Šport > Košarka
3 ogledov

Slovenija v četrtfinalu

nesterovic_atene_reu_main Žurnal24 main
Slovenski košarkarji so proti Kanadi dosegli še drugo zmago na teh olimpijskih kvalifikacijah in napredovali v petkov četrtfinale. Najboljši strelec tekme je bil Jaka Lakovič.
 

Olimpijske kvalifikacije (Atene), 2. kolo

Slovenija : Kanada 86:70 (27:22, 14:12, 23:15, 22:21)

Naši košarkarji so po ponedeljkovi zmagi nad Južno Korejo v olimpijski dvorani OAKA pred vsega 500 gledalci premagali še Kanado . Slednja je bolje začela dvoboj in vodila večji del prve četrtine. Slovenci so prvič povedli šele dobre tri minute pred koncem prvega dela, nato pa dodali plin, naredili delni izid 7:0 in po prvih desetih minutah je četa Aleša Pipan a vodila s 27:22. Blestel je predvsem Jaka Lakovič , ki se je na koncu ustavil pri 19 točkah, 16 jih je dosegel že v prvi četrtini. Naši tudi v nadaljevanju niso popuščali, čeprav je Pipan na klopi spočil Nesteroviča, Lakoviča in Bečiroviča. Edini, ki je v kanadskih vrstah v prvem polčasu držal korak s Slovenijo, je bil center Miamija Joel Anthony z devetimi točkami. Z agresivno igro v obrambi so Slovenci prišli tudi do najvišje prednosti v prvem polčasu (+9) in drugi polčas začeli z zalogo sedmih točk. Izid prvega dela je bil 41:34.

Jaka Lakovič je bil z 19 točkami prvi strelec obračuna s Kanado. © Saša Despot

 
V tretji četrtini so bili varovanci Aleša Pipana še naprej korak pred tekmeci. Z odlično igro so dobro ustavljali napade Kanadčanov, pri katerih je bil povsem nemočen center Philadelphie Samuel Dalembert . Kapetan Nesterovič (14 točk) je namreč sijajno opravil svoje delo. Piko na i je v tretji četrtini postavil Emir Preldžić , ki je v zadnji sekundi zadel svoj prvi met izza črte in naši so povedli s 64:49. Dvomov o zmagovalcu tedaj ni bilo več. Slovenci so poletno nadaljevali tudi v zadnjem delu igre, saj moštvu iz Severne Amerike niso dovolili, da bi se razigrali. Medtem pa so prišli tudi do najvišje prednosti na tekmi. V 35. minuti so po metu za tri točke Gorana Dragića vodili že za 18. Tekmo so lažje, kot smo pričakovali, pripeljali do konca in zmagali s 86:70. Ob Lakoviču je bil strelsko najbolj razpoložen Sani Bečirovič (15 točk), ki je kljub poškodbi zaigral že v prvi peterki. Pri javorjevih listih je bil najboljši strelec Rowan Barrett s 16 koši. Z drugo zmago na tem turnirju je Slovenija osvojila prvo mesto v skupini C in se prebila v petkov četrtfinale. Tam se bo pomerila s Hrvaško ali Portorikom. Na olimpijske igre v Peking se bodo uvrstile prve tri reprezentance.

 
 

Naša zmaga je zaslužena, Kanadi nismo ponudili niti najmanjših možnosti za zmago.

Jaka Lakovič

 
"Priprave za Kanado so bile temeljite, moji izbranci pa so do potankosti izpolnili vse naloge. Dobro smo zaustavili najbolj nevarne tekmečeve igralce, s čvrsto obrambo pa dobili boj pod našim obročem. Dokazali smo, da smo boljša ekipa od kanadske," je po tekmi povedal selektor Aleš Pipan . Medtem se je Jaka Lakovič že zazrl tudi v bližnjo prihodnost: "V primerjavi z Južno Korejo smo igrali veliko bolj zbrano, pa tudi naša motivacija je bila na veliko višji ravni. Naša zmaga je zaslužena, Kanadi nismo ponudili niti najmanjših možnosti za zmago. V naslednjih dveh dneh se moramo dobro spočiti in pripraviti na četrtfinalni dvoboj, najbolj pomembno tekmo na tem turnirju." Leo Rautins , selektor Kanade, je pohvalil slovensko moštvo: "Razočaran sem nad našo predstavo, še posebej nad igro v obrambi. Slovenija je odlična ekipa z odličnim trenerjem na klopi. Ta kombinacija je bila v današnjem obračunu za nas enostavno previsoka ovira."

Portoriko se bo po zmagi nad Kamerunom s Hrvaško pomeril za prvo mesto v skupini. © Reuters

 
 

Olimpijske kvalifikacije (Atene), 2. kolo

Nemčija : Zelenortski otoki 104:68
Portoriko : Kamerun 81:72
Brazilija
: Libanon 94:54

V skupini C se je Nemčija znesla nad Zelenortskimi otoki . Končni izid je bil 104:68. Tretja tekma dneva je bila v skupini D, pomerili pa sta se reprezentanci Kameruna in Portorika . Z 81:72 so bili na koncu vendarle boljši Portoričani, ki so tekmo začeli odlično in že po prvi četrtini vodili s 15 točkami prednosti, kasneje so jih Afričani ujeli, na koncu pa so bili vseeno srečnejši Portoričani. Slednji se bodo v sredo za prvo mesto v skupini pomerili s Hrvaško . Na zadnji torkovi tekmi sta se srečali reprezentance Libanona in Brazilije . Slednji so podobno kot Grki nadigrali Libanonce, ki se tako kot Kamerunci od Aten poslavljajo brez zmage, Brazilce pa zdaj čaka še boj z Grki za prvo mesto v skupini A.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.