Šport > Košarka
36 ogledov

Slovenke dobile tekmice v boju za EP

Eurobasket 2017 (Slovenija - Grčija) EPA
V Münchnu so izžrebali skupine za kvalifikacije za evropsko prvenstvo za ženske leta 2019, ki ga bosta gostili Latvija in Srbija. Slovenija bo EP lovila v skupini E s Francijo, Finsko in Romunijo.

Slovenke bodo kvalifikacije začele 11. novembra letos v Romuniji. Sledile bodo tri domače tekme. Štiri dni po prvem obračunu proti Romunkam (15. november) bodo Slovenke gostile reprezentanco Finske. V drugem kvalifikacijskem oknu, 10. in 14. februarja, bosta v Sloveniji gostovali izbrani vrsti Francije in Romunije. V zadnjem kvalifikacijskem terminu, ki bo na sporedu novembra 2018, bodo Slovenke gostovale na Finskem (17. november) in v Franciji (21. november).

Proti reprezentanci Francije je Slovenija igrala na minulem evropskem prvenstvu in zabeležila minimalen poraz. Francozinje so EP sicer končale na drugem mestu. Na evropskih prvenstvih so doslej osvojile devet medalj (dve zlati, šest srebrnih in dve bronasti). Finke so na evropskem prvenstvu nastopile petkrat, nazadnje leta 1987. Romunke so na turnirjih stare celine nastopile 24-krat. Trikrat so tekmovanje zaključile tik pod zmagovalnim odrom. Reprezentanca Romunije je na evropskem prvenstvu leta 2015 osvojila 19. mesto, na minulem EP pa Romunke niso nastopile.

V kvalifikacije za nastop na EP vstopa 32 reprezentanc, ki se bodo potegovale za 14 mest, ki vodijo na evropsko prvenstvo. Nastop na EP si bodo zagotovile zmagovalke vseh osmih skupin ter šest najboljših drugouvrščenih ekip. Na prvenstvo sta kot gostiteljici že uvrščeni Latvija in Srbija.

"Zagotovo je Francija velik favorit naše kvalifikacijske skupine. Gre za reprezentanco, ki smo si jo poleg Španije zagotovo najmanj želeli. Romunija in Finska sta neugodni reprezentanci, a zagotovo gre za ekipi, proti katerima lahko igramo in sta premagljivi. Glede na sistem kvalifikacij, po katerem se bodo na evropsko prvenstvo uvrstile vse prvouvrščene reprezentance ter šest najboljših drugouvrščenih ekip bo za nas izjemno pomembna vsaka zmaga pa tudi koš razlika na vsakem srečanju. Menim, da smo v zadnjih kvalifikacijah in na samem evropskem prvenstvu na Češkem dokazali, da smo sposobni igrati proti vsem reprezentancam v Evropi, zato polni optimizma pričakujemo naslednji kvalifikacijski ciklus. Verjamem, da smo se sposobni uvrstiti na evropsko prvenstvo 2019 in s tem držati kontinuiteto dobrih rezultatov, kar je v športu vedno najtežje," je po žrebu povedal selektor Slovenije Damir Grgić.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.