Šport > Košarka
11774 ogledov

Slovo legende Jugoplastike in reprezentance Jugoslavije

košarkarska žoga
V 75. letu starosti je umrl najboljši strelec v zgodovini košarkarskega kluba iz Splita.

Po dolgi bolezni je umrl legendarni član Jugoplastike Damir Šolman. Zagrebčan, ki je svojo pot začel pri Mladosti, je skoraj celotno člansko kariero odigral v Splitu in je tudi najboljši strelec v zgodovini dalmatinskega velikana. Dres Jugoplastike je nosil 15 let, od 1968 od 1983, z njo je dvakrat postal državni prvak, osvojil tri pokalne lovorike v Jugoslaviji, dvakrat pa tudi nekdanji evropski pokal Radivoja Koraća.

Leta 1977 je Jugoplastika postala prvi jugoslovanski klub s trojno krono. Šolman in soigralci, vodil jih je Petar Skansi, so osvojili pokal Radivoja Korača, državni pokal in prvenstvo. Slednje je odločila tekma na nevtralnem terenu, saj sta po takratnih pravilih ekipi, ki sta na vrhu lestvice imeli na koncu prvenstva enako število točk, morali odigrati dodaten dvoboj. Pomerili sta se Bosna in Jugoplastika, koš za zmago z 98:96 pa je dosegel prav Šolman. Zadel je v zadnji sekundi (v videu od 0:25 dalje).

Bil je tudi dolgoletni član jugoslovanske reprezentance. Na svetovnem prvenstvu, ki ga je leta 1970 gostila Ljubljana, je postal svetovni prvak, štiri leta kasneje pa podprvak v Portoriku. Zaigral je na treh olimpijskih igrah, v Mehiki (1968) in Kanadi (1976), kjer je bil kapetan reprezentance, je Jugoslavija osvojila srebrno odličje. Dvakrat, v letih 1973 in 1975, je bil tudi evropski prvak, dve zlati odličji pa ima tudi s Sredozemskih iger.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.