Šport > Košarka
29 ogledov

Hrvati klonili v Stožicah

Gašper Vidmar Slovenija Hrvaška turnir Adecco
1/21
Saša Despot
V soboto se je slovenska košarkarska reprezentanca pomerila s hrvaško izbrano vrsto. Naši fantje so slavili s 83:76 in si tako priborili prvo zmago na letošnjem Pokalu Adecco. V prvi tekmi so Srbi premagali Bosance.

"Čistilkam danes ne bo treba brisati parketa, fantje so ga že med tekmo dobro zloščili," je borbeno in srčno predstavo naše košarkarske reprezentance v drugem kolu Pokala Adecco, v katerem je Slovenija ugnala Hrvaško s 83:76, slikovito pokomentiral njen selektor Božidar Maljković. Slovenija je vodila od začetka do konca, naši južni sosedje se niso nikoli znašli v vodstvu, niti se niso približali na manj kot štiri točke zaostanka. Najboljši strelec v slovenski izbrani vrsti je bil Domen Lorbek z 22 točkami, Zoran Dragić jih je dodal 14, Jaka Blažič pa 13. Pri Hrvatih je bil najučinkovitejši Luka Žorič s 17 koši, 11 točk je dosegel bivši zmaj Damir Markota, 10 pa Krunoslav Simon.

Domen Lorbek Slovenija Hrvaška turnir Adecco | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Vodstva niso spustili iz rok

Po prvi četrtini je Slovenija vodila za devet (26:17), potem ko je v šesti minuti povedla že za 13 točk (24:11), a se je Hrvaška uspela ob koncu prvih desetih minut malce približati domačim.

Tudi prvi polčas se je končal z vodstvom Slovenije za devet točk (47:38). Naši so dobro vzdržali pritisk, ki so ga vršili naši kockasti, potem ko so se približali na le pet točk zaostanka. Najbolj učinkovit pri domačih je bil Domen Lorbek s 14, Gašper Vidmar pa je dodal 9 točk. Za Hrvate je največ košev dosegel Luka Žorič, ki se je ustavil pri 9 točkah.

Rutinirano do konca

Tudi tretjo četrtino so naši končali v vodstvu, po tridesetih minutah je na semaforju pisalo 65:60. Obe moštvi sta prikazali predvsem borbeno igro, ki se je nekajkrat odrazila tudi v dokaj čvrstih prekrških. Pri naših smo pogrešali predvsem prispevek kapetana Boštjana Nachbarja, ki je po treh četrtinah vpisal le štiri točke.

V zadnjih desetih minutah so Slovenci, kljub pomanjkanju izkušenj, dokaj rutinirano zadrževali prednost. Nekajkrat so povedli za več kot deset točk, ko pa so se Hrvati približali na le štiri točke zaostanka (78:74), je odločilno trojko zadel Zoran Dragić, ki se je tokrat izkazal tako v obrambi, kot v napadu. MVP tekme je bil najboljši strelec obračuna, Domen Lorbek. Največ skokov je dobil Gašper Vidmar, ki je sedemkrat pobral odbito žogo, temu pa je dodal še 9 točk. Naši so sicer dobili skok z 32:26.

Izjavi po tekmi

Božidar Maljković, selektor Slovenije: "V petek smo tekmo slabo odprli, danes pa smo mi diktirali tempo in slog igre. Odigrali smo fantastično tekmo, ob tem pa se je treba zavedati, da so vse reprezentance skupaj že več kot mesec dni, mi pa le nekaj dni. To je bila šele naša druga tekma, Hrvati so jih odigrali že šest. Veliko ljudi mi je danes reklo, da že dolgo niso videli tako zavzete in kolektivne igre v slovenski reprezentanci. Hrvati in Srbi so vrh evropske košarke in proti takim ekipam se je treba boriti, to smo mi danes storili. Igralci so pustili srce na igrišču. Čistilkam ne bo treba brisati parketa, fantje so ga danes že dobro zloščili."

Boštjan Nachbar, kapetan Slovenije: "Tekmo smo začeli bolj agresivno kot v petek. To je bila lepa zmaga proti objektivno boljši ekipi. V primerjavi z včerajšnjo tekmo smo predvsem popravili obrambo, v napadu pa smo bili bolj kreativni. Poleg tega nam je uspeval hiter pretok žoge, kar v petek ni bil slučaj."

Srbi ugnali Bosance

V prvi tekmi dneva je Srbija premagala BiH s 101:91 in tako po triumfu proti Hrvatom v petek vpisala že svojo drugo zmago na turnirju. Bosanci so zabeležili prvi poraz, potem ko so dan prej ugnali Slovenijo.

Turnir Adecco, 2. kolo:

Slovenija : Hrvaška 83:76 (65:60, 47:38, 26:17)
D. Lorbek 22, Z. Dragić 14,Blažič 13, Vidmar 9, 7 sk.; Žorič 17, Markota 11, Simon 10

Srbija : BiH 101:91 (71:70, 45:41, 24:18)
Teodosić 29, Savanović 18, Erceg 15; Kikanović 21, Wright 19

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.