Šport > Košarka
152 ogledov

Slovenska košarka ima svetlo prihodnost

navijači slovenija eurobasket EPA
Slovenska košarkarska reprezentanca je znova nekoliko razočarala zveste privržence, tako da lahko zdaj neuspehe, ali bolje rečeno, prvenstva, na katerih je zaostala za pričakovanji, šteje s prsti dveh rok.

Košarkarji so edina slovenska reprezentanca, ki neprekinjeno nastopa na evropskih prvenstvih vse od osamosvojitve 1991. Zato ima verjetno najbolj zveste navijače in ti si neuspehe tudi najbolj ženejo k srcu. Lille oziroma Latvija sodijo v vrh razočaranj.

Selektor Jure Zdovc je priznal, da razpolaga z najslabšo reprezentanco v vsej njeni zgodovini. Letos so se nastopu v državnem dresu iz takih ali drugačnih razlogov odrekli številni - Goran Dragić, Beno Udrih, Gašper Vidmar, Mirza Begić, brata Murić, brata Lorbek ... In to brez Jake Lakoviča in Boštjana Nachbarja, ki sta že po Eurobasketu 2013 dala slovo reprezentanci.

Dejstvo je, da je imela Slovenija po imenih ali plačah igralcev peto reprezentanco v Zagrebu. Pred njo sta bili po zaslužkih tako Gruzija kot Makedonija. Tretje mesto zato ni bilo slabo izhodišče. Gledano po številu prebivalcev pa je za nami le Islandija.

Slovenija je športno čudo, kajti država z vsega dvema milijonoma prebivalcev redno nastopa na največjih tekmovanjih, in to v bazičnih ekipnih športih, kot so nogomet, košarka, rokomet in odbojka. Imamo pa hkrati še odlične posameznike, olimpijske prvake, najboljšo smučarko na svetu itd.

Kar se tiče košarke, se za prihodnost ni bati. Tako direktor članske reprezentance Matej Avanzo kot generalni sekretar KZS Rašo Nesterović menita, da bodo slovenski ljubitelji košarke še dolgo uživali v tej igri.

Od leta 1993 in evropskega prvenstva v Nemčiji do danes je Slovenija zamenjala tri generacije košarkarjev in ob vsaki menjavi ostala v stiku z najboljšimi. Na začetku so nas zastopali Roman Horvat, Jaka Daneu, Jure Zdovc, Teoman Alibegović, Boris Gorenc, Slavko Kotnik, Žarko Djurišić, Marijan Kraljević in drugi. Ob prelomu tisočletja so vodilo prevzeli Sani Bečirović, Goran Jagodnik, Ivica Jurković, Jaka Lakovič, Marko Milić, Radoslav Nesterović, Matjaž Smodiš, Marko Tušek, Beno Udrih, Boštjan Nachbar, ...

A tako kot je tem odzvonil konec, bo tudi zdajšnji generaciji. In prišli bodo novi. Zato si velja zapomniti naslednja imena: Blaž Mesiček, Žan Mark Šiško, Luka Kraljević, Luka Dončić, Vlatko Čančar, Aleksej Nikolić, Jurij Macura, Gaber Ožegovič, Matic Vesel, Rok Radovič ... To je prihodnost slovenske košarke.

Komentarjev 1
  • Avatar mike1968
    mike1968 13:14 13.september 2015.

    Pomladitev...sshttp://www.publishwall.si/igi.scinkavec/post/142835/kosarka-kavc-analiza-v