Šport > Košarka
10785 ogledov

Dončić kljub 'komolčenju' Belgijcev izjemen, Slovenija je v četrtfinalu

EuroBasket 2022
1/22
Saša Despot
Slovenska košarkarska reprezentanca je v osmini finala Eurobasketa premagala Belgijo z 88:72. Blestel je Luka Dončić, ki je zbral 35 točk, 5 skokov in 5 podaj. Tekma je bila za Slovence precej težja, kot kaže končni izid. Poškodba Zorana Dragića.

Luka Dončić je tudi na tekmi osmine finala potrdil izjemno formo. Znova je presegel mejo 30 točk in postal šele prvi košarkar v zadnjih 30 letih, ki mu je uspelo na treh tekmah zapored preseči mejo 30 točk. Nemcem je nasul 36 točk, Francozom 47, Belgijcem danes pa 35. 13 točk je dodal Klemen Prepelič, 12 Mike Tobey, 11 pa Goran Dragić. 

"Belgija je igrala odlično košarko," je po tekmi na novinarski konferenci izpostavil prvi igralec tekme Luka Dončić, ki ima zdaj povprečje na tem Eurobasketu že 28 točk na tekmo. "Vedeli smo, da bo to težka tekma. Borili so se do konca, toda na koncu smo mi zaigrali malce bolje," je še pojasnil Ljubljančan. V četrtfinalu Slovenijo čaka zmagovalec tekme Ukrajina - Poljska. 

Slovenija je tekmo z Belgijo začela tudi s centrom Mikom Tobeyjem, ki je zaradi zvina gležnja moral izpustiti obračun s Francijo. Poleg Tobeyja so v prvi peterki začeli še Goran Dragić, Luka Dončić, Jaka Blažič in Vlatko Čančar. Dončić je obračun z Belgijo začel odlično, s trojko preko roke za prvo vodstvo Slovenije (3:0). Ko je trojko dodal še Blažič, je na semaforju v drugi minuti pisalo že 6:2. Tudi drugi poskus Dončića za tri je romal skozi obroč in Slovenija je vodila 9:5. Dončić je začutil, da je vroč, zato se je Luka odločil za nov met za tri točke, tudi tega je zadel (12:5).

Slovenija je po zabijanju Tobeyja nato povedla že z 11 točkami prednosti (16:5), a Belgijci so se hitro uspeli približati s petimi zaporednimi točkami. Sledila je raztrgana igra na obeh straneh, v osmi minuti obračuna je na semaforju pisalo 18:13. V drugi polovici prve četrtine Sloveniji v napadu ni steklo, v obrambi pa ni bilo pravega pristopa, vse preveč je bilo odprtih metov za Belgijce, kar so ti znali izkoristiti in 42 sekund do konca prve četrtine so se s peto zadeto trojko povsem približali (19:20). Slovenci so v zadnjih sekundah prve četrtine le uspeli odlepiti, koš Tobeyja in dva zadeta prosta meta Zorana Dragića je pomenilo, da je Slovenija na prvi daljši odmor odšla s prednostjo petih točk (24:19). Dončić je prvo četrtino sklenil pri 11 točkah. 

EuroBasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Dončić je na začetku druge četrtine hitro dodal še pet točk, a Slovenci so v obrambi znova preslabo zapirali, tako da so s pomočjo odličnega skoka Belgijci prihajali do novih in novih priložnosti. Še vedno jim je dobro tekel met za tri točke. Ko je Hans Vanwijn zadel novo, še sedmo belgijsko trojko, je na semaforju pisalo 29:27 v korist Slovenije. A ta je odgovorila z delnim izidom 4:0, tako da je hitro reagiral belgijski selektor Dario Gjergja, ki je ob vodstvu Slovenije s 33:27 vzel minuto odmora. Ta ni zalegla, z novo serijo so Slovenci drugič danes povedli z dvomestno prednostjo (37:27).

Edo Murič je v 17. minuti obračuna zgrešil čisto polaganje, sledila je minuta odmora in tehnična napaka slovenski klopi, Belgijci so vse skupaj znali izkoristiti in namesto, da bi Slovenija lažje dihala, so se Belgijci približali na 31:37. Ko so se "levi" približali na štiri točke zaostanka, je pomembno trojko zadel Klemen Prepelič (40:33). Trojka Čančarja, ki bi poskrbela za novo udobno vodstvo Slovenije, ni želela skozi obroč, motivirani Belgijci so rekli 'hvala' in se približali na vsega tri točke zaostanka (40:37).

Murić je v zaključku četrtine spet zgrešil nemogoče polaganje, Belgijci so s košem Maxima De Zeeuwa šest sekund do konca prvega polčasa prišli na vsega točko zaostanka (41:42). Sledila je minuta odmora in sočen nagovor Gorana Dragića, prav on pa je zaključil zadnjo akcijo polčasa s košem za 44:41. Luka Dončić je prvo polovico tekme zaključil s 16 točkami, Mike Tobey jih je dodal osem, Klemen Prepelič pa sedem. Pri Belgijcih, ki so zadeli osem trojk, je bil najbolj razpoložen Pierre-Antoine Gillet z 11 točkami. 

V zaključku prvega polčasa se je v eni od napadalnih akcij poškodoval Zoran Dragić, ki je ob polčasu nato ostal v garderobi. 

Slovenci so v drugi polčas krenili podobno odločno kot v prvega, s štirimi zaporednimi točkami (koša Dončića in G. Dragića) so znova nekoliko lažje zadihali (48:41). Toda – kot smo danes to že videli – so se Belgijci znova povsem priključili, pri zaostanku s 46:48 so imeli odprto trojko za vodstvo, toda na srečo Slovenije je niso zadeli. Dončić je začutil, da je vrag vzel šalo in vajeti prevzel v svoje roke: s petimi zaporednimi točkami je Slovenijo popeljal v vodstvo s 53:48.

Poškodba Zorana Dragića | Avtor: Epa Epa

V 27. minuti je Dončić vpisal še svojo 25. točko in Slovenija je povedla s 55:50. Dve minuti do konca tretje četrtine je pomemben koš z bližine obroča zadel Goran Dragić in poskrbel za slovensko vodstvo z 61:55. A Sloveniji met za tri točke ni in ni stekel, na drugi strani pa so bili v tem elementu Belgijci zelo razpoloženi: po trojki De Zeeuwa in polaganju Gilleta so se Belgijci približali na vsega točko zaostanka (60:61). Na zadnji odmor so se Slovenci po košu Dončića podali s prednostjo 63:60, a še naprej brez prepoznavne igre, ki jih je krasila na tekmah z Litvo, Nemčijo in Francijo. Dončić je po treh četrtinah na svojem kontu imel že 28 točk. 

V zadnjo četrtino je Slovenija vstopila zelo slabo, brez natančnega meta v napadu in z anemično obrambo. Belgijci so to izkoristili in z delnim izidom 4:0 sploh prvič povedli na današnji tekmi (64:63). Znova je vajeti igre v slovenski reprezentanci prevzel Luka Dončić in Slovenijo v 32. minuti tekme popeljal v vodstvo z 68:65. Sledil je še protinapad Gorana Dragića in Slovenci so ušli na pet točk prednosti. Končno je stekel tudi met za tri točke, in sicer Prepelič je bil tisti, ki je zadel izjemno pomembno trojko Slovenije za 73:65 dobrih šest minut do konca tekme. 

Belgijcem so se po edinem vodstvu na tekmi zatresle roke, grešili so mete, ki so jih pred tem serijsko zadevali, Slovenci pa so tako lahko prišli do udobne prednosti desetih točk, ko je iz protinapada zadel še Čančar (75:65). Sledili so trije uspešno izvedeni prosti meti Prepeliča in Slovenija je lahko dokončno lažje zadihala (78:65). 

Belgijski košarkar Kevin Tumba je dobre štiri minute do konca s komolcem kar dvakrat udaril Luko Dončića. 

Po nešportni osebni napake Tumbe nad Dončićem, se je Slovenija odlepila kar na varnih 17 točk. Slovenija je tako predčasno odločila tekmo sebi v prid, potrebno jo je bilo le še pripeljati do konca. To je četi selektorja Aleksandra Sekulića tudi uspelo, na koncu je na semaforju dvorane v Berlinu pisalo 88:72 v korist Slovenije. 

EuroBasket 2022, 1/8 finala:

Slovenija - Belgija 88:72 (24:19, 20:22, 19:19, 25:12)
Dončić 35 (5 skokov, 5 podaj), Prepelič 13, Tobey 12, G. Dragić 11, Čančar 8, Z. Dragić 6; Lecomte 16, Gillet 15. 

1/39
Saša Despot
Komentarjev 1
  • duc1 18:04 10.september 2022.

    Jaz sem pa mislil,da je košarka kolektivni šport-