Šport > Košarka
7 ogledov

Smodiš: CSKA je v finančni krizi

smodis_cska_afp_main Žurnal24 main
Slovenski košarkar Matjaž Smodiš je prebrodil poškodbo gležnja in se vrnil na parket. Z njim smo se pogovarjali o finančni krizi pri CSKA in njegovem odnosu do reprezentančnega dresa.
 

Preberite še ...

CSKA pred bankrotom?
Intervju: Boštjan Nachbar

Matjaž Smodiš se je poškodoval že v prvem kolu ruskega prvenstva, na parket pa se je vrnil šele v sredo , ko je njegov CSKA gostoval v Beogradu pri Partizanu . Prvi tuji kapetan v zgodovini slovitega ruskega kluba pravi, da je globalno finančno krizo začutil tudi na svoji koži, a vendarle v najbolj črn scenarij ne verjame. Veseli ga prihod novega selektorja Jureta Zdovca in poudarja, da bi slovenska reprezentanca morala meriti na kolajne.

V Beogradu ste se vrnili na igrišča. Še čutite kakšne bolečine?
Ne, trenutno je vse v redu. Poškodba je sanirana in lahko igram. Vesel sem, da je to za menoj.

Kako bi ocenili svoj prvi nastop v Evroligi?
Najbolj me veseli, da sem se vrnil v moštvo in da sem pripomogel k naši zmagi. Zelo sem pogrešal tekmovalni duh in borbenost na igrišču, zato sem res vesel, da sem zopet v pogonu.


Matjaž Smodiš je v Beogradu proti Partizanu dosegel devet točk. © AFP

 
 
 

Erazem igra zares odlično in morda je v dosedanjem poteku sezone celo naš najboljši igralec.

Matjaž Smodiš

 
Kako močan je letos CSKA? Sta Zoran Planinić in Erazem Lorbek pravi zamenjavi za Theodorosa Papaloukasa in Davida Andersena?
Da se primerjati, vendar pa je zaenkrat za realnejše ocene še prekmalu. Trenutno igramo zelo dobro, saj smo tako na domačem prvenstvu kot v Evroligi še vedno brez poraza, vendar pa je sezona še dolga. Predvidevam, da bosta Zoran Planinić in Erazem Lorbek z leti prišla na enako raven kot Theodoros Papaloukas in David Andersen, saj z leti ekipa ponavadi igra vedno bolje. Če bi ocenjeval s tega zornega kota, bi lahko rekel, da je bil lanski CSKA s Papaloukasom in Andersenom boljši, saj potrebujemo še nekaj časa, da se bolje spoznamo. Zaenkrat oba igrata zelo dobro, sčasoma pa bosta postala še boljša.

Kako bi ocenili dosedanje nastope Erazma Lorbka?
Erazem igra zares odlično in morda je v dosedanjem poteku sezone celo naš najboljši igralec. Že zdaj med njim in trenerjem Messino vlada veliko zaupanje, le-to pa bo s časom postalo še globlje. Sicer se veliko druživa in skupaj z ženo mu pomagava pri vsakodnevnih moskovskih opravkih. Za zdaj vse poteka dobro.


Tudi letos mu poškodbe niso prizanesle. Nazadnje je nastradal gleženj. © Gregor Katič

 
Konec tedna vas čaka obračun s še enim starim znancem, Boštjanom Nachbarjem in njegovim Dinamom. Kako pričakujete ta obračun?
Žal na tej tekmi ne bom igral, saj me zaradi poškodbe klub za to tekmo ni prijavil. Letos so v Rusiji spremenili pravilnik in kot sedmi tujec nimam pravice nastopa proti Dinamu, bom pa najverjetneje spet v moštvu čez en teden, ko se bomo pomerili s Himkijem. Sicer pa je pred nami zagotovo velika tekma. Boštjan igra odlično, saj je redno prvi strelec in igralec Dinama. Za nas bo ta obračun prvi veliki preizkus v domačem prvenstvu in verjamem, da bomo z zmago naredili pomemben korak k novemu naslovu prvaka.

Od začetka letošnje sezone ste prvi tuji kapetan v zgodovini kluba. Vas to navdaja s posebnim ponosom?
Seveda. Verjetno sta k temu pripomogla moje delo in trud, veseli pa me, da mi klub zaupa do te mere. To je zagotovo še ena pohvala več in velik motiv za naprej. Ob takšnih stvareh se še bolj boriš in trudiš, da postaneš še boljši igralec.

V zadnjem času je bilo mogoče zaslediti, da se je tudi CSKA znašel v finančni krizi. Kako je s tem?

Res je, finančna kriza dejansko obstaja. Plače zamujajo, vendar pa so v podobnih težavah tudi drugi ruski klubi. Ženska ekipa CSKA je imela resne težave, saj je klub izgubil glavnega sponzorja, igralke pa so ostale na cesti. Kriza vsekakor je. Banke ne dajejo kreditov, glavni pokrovitelji pa imajo precej težav, zato je trenutno sponzoriranje športnih klubov malce potisnjeno v ozadje.


Smodiš bo še naprej na voljo slovenski reprezentanci. © AFP

 
 
 

Banke ne dajejo kreditov, glavni pokrovitelji pa imajo precej težav, zato je trenutno sponzoriranje športnih klubov malce potisnjeno v ozadje.

Matjaž Smodiš

 
Bi se lahko zgodil najbolj črn scenarij oziroma propad kluba?
Mislim, da ne. CSKA je vseeno ogromen klub in pomembna blagovna znamka v ruskem športu. Prepričan sem, da tudi politika ne bi dovolila propada kluba, ki je toliko dal tej deželi. Upam in verjamem, da do tega ne bo prišlo.

Posvetiva se še izbrani vrsti. Jure Zdovc je novi selektor. Kakšen je vaš komentar ob tej odločitvi Košarkarske zveze?
Jure je vsekakor veliko ime slovenske in evropske košarke. Menim, da je dobra izbira. Sicer nima veliko trenerskih izkušenj, a je po drugi strani že med aktivno kariero sodeloval s številnimi vrhunskimi trenerji.

Sta se že pogovorila o vaši vlogi v reprezentanci?
Ne, zaenkrat se še nisva slišala.


Erazem Lorbek je povsem upravičil pričakovanja. © EPA

 
 
 

Veseli me, da je Jure takoj spregovoril o ciljih, saj je zelo pomembno vedeti, kaj želimo doseči. Vsi moramo vedeti, čemu smo podvrženi.

Matjaž Smodiš

 
Vi ste še vedno na razpolago izbrani vrsti?
Seveda. Veseli me, da je Jure takoj spregovoril o ciljih, saj je zelo pomembno vedeti, kaj želimo doseči. Vsi moramo vedeti, čemu smo podvrženi. Meriti moramo na sam vrh in na to, da naredimo nekaj velikega.

Se strinjate s tem, da bi morali v reprezentanco vnovič privabiti vse najboljše igralce, torej tudi tiste, ki so v preteklosti zavračali pozive?
Absolutno. Tudi sam se v preteklosti nisem odzval, a to še ne pomeni, da ne želim biti član reprezentance. Vsak igralec je imel svoje razloge. Nekateri niso igrali zaradi poškodb, drugi so imeli osebne razloge. Vsak nov trener prinaša nov veter in zato ne vidim razlogov, zakaj ne bi poskušali poklicati vseh najboljših. Najbolje, da povabimo vse, čas pa bo pokazal, kdo bo ostal in kdo ne. Vsekakor moramo vse podrediti skupnim željam in ciljem.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.