Šport > Košarka
19 ogledov

Slovenija je strah in trepet

Košarka je v Španiji povzročila pravo evforijo. Za to je deloma poskrbela tudi s Žurnal24 main
Pred drugim delom evropskega košarkarskega prvenstva je Slovenija v odličnem položaju. Zdaj na našo izbrano vrsto računajo tudi analitiki in nasprotne ekipe. V drugem delu bo Slovenija nastopala v skupini F.

Evropsko košarkarsko prvenstvo se bo v petek prevesilo v drugi del. Dvanajst reprezentanc se bo do 12. septembra potegovalo za osem mest, ki vodijo v četrtfinale in v boj za olimpijske vozovnice. Slovenija se je po predtekmovanju v Alicanteju nekoliko nepričakovano znašla med favoriti za najvišja mesta, saj v Madrid potuje kot vodilna iz svoje skupine s štirimi točkami. S polnim izkupičkom so napredovale le še Hrvaška (kljub porazu z Latvijo), Litva in Rusija.

Napovedi se niso uresničile
Zadnji krog predtekmovanja je postavil na glavo napovedi pred prvenstvom. Pričakovano so prvo mesto osvojili le Litovci, ki so bili boljši od Nemčije ter Turčije, v preostalih skupinah so na vrhu pristala presenečenja. V Sevilli so svetovni prvaki Španci po osemindvajsetih zaporednih zmagah izgubili s Hrvaško ter padli na drugo mesto, v sosednji Granadi pa je branilce naslova iz Beograda in svetovne podprvake Grke ugnala Rusija. Prvenstvo so že zapustile zadnjeuvrščene reprezentance: Srbija, Latvija, Češka in Poljska.


Slovenija igra čvrsto obrambo (na sliki: Erazem Lorbek blokira igralca Poljske). © AFP

 
Nadaljevanje le v dveh skupinah
Ekipe bodo v drugem delu razdeljene v dve skupini. V skupini E bodo nastopale Hrvaška, Rusija, Španija, Grčija, Portugalska in Izrael, v skupini F pa Slovenija, Litva, Francija, Nemčija, Italija ter Turčija. Do srede, 12. septembra, bodo vsak dan tri tekme; skupina F bo nastopala na parne datume. V soboto, 8. septembra, se bo Slovenija pomerila s Turčijo (21.30), v ponedeljek jo čaka Nemčija (19.00), v sredo pa Litva (16.30).

Slovenija je evropska uspešnica
Uspeh varovancev selektorja Aleša Pipana odmeva tako v Španiji kot domovini. Mediji na Pirenejskem polotoku so si edini, da je Slovenija zasluženo osvojila prvo mesto, saj je pokazala močan značaj, srce in se borila za vsako točko, navdušenje, ki ga košarka še ni doživela, pa so tri zaporedne zmage povzročile tudi v Sloveniji. Pipanovi izbranci so v Alicanteju dokazali, kako se bori za državni grb. Potrdili so teorijo, da niso važna ne imena ne pedigre košarkarjev, ampak da se zmaguje z voljo in borbenostjo. Po mnenju selektorja Slovenija še ni rekla zadnje besede. Štiri točke že pred začetkom drugega dela so ogromna zaloga (po teoriji bi lahko celo zadostovale za četrto mesto v skupini in napredovanje v četrtfinale), želja, ki so jo pokazali igralci, ter odlično vzdušje v ekipi, ki ga občudujejo tudi druge reprezentance, pa le potrjujejo besede Aleša Pipana.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.