Šport > Košarka
2516 ogledov

Slovenke po drami evropske prvakinje

ženska košarkarska reprezentanca do 18 let fiba.basketball
Slovenske košarkarice so v Turčiji prišle do evropskega naslova.

Slovenske košarkarice so se v finalu evropskega prvenstva do 18 let pomerile s Francijo, dvoboj pa je bil vseskozi izenačen. Varovanke Ernesta Novaka so v zadnjo četrtino vstopile s točko prednosti, nato pa so francoske tekmice odlično zaigrale v obrambi in povedle. A slabi dve minuti pred koncem je Ajša Sivka, ki je pred mesecem dni nastopila tudi na članskem tekmovanju, zadela trojka in Slovenija popeljala do 58:56.

Lea Bartelme je nato z dvema zadetima prostima metoma iz štirih poizkusov popeljala Slovenijo do štirih točk prednosti (60:56), še dva prosta meta pa je zadela osem sekund pred koncem tekme (62:58). A Francozinje so odgovorile s trojko za 61:62. Sledila je še ena hitra osebna napaka nad Bertelme. Ta je bila polovično uspešna, Slovenke so povedle s 63:61.

Francozinje so na koncu poizkusile z metom s sredine igrišča, vendar so bile neuspešne in mlade Slovenke so postale evropske prvakinje.

Bertelme je k zmagi prispevala 22 točk, 6 skokov in pet asistenc, Sivka, statistično najuspešnejša v slovenski izbrani vrsti je zbrala 20 točk in 12 ulovljenih žog, Zoja Štirn pa je dosegla 15 točk. Med strelke sta se s tremi točkami vpisali še Špela Brecelj in Hana Ovčina. Poleg omenjenih so na prvenstvu nastopile še Manca Marolt, Živa Mišjak Cujnik, Tjaša Turnšek, Tanja Valančič, Alina Žitek, Kim Žibert in Ula Krenk.

Sivka je EP končala s povprečjem 15,9 točke in 9,3 skoka, Bertalme je imela povprečje 13,5 točke, 7 podaj in 5,5 skoka, Štirn pa 12 točk, 4,8 skoke in 4 podaje.

Slovenke so v finalu sicer dobile skok s 44:43, največja razlika pa je bila pri metu za tri točke. Slovenija je bila 38,9-odstotna, Francija le 19,1.

Najkoristnejša igralka turnirja je bila Sivka, v prvo peterko je bila izbrana tudi Bertelme. Poleg njiju so bile v najboljšo peterko uvrščene še Srbkinja Marija Avlijaš, Španka Iyana Martin Carrion in Francozinja Marine Dursus.

Ajša Sivka | Avtor: fiba.basketball fiba.basketball

Bron so osvojile Španke, ki so na tekmi za tretje mesto z 80:52 premagale Srbijo.

Slovenija je na evropskem prvenstvu v Konyi v Turčiji dobila vseh sedem tekem. Izbranke selektorja Novaka so v predtekmovanju premagale Finsko (84:54), Nemčijo (59:54) in Češko (78:67), v osmini finala so bile boljše od Izraela (84:63), v četrtfinalu od Madžarske (76:60), v polfinalu pa od Srbije (89:65).

Ajša Sivka | Avtor: fiba.basketball fiba.basketball

Ernest Novak | Avtor: fiba.basketball fiba.basketball

Lea Bartelme | Avtor: fiba.basketball fiba.basketball

Lea Bartelme | Avtor: Profimedia Profimedia

Kim Žibert | Avtor: fiba.basketball fiba.basketball

Alina Žitek | Avtor: fiba.basketball fiba.basketball

Tjaša Turnšek | Avtor: fiba.basketball fiba.basketball

Živa Mišjak Cujnik, Manca Marolt, Špela Brecelj | Avtor: fiba.basketball fiba.basketball

ženska košarkarska reprezentanca do 18 let | Avtor: fiba.basketball fiba.basketball

ženska košarkarska reprezentanca do 18 let | Avtor: fiba.basketball fiba.basketball

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.