Šport > Košarka
13 ogledov

Smodiš se je hihital Američanom

V minulih dneh je igral s Heati, Thunderjem in Cavaliers. (Foto: M. Serbin, cska Žurnal24 main
Za Matjažem Smodišem so dnevi, ki jih ne bo pozabil. Nekdanji kapetan CSKA je s svojo ekipo premagal NBA-moštvo v ZDA, kar se je zgodilo prvič v zgodovini. O tem in še čem v pogovoru za zurnal24.si.

Občutki po zmagi nad Clevelandom?
To je nekaj posebnega. Res je sicer, da sem sam pred leti v Moskvi že premagal LA Clippers. Bili smo že utrujeni. To je bila lepa izkušnja za nas in klub.

Kako je igrati proti LeBronu Jamesu in Kevinu Durantu? O slednjem so začele krožiti govorice v smislu, da je skoraj neustavljiv, "novi Jordan".
Niso mi všeč zgodbice v smislu novi ta in novi ta, nikoli mi niso bile všeč. Vsak igralec je svojstven. Po načinu igre ne moreš primerjati Duranta z Jordanom. Verjamem pa, da je novi superzvezdnik NBA, ki bo zaščitni znak lige v naslednjih 10, 15 letih. Jasno, če bo z zdravjem vse v redu. LeBron pa je fizično nad nami vsemi toliko, da je to neverjetno. Njegove sposobnosti so vrhunske, tudi v razumevanju igre in videnju igrišča blesti. Poseben občutek je bil pomeriti se z njim. Tako z Durantom kot z Jamesom smo imeli na igrišču kar nekaj kontaktov, vendar nič od tega v slabi luči.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Nekateri Američani predvsem evropski vzhod – če malo karikiramo – povezujejo z medvedi in splošno zaostalostjo. Ste imeli kaj tovrstnih izkušenj?
Da. Mislim, da se polovica igralcev in ljudi okrog ekip ne zaveda, kje in kdo smo, da smo eno najboljših moštev v Evropi. Menim, da še vedno živijo v nekem svojem svetu in jih ne zanima nič drugega. Nekajkrat je bilo to prav očitno. Nam je bilo smešno, njim pa ni bilo jasno, zakaj se hihitamo. Na vseh tekmah smo imeli občutek, da nas podcenjujejo – tako igralci kot klub in navijači. Ampak po koncu prvega polčasa v Miamiju ni bilo več čutiti podcenjevanja. Rekli so si: 'Tile fantje nas lahko premagajo, če se bomo preveč šalili.' Bil je dober občutek pokazati, da smo enakovredni.

V četrtek vas čaka krstni evroligaški obračun z Armanijem. Vse drugo kot zmaga bi bilo verjetno razočaranje.
Jasno, CSKA pričakuje zmago na vsaki tekmi. Ne bo lahko, ker smo se ravnokar vrnili iz ZDA. Mislim, da bomo še dan, dva menjali dan za noč. Poleg tega ekipa še ni popolnoma uigrana, manjkajo nam poškodovani igralci. Ampak pričakujemo zmago.

Da, lahko bi dejal, da je igralce Clevelanda, ko smo vodili za 12 točk, zajela panika. Tako navijači kot igralci so se trudili na vsak način dobiti to tekmo, na srečo jim ni uspelo. Res je, da trije igralci pri njih niso nastopili, ampak tudi mi nismo bili popolni.
Matjaž Smodiš
Je vaša poškodba že popolnoma preteklost?
Počutim se v redu, stanje je pod nadzorom. Ne čutim nobenih bolečin. Vse poletje sem trdo garal, da sem prišel do tega. Skratka, uživam v košarki.

Kako ste se ujeli z Duškom Vujoševićem in Sašem Filipovskim?
Oba sta profesionalca. Duško ima malo drugačen način dela kot trenerji, s katerimi sem delal prej. Treningi so daljši. Po vsaki vaji je minuta ali dve za počitek. Za trening sicer nimamo veliko časa, saj igramo dve ali tri tekme na teden, vmes pa še potujemo. Verjamem, da bomo še izboljšali formo, ko se bomo uigrali in ko se bodo vrnili poškodovani igralci. Poleg tega Duško ne govori angleško, zato je Sašo glavni prevajalec. Iz srbščine prevaja v angleščino. Smo na začetku poti, da bo vse utečeno, potrebujemo čas.

Se s Sašem družita tudi zasebno ali gre za profesionalno distanco?
Toliko časa prebijemo skupaj kot ekipa, da ne čutim potrebe, da bi se družil s komerkoli. Nekaj trenutkov, ko sem prost, raje prebijem z družino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.