Šport > Košarka
14 ogledov

Smodiš premagal "svoje"

Smodiš Cedevita Krka
1/17
ABA
Košarkarji Laškega so si za premierno zmago v novi sezoni lige ABA izbrali dobrega nasprotnika. V dvorani Tri lilije so ugnali branilca naslova Partizan, ki je še v četrtek z neverjetno zadnjo četrtino premagal Armani Jeans na tekmi Evrolige. Union Olimpija je na gostovanju pri Maccabiju izgubila le za točko (66:67). Krka je na zadnji tekmi kola klonila v Zagrebu proti Cedeviti Matjaža Smodiša (89:67).

Novomeščani še naprej tičijo pri dnu lestvice lige ABA. Že sedmi poraz v osmih tekmah so doživeli v Zagrebu proti favorizirani Cedeviti. Ta je hitro pokazala, da ne namerava v statistiko vpisati drugega poraza in je že po nekaj minutah prišla do zanesljive prednosti, ki jo je nato skozi tekmo le še nadgrajevala. Najboljši strelec pri zmagovalcih, za katere je Matjaž Smodiš, ki je kariero sicer začel ravno pri Krki, dosegel 13 točk, je bil Miro Bilan z 19 točkami, pri Krki pa je bil najučinkovitejši Jerome Jordan s 13.

Cedevita, ki je bila v prvem polčasu precej uspešna pri metih za dve točki (16:24), je že v deseti minuti vodila za devet točk, v drugi četrtini pa je na krilih centra Bilana ušla na več kot 15 točk prednosti. Da Krka ne more računati na ugoden razplet, je potrdil tretji del igre, v katerem so Zagrebčani prvič prešli mejo 20 točk prednosti in dokončno odločili zmagovalca. Cedevita je bila tokrat boljša v praktično vseh elementih košarkarske igre, pri Krki pa bodejo predvsem slabi meti za tri točke in nenatančno izvajanje prostih metov. Krka bo v 9. kolu v soboto gostila Crveno zvezdo.

Prvi poraz zmajev: Maccabi boljši le za točko!

Košarkarji Uniona Olimpije so doživeli prvi poraz. V derbiju do tega kola neporaženih zasedb so morali v dvorani Nokia v Tel -Avivu priznati premoč evropskemu podprvaku Maccabiju. Ljubljančani so pokazali povsem drug obraz kot sredi tedna na evroligaškem gostovanju v Kazanu, kjer so izgubili s tridesetimi točkami, saj so bili v igri za zmago vse do zadnjih sekund. Tragični junak je postal Aleksandar Ćapin, ki je v zadnji minuti zgrešil en prosti met, 25 sekund pred zaključkom, ko bi lahko Olimpija izenačila ali s trojko celo povedla, pa je osnovnošolsko izgubil žogo.

Čeprav je favorizirani Maccabi, ki je v tej sezoni v evroligi in ligi ABA izgubil le eno tekmo (v 1. krogu evrolige 20. oktobra, od tedaj pa nanizal osem zmag), malce pred zadnjo četrtino vodil že s 54:43, se Olimpija ni predala. Tri minute pred koncem so varovanci Saša Filipovskega povedli z 59:57, minuto kasneje je bilo še 61:61, ključno trojko pa je minuto pred zaključkom zadel David Bluthenthal za 64:61. Končni izid tekme je s trojko v zadnji sekundi postavil Ćapin.

Union Olimpijo v prihodnjem tednu čakata še dve zahtevni preizkušnji; v četrtek gostovanje pri Regal Barceloni, v nedeljo pa nastop proti Ciboni v Zagrebu.

Senzacija v Treh lilijah: padel prvak!

Senzacija v dvorani Tri lilije. Zlatorog je povsem zasluženo premagal petkratnega zmagovalca lige ABA in branilca naslova beograjski Partizan. Junak srečanja je bil mladi organizator igre Laškega Daniel Vujasinović, ki je s statističnim indeksom 38 tudi prvi kandidat za naziv najkoristnejšega igralca kola. Slovenski reprezentant je dosegel 20 točk ob metu 4:5 za dve točki, 1:1 izza polkroga in 9:10 s kazenske črte. Ob tem je zbral še šest podaj, pet ukradenih žog in štiri skoke.

Laščani, ki so sredi tedna izgubili tekmo državnega prvenstva proti Mariboru, so srečanje odigrali povsem neobremenjeno, saj je bil Partizan nesporni favorit za dve točki. Toda že kmalu se je videlo, da gostje, ki so pred manj kot 48 urami odigrali in dobili evroligaško preizkušnjo v Milanu, niso povsem pri stvari. Njihov podcenjevalni odnos je Zlatorog izkoristil in se na začetku druge četrtine prvič nekoliko resneje oddaljil na semaforju (27:18). Od tu dalje je Partizan le še enkrat prišel v vodstvo, na začetku drugega polčasa, zmaga pa je za domače postala realnost sredi zadnjega dela igre, ko se je razlika povzpela preko desetih točk (58:46).

In to navkljub dejstvu, da je trener Zlatoroga Rado Trifunović pet oziroma tri minute pred koncem zaradi petih osebnih napak ostal brez obeh visokih igralcev, Alena Omića in Darka Čohadarevića, ki sta v obrambi skrbela za najnevarnejšega centra lige Nikolo Pekovića. Tega je njegov trener podobno kot glavnega organizatorje igre Acieja Lawa predolgo držal na klopi, saj sama v zadnjih minutah nista mogla preprečiti največjega presenečenja v novi sezoni lige ABA.

Zlatorog bo v naslednjem krogu prihodnjo soboto gostoval v dvorano Komunalnega centra v Domžalah.

Helios brez možnosti v Zagrebu

Košarkarji Heliosa so v Zagrebu doživeli sedmi poraz, tako da še naprej ostajajo na dnu razpredelnice. Proti zasedbi Zagreba, ki je v zadnjem času ujela zmagovalni ritem tako v jadranski ligi kot elitni Evroligi, so bili varovanci trenerja Zmaga Sagadina brez možnosti za presenečenje.

Zagrebčani so vodili od prve do zadnje minute. Tekmo so odprli s 7:0 in si že do konca prve četrtine priigrali dvomestno prednost. To razliko so Domžalčani držali ves prvi del, v nadaljevanju pa so domači znova pohodili plin in hitro rešili vse dvome o zmagovalcu. V 24. minuti je bil rezultat že 45:26.

V vrstah Heliosa sta dvomestno število točk dosegla le Drago Pašalić (11) in Blaž Črešnar (10), pri Zagrebu pa sta največ točk dosegla Mario Kasun (20) ter Sean Gregory May (14). Sašo Ožbolt jih je prispeval šest ob metu 2:4 iz igre.

Helios v naslednjem krogu čaka slovenski derbi z Zlatorogom. Tekma bo v soboto, 26. novembra, ob 16. uri v dvorani Komunalnega centra v Domžalah.

Liga ABA, 8. kolo:

Zlatorog Laško : Partizan 72:62 (47:44, 33:30, 23:18)
Panić in Vujasinović 20; Lučić in Raduljica 12

Maccabi Tel-Aviv : Union Olimpija 67:66 (54:45, 33:29, 17:15)
Eliyahu 19, Bluthental 13; Thompson 15, Salin 12

Crvena zvezda : Radnički 79:84 (63:62, 47:42, 24:27)
Milutinović 16, Lešić in Subotić 14; Scott 28, Simon 18

Zagreb : Helios Domžale 72:57 (59:41, 35:24, 21:11)
Kasun 20, May 14, ... Ožbolt 6 v 26 minutah; Pašalić 11, Črešnar 10

Hemofarm : Široki 74:70 (57:55, 41:36, 21:15)
Savović 19, Maras 14; Ramljak 15, Planinić in Sakić 12

Budućnost : Cibona 85:69 (20:9, 46:34, 68:58)
Vučević 30, Popović 16; Kus 14, Rudež 13

Cedevita : Krka 89:67 (70:48, 48:32, 21:13)
Bilan 19, Baždarić 14, Smodiš 13; Jordan 13, Dragić 10

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.