmi, to je res nekaj posebnega. Ne upam si pomisliti, kako razočarani bi bili, če ne bi zadel v zadnji sekundi. Dokazali smo, da imamo veliko srce, zahvala pa tudi slovenskim navijačem v Alicanteju. Bili so fenomenalni in ne dvomim, da bodo tu številka ena."

Carlo Recalcati : "Ponosem sem na svoje igralce, da so se vrnili v igro. Pokazali smo dva povsem različna obraza; enega v prvem polčasu, drugega v zadnjih minutah. Verjeli smo, da lahko obrnemo rezultat na semaforju v našo korist, proti metu Lakoviča pa nismo mogli storiti nič. To je šele začetek prvenstva in do konca nas čakajo še pomembne preizkušnje."

Pri naših sta bila najboljša strelca Matjaž Smodiš z 19 in Jaka Lakovič z 12 točkami, pri Italijanih jih je 20 dosegel Bulleri, 16 pa Soragna. Naslednje srečanje bodo naši odigrali v torek ob 21.30 proti Poljski.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.