Šport > Košarka
67 ogledov

Slovenska policija pripravljena na navijaške izgrede

navijač policist Maribor Olimpija Ljubljana Green Dragons derbi Saša Despot
V sporočilu za javnost so pri Slovenski policiji zagotovili, da so pripravljeni na pričetek evropskega prvenstva v košarki, ki bo samo na Jesenicah ponudilo s potencialno "eksplozivno" skupino držav bivše Jugoslavije.

Po besedah predstavnikov Slovenske policije in pristojnih varnostnih organov EuroBasketa 2013 bo za varnost na bližnjem evropskem prvenstvu med 4. in 22. septembrom poskrbljeno na najvišji ravni. Ena glavnih skrbi policije in varnostnikov bi lahko bilo srečanje navijačev ekip iz držav nekdanje Jugoslavije.

Septembra se bodo na Jesenicah v predtekmovanju merile "balkanske" ekipe Bosne in Hercegovine, Makedonije, Črne gore in Srbije, v Celju pa Hrvaške in Slovenije. Kot je zagotovila predstavnica za stike z javnostjo Slovenske policije Vesne Drole, se policija že dalj časa intenzivno pripravlja na izvedbo ukrepov za zagotavljanje varnosti v času EuroBasketa.

Nazadnje so preveč razgreti navijači iz držav nekdanje skupne republike povzročili preglavice varnostnim organom na prijateljski tekmi minuli konec tedna na Ptuju, kjer so si v lase skočili navijači ljubljanske Olimpije Green Dragons in pristaši zagrebškega Dinama Bad Blue Boys.

Kranj 2003 še vedno boleč spomin

Izgredi so se končali le z nekaj globami in aretacijami, a je hkrati prav tako še živ spomin z evropskega prvenstva v vaterpolu v Kranju leta 2003, ko so med drugim tudi novinarsko tribuno razdejali navijači Srbije (takrat še združeno s Črno goro) in Hrvaške, ekip, ki sta bili takrat v bazenu v finalu prvenstva.

V začetku maja letos je bil sprejet nov zakon o policiji, ki je prinesel dve pooblastili. Ti sta namenjeni preprečitvi nasilja in izgredov na slovenskih športnih prizoriščih. Tako lahko policija po novem prepove udeležbe na prireditvah oziroma prepove potovanja na tekmovanja tistim osebam, ki že med potjo kršijo javni red in mir. S tem je bil tudi v Sloveniji narejen korak naprej v boju s huliganstvom, ki sicer nima nobene zveze s športom oziroma navijaštvom.

Izkušnje ostalih in lastne izkušnje

"Pri pripravi ukrepov sodelujemo s tujimi varnostnimi organi in organizatorjem evropskega prvenstva v Sloveniji. Policija v skladu z varnostno oceno načrtuje sorazmerne ukrepe, ki bodo zagotavljali varnost tako športnim ekipam, obiskovalcem športnih prireditev kot tudi slovenskim državljanom pri izvajanju dnevnih aktivnosti. Pri načrtovanju ukrepov policija uporablja tako izkušnje držav, ki so v preteklosti že organizirale podobne dogodke, kot tudi lastne izkušnje s takšnih prireditev," so v sporočilu za javnost zapisali pri Slovenski policiji.

Policija varnost varnostnik celade dim bakla bakle | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik
"Policija bo pri izvajanju nalog upoštevala zakonska pooblastila, vključno z določili zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki omogočajo izrek prepovedi udeležbe na športnih prireditvah kot tudi prekinitve potovanja na športno prireditev. Hkrati policija spremlja aktivnosti organiziranih navijaških skupin iz držav udeleženk prvenstva in se bo na prihod, bivanje in udeležbo navijačev na športnih dogodkih ustrezno pripravila."

Večje število varnostnikov na "rizičnih" tekmah

Sodelovanje s policijo je potrdil tudi vodja varnosti na Eurobasketu Milan Germ. "Mi smo odgovorni za varovanje na področju prireditve, dvorane in kar sodi zraven. Kar se dogaja v mestih, za to pa je odgovorna policija. Načrti so pripravljeni. Za tekme, ki veljajo z naše strani za bolj rizične, bomo uporabili večje število varnostnikov. Izvajali bomo ukrepe, ki izhajajo iz pravilnikov o osebnem varovanju, izvajamo ustna opozorila in odredbe, če ti ne zaležejo, lahko zahtevamo, da se navijač odstrani," je povedal Germ.

Slednji je poudaril, da se s predstavniki policije sestajajo na tedenski ravni, včasih, če je to potrebno, tudi na dnevni. "Policija ima svoj štab, ki odgovoren za ta projekt. Mi, kot predstavniki varnosti s strani organizatorja, se redno sestajamo. V okviru zbornice za zasebno varovanje smo že imeli predavanja na temo varnosti na EuroBasketu, predavali so nam tudi pooblaščeni predavatelji policije, strokovnjaki s tega področja," je dodal Germ, ki pa septembra vseeno ne pričakuje množičnih navijaških izgredov.

"Košarka je tak šport, kjer navijači niso tako organizirani kot na primer nogometni, nam je pa povsem jasno, da lahko zmeraj izbruhnejo nesoglasja, tako verska kot tudi nacionalna. Lahko pride na primer do po mnenju navijačev napačne sodniške odločitve in se sproži tisti napačni adrenalin. A to je lahko na vsaki tekmi, ne samo na tekmah EuroBasketa. Prav gotovo bodo navijači imeli neke prostore, kjer se bodo zbirali, kakšen lokal ali kak drug kraj, policija pa bo prav gotovo pridobila informacije o tem," je še povedal Germ z varnostne službe Sintal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.