Šport > Košarka
24 ogledov

''Slovenija je košarkarska velesila''

košarka Saša Despot
Kosovska košarkarska reprezentanca bo s slovensko izbrano vrsto odigrala prvo uradno tekmo v zgodovini samostojne države.

Slovenska košarkarska reprezentanca se bo v prvem krogu kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu leta 2017 pomerila z izbrano vrsto Kosova.

Tekma v dvorani Stožice se bo začela ob 20. uri.

Slovenski košarkarji v kvalifikacijah za nastop na prvenstvu stare celine niso igrali vse od leta 2005, ko so si priigrali uvrstitev na EuroBasket v takratni Srbiji in Črni gori.

Na zadnjem evropskem prvenstvu, ki so ga gostile Hrvaška, Francija, Nemčija in Latvija, je Slovenija pod vodstvom takratnega selektorja Jureta Zdovca osvojila skromno 12. mesto, kar je najslabša uvrstitev po letu 2001, ko je bila v Turčiji 15.

Varovanci Igorja Kokoškova se bodo za uvrstitev v skupinski del evropskega prvenstva po dvakrat pomerili z Bolgarijo, Ukrajino in Kosovom. Neposredno se bo na prvenstvo uvrstila prvouvrščena ekipa in štirih druge iz sedmih kvalifikacijskih skupin.

Tekma pa ne bo zgodovinska le zaradi povratka Slovenije med - vsaj na papirju - inferiorno konkurenco, temveč se bo v zgodovino zapisala kot prva uradna tekma kosovske košarkarske reprezentance.

Kosovčani, ki so pred začetkom kvalifikacij odigrali devet pripravljalnih tekem, so imeli največ težav s sestavo ekipe. Selektor Arben Krasniqi je priznal, da bi si uvodoma želel lažjega nasprotnika, kot je Slovenija, a napovedal, da v Ljubljano niso prišli z belo zastavo.

''Košarkarska zveza Kosova je naredila vse, kar je v njeni moči, da bi predstavnikom Kosova zagotovila primerne pogoje za delo in ustrezno pripravo pred prvim nastopom na mednarodnih tekmovanjih,'' je povedal kosovski košarkarski strokovnjak in dodal, da so se na kvalifikacijski turnir pripravljali natanko 54 dni.
''Seveda bi si želeli nasprotnika, ki ne bi bil tako neugoden za nas, saj bomo kvalifikacijski cikel začeli proti močnejšemu nasprotniku in košarkarski velesili - Sloveniji. Lahko pa potrdim, da v Ljubljano ne bomo prišli z belo zastavo. Izbrali smo najboljše košarkarje v državi in v zadnjih tednih ustvarili ekipni duh. Ekipa potrebuje podporo in mobilizacijo navijačev, ki nam bodo služili kot šesti igralec na parketu,'' je dodal Krasniqi.

Kosovčani nimajo težav s poškodbami, je potrdil selektor, njihova največja prednost pa bo, da nasprotniki o ekipi ne vedo prav veliko. To je na enem od treningov potrdil tudi Goran Dragić. ''Po pravici povedano, ne poznamo ekipe Kosovo. Ne vemo niti, kakšne barve dresov ima,'' je dejal prvi zvezdnik slovenske reprezentance. 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.