Šport > Košarka
8 ogledov

Slovenski nebotičnik v Detroitu

Primož Brezec (desno) bo, če mu uspe prestop v Miami, moči združil z zvezdniškim Žurnal24 main
"Prosim, pustite me oditi," je bila prošnja sedaj že nekdanjega košarkarja moštva Charlotte Slovenca Primoža Brezca, ki je od nedavnega član trikratnega NBA prvaka Detroita.
 

Osebna izkaznica

Datum in kraj rojstva: 2. 10. 1979, Postojna.
Višina: 216 cm
Prvi klub: KK Kraški Zidar
Trenutni klub: Detroit Pistons
Ostali klubi: KK Olimpija, Indiana Pacers, Charlotte Bobcats
Največje število točk v NBA:
27
Letna plača: 2.750.000

Primož Brezec se po zvezdniških sezonah v moštvu Bobcatsov po poškodbi pred več kot letom dni ni več vrnil v stare tirnice. Želel si je zamenjave okolja. Pod taktirko novega trenerja Charlotta ni dobil priložnosti, ki jo je bil vajen v preteklih letih, ko je imel povprečje 13 točk na srečanje in bil prvi center svoje ekipe. 28-letnemu Sežančanu so se po prihodu v mesto znano po avtomobilski industriji uresničile sanje. Bobcatse, ki so bili bolj ali manj prikovani na začelje lestvice, je zamenjal za moštvo z zmagovalno mentaliteto in tremi naslovi prvaka lige NBA. Je član ekipe, ki ga lahko pripelje do prvega šampionskega prstana, ki ga prejmejo prvaki lige NBA. Primož Brezec je v intervjuju za zurnal24.si dejal, da želi pri tem tudi sam dodati pomemben delež in izrazil željo, da bi se priključil odličnim predstavam slovenskih legionarjev v ligi NBA, ki letos blestijo, kot še nikoli prej.

Ste že strnili prve vtise po prihodu v Detroit?
V Detroitu sem šele kratek čas, zato bom potreboval nekaj časa, da se privadim in pridem na isto valovno dolžino s svojimi soigralci.


Primož Brezec se po poškodbi in prihodu novega trenerja v Charlotte med Bobcatsi ni več počutil dobro. © AFP

 

Kako je prišlo do "trejda“ v Detroit?

Od svojega trenerja v Bobcatsih sem zahteval, da me pošljejo stran. Zelo nezadovoljen sem bil, ker v ekipi nisem imel nikakršne vloge. Na veliko tekmah sem sicer začel tekmo, a nisem prejel nobene žoge, nisem niti vrgel proti košu. Moja želja je bila uslišana. Detroit me je takoj toplo sprejel. Tu je situacija povsem drugačna. Zmagovalna ekipa, odlična atmosfera, dobri fantje. Smo kot ena velika družina. Vsi med seboj si podajajo, so nesebični, vedo kako zmagovati. Odličen občutek je, ker vem, da bom zmagoval. Svojo priložnost moram dobro izkoristiti, da letos pomagam ekipi do naslova NBA prvaka. Najprej pa moram biti potrpežljiv, se naučiti vse akcije.

Letos je ekipo zamenjal tudi Beno Udrih, ki po prestopu iz San Antonia v Sacramento blesti.
Zagotovo. Jaz sicer nisem v enaki situacijo, kot Beno. V Detroitu imamo tri "skok“ igralce. Vseeno mislim, da bom dobil svojo priložnost in da je mesto za mene v ekipi. Pogovoril sem se tudi s trenerjem, ki računa name, ne samo letos, tudi za naprej. Upam, da bom ostal več let v Detroitu in se tu upokojil.

Detroit je pravo nasprotje Charlotta.
Navijači so neverjetni, najboljši v celotni ligi. Vsi živijo za košarko. Dvorana je bila razprodana že 194 tekem zapored. Večina navijačev me pozna že od prej. Velikokrat sem gostoval v Detroitu in vedno sem dobro igral. Veseli so, da sem prišel. Verjamem, da se jim bom oddolžil z dobrimi igrami.

 

Prve točke za Detroit

Svoje prve točke v dresu Detroita je Primož Brezec dosegel na tekmi proti Memphisu. Skupaj je v sedmih minutah dosegel štiri točke.

Spomini na Bobcatse?
Prvi dve sezoni pri Bobcatsih nikoli ne bom pozabil. Tam sem doživel zvezdniške trenutke. Tam imam veliko prijateljev, med njimi tudi nekdanjega trenerja Bernia Bickerstaffa, ki se mu je ob mojem odhodu v očeh videlo, da mu ni vseeno zame. V Charlottu sedaj vse poteze vleče Michael Jordan. Z novim trenerjem se je stari sistem, ki je temeljil tudi na meni, porušil.

Kako ste se poslovili od soigralcev?
Poslovil sem se dobesedno čez noč. Tekmo pred tem proti, ko sem zvedel za selitev, sem si zlomil nos. Zdravniki so mi odsvetovali, da igram na naslednji tekmi proti Orlandu. Vseeno sem želel pomagati ekipi. Pred tekmo me je poklical fizioterapevt in mi rekel, da želi vodstvo govoriti z menoj. Dejali so mi, da grem v Detroit. Jaz sem se vsem zahvalil, pospravil stvari in imel zjutraj že let za Detroit.


Primož Brezec je v Detroit prišel skupaj z Argentincem Walter Herrmann, v zameno pa je v Charlotte odšel center Nazr Mohammed.
 © AFP

 
Ste že govorili s trenerjem o svoji vlogi v Detroitu?
Osebno bi bil več kot zadovoljen, če bi igral okoli 20 minut na tekmo. To takoj podpišem. Tudi to, da v Detroitu ostanem do konca svoje kariere. Trenerji pravijo, da me niso naključno pripeljali v svoje vrste.

Kakšen vtis je na vas pustilo mesto?
Tu je sicer bolj mrzlo kot v Charlottu, vendar me to čisto nič ne moti. Imamo veliko snega. Tukaj nisem zaradi mesta, ampak zato, da igram košarko. To imam rad. Drugače pa imam trisobno stanovanje. Hčerka in žena se mi pridružita 29. decembra. Hišo v Charlottu bomo prodali. Življenje gre naprej. To je življenje NBA igralca. Nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo naslednji dan. Danes si v eni ekipi, naslednji dan že v drugi. Sam ne moreš tega kontrolirati.

Kaj vam je najbolj všeč v samem moštvu?
Zagotovo to, da sem v zmagovalni ekipi in da imam možnost, da si nataknem prstan prvaka lige NBA. Vesel sem, da sem član tako dobro organiziranega kluba, z odličnimi trenerji, igralci, ki mi pomagajo že od prvega trenutka. Čutim, da sem del velike srečne družine. Zdi se mi, kot da sem tukaj že 100 let.

 

Detroit Pistons

Konferenca: Vzhodna
Divizija: Centralna
Prvo leto v ligi NBA: 1948
Dvorana: The Palace of Auburn Hills
Klubske barve: Rdeča, bela in modra
Lastnik: William Davidson
Direktor Joe Dumars
Trener: Flip Saunders
Naslovi prvaka lige NBA: 3 (1989, 1990, 2004)

Po koncu sezone vam poteče pogodba. Kaj potem?
Nič ne bom rekel. Upam le, da bo dobil priložnost, jo izkoristil in si nadel NBA prstan ter ostal v Detroitu do konca svoje kariere.

Primož Brezec in slovenska reprezentanca?
Pred časom sem o tej temi govoril z Rašom Nesterovičem, ko smo v Evropi igrali s Torontom. Stoodstotno lahko povem, da ne bom sodeloval v kvalifikacijah za OI. Mislim, da ne bi bilo pošteno do soigralcev, ki so si z dobrimi predstavami na evropskem prvenstvu izborili dodatne kvalifikacije. Poleti bom prost igralec, tako da niti ne vem kako in kaj. Drugače pa držim pesti za reprezentanco, igralcem pa želim čim več uspeha.

Ste v stiku s preostalimi slovenskimi legionarji v ligi NBA?
Z vsemi se slišim. Bokijem, Rašom, Benom. Slišim se tudi z drugimi soigralci. Poklical me je Matjaž Smodiš.

Letošnja sezona je za Slovence v NBA še posebej uspešna.
Vsi imajo pomembne vloge v svojih ekipah. Zdaj se čaka samo še mene, da tudi jaz odigram na nivoju in se pridružim dobrim predstavam slovenskih košarkarjev v ligi NBA.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.