Šport > Košarka
67 ogledov

Slovenija dobila novega selektorja

Kokoškov Gruzija Slovenija EuroBasket Celje Zlatorog EPA
Jureta Zdovca bo na selektorskem mestu pričakovano zamenjal Srb Igor Kokoškov.

Slovensko košarkarsko reprezentanco bo odslej vodil 44-letni srbski trener Igor Kokoškov. Na selektorskem mestu je nasledil enega od najboljših slovenskih trenerjev in nekdanjega vrhunskega igralca Jureta Zdovca. Spremembo na vodilnem položaju je sprejel izvršni odbor Košarkarske zveze Slovenije.

Kokoškov ima bogate izkušnje iz lige NBA, saj že več kot 15 let deluje v ZDA. Trenutno je pomočnik trenerja pri Utah Jazz, pred tem pa je bil tudi v Los Angeles Clippers, Detroit Pistons, Phoenix Suns, Cleveland Cavaliers in Orlando Magic. Z evropsko košarko je v tesnem stiku od leta 2008, saj je do lani vodil reprezentanco Gruzije.

Kokoškov je deseti selektor Slovenije, po Božidarju Maljkoviću drugi tujec. Njegovega prihoda se bosta razveselila brata Dragić, ki sta z njim v dobrih odnosih.

Lani 12. na Eurobasketu

Jure Zdovc je bil selektor Slovenije dvakrat. Leta 2009 je reprezentanco popeljal do četrtega mesta na evropskem prvenstvu na Poljskem, 2015 na Hrvaškem in v Franciji pa je z njo po izpadu v osmini finala proti Latviji osvojil 12. mesto.

Le enoletna pogodba

S Košarkarsko zvezo Slovenije bo Kokoškov podpisal enoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja v primeru uvrstitve na evropsko prvenstvo, ki bo potekalo na Finskem, v Izraelu, Romuniji in Turčiji.

Kvalifikacije za EP 2017 bodo potekale od 31. avgusta do 17. septembra, žreb pa bo na sporedu v petek, 22. januarja, ob 10.30, v Münchnu, kjer bodo nasprotnike na evropskih prvenstvih to poletje dobile tudi reprezentance mlajših starostnih kategorij. 

eurobasket 2015 | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Uvodoma bi se v svojem in imenu KZS Juretu Zdovcu želel zahvaliti za dobro opravljeno delo v zadnjih dveh letih ter izjemno korektne pogovore v času po poteku pogodbe. Zdovc je pred kratkim postal trener AEK-a iz Aten, ki je zahteval, da se popolnoma posveti delu v klubu, zaradi česar ni mogel potrditi nadaljnjega sodelovanja, o katerem sva se konkretno pogovarjala. Ob iskanju novega kandidata smo hitro prišli do Igorja Kokoškova, velikega strokovnjaka z izjemnimi izkušnjami z delom v NBA, ki ima poleg tega že izkušnje z delom v reprezentanci, saj je bil pomočnik trenerja srbske in selektor gruzijske članske ekipe. Z novim trenerjem smo že začeli pogovore o nadaljnjem razvoju slovenske članske izbrane vrste, predvsem glede dokončanja pomladitve, ki jo je KZS začela že pred leti, medtem ko je cilj v letošnjih kvalifikacijah zgolj in le uvrstitev na EuroBasket 2017," je ob tem dejal predsednik KZS Matej Erjavec.

Kokoškov "zelo motiviran"

"Košarkarski zvezi Slovenije se zahvaljujem za izkazano čast, ki mi jo je namenila z imenovanjem na mesto selektorja slovenske izbrane vrste, košarkarske institucije svetovnih razsežnosti. Počaščen sem, da bom, po eminentnih trenerskih imenih, ki so doslej vodili slovensko državno vrsto, zdaj jaz opravljal to vlogo, za katero sem zelo motiviran in upam, da bom s svojim znanjem in izkušnjami pomagal ekipi k uresničitvi svojih ciljev. Prvi je zagotovo uvrstitev na EuroBasket 2017," pa je povedal Kokoškov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.