Šport > Košarka
1493 ogledov

Slovenski zvezdnik z ameriškim potnim listom

Vujačić EPA
Nesojeni slovenski košarkarski reprezentant je pridobil ameriško državljanstvo.

Saša Vujačić, dolgoletni član lige NBA, ki je letos podpisal pogodbo z italijanskim drugoligašem Scaligera Basket Verona, je uradno postal ameriški državljan. 35-letnik je onkraj Atlantika igral od leta 2004 do 2017, v tem času pa je branil barve Los Angeles Lakers, New Jersey Nets, Los Angeles Clippers in New York Knicks.

"Ponosen sem, da sem Američan. Hvala, Cassy Athena, da si ovekovečila ta poseben trenutek. Hvala tudi moji družini, ki mi vedno stoji ob strani," je sporočil dvakratni prvak lige NBA.

Vujačića je kot 27. po vrsti v prvem krogu nabora 2004 izbralo moštvo Los Angeles Lakers, s katerim je nato v letih 2009 in 2010 osvojil dva šampionska prstana. Sredi sedme sezone so ga prodali New Jerseyju, kjer je ostal do konca sezone, nato pa je bil dve leti član Anadolu Efesa.

Po vrnitvi v ZDA je podpisal desetdnevno pogodbo z LA Clippers, nato je odigral še pet tekem za Reyer Venezia Mestre. Del sezone 2014/2015 je preživel v turški prestolnici kot član moštva Instanbul BB, temu je sledila še dvoletna avantura onkraj luže, kjer je oblekel dres kratkohlačnikov. Predlani je bil član moštva Auxilium Pallacanestro Torino, nov izziv pa je našel v Veroni.

Vujačićevo povprečje v ligi NBA znaša 5,3 točke, 1,9 skoka, 1,3 podaje in 0,6 ukradene žoge na tekmo.

Vujačić nikoli ni zaigral na uradni tekmi slovenske izbrane vrste. Potem ko je leta 2002 z reprezentanco do 18 let osvojil srebro na evropskem prvenstvu v Nemčiji, ga je leto pozneje tedanji selektor Slobodan Subotić prečrtal s seznama za EuroBasket 2003 na Švedskem.

Udeležil se je tudi priprav za EuroBasket 2009, vendar jih je kmalu zapustil. Leta 2012 ga je v reprezentanco vabil selektor Božidar Maljković, a ga je Vujačić zavrnil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.