Šport > Košarka
28583 ogledov

Šok za Dončića in še večji za njegove navijače

Luka Dončić Profimedia
Slovenija ne bo kandidirala za organizacijo kvalifikacijskega turnirja za nastop na olimpijskem košarkarskem turnirju prihodnje leto v Parizu, so danes sporočili iz Košarkarske zveze Slovenije.

Rok za oddajo kandidatur je potekel konec septembra. Pri Košarkarski zvezi Slovenije se niso odločili za oddajo vloge pri Mednarodni košarkarski zvezi za izvedbo olimpijskega kvalifikacijskega turnirja.

Po koncu septembrskega svetovnega prvenstva je predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec zbranim slovenskim novinarjem v Manili sicer omenil, da vodstvo zveze razmišlja o oddaji kandidature za organizacijo enega izmed štirih kvalifikacijskih turnirjev, vendar je KZS na koncu sprejela odločitev, da za organizacijo ne bo kandidirala.

"Naši košarkarji bi si gotovo zaslužili, da bi olimpijsko vozovnico lovili na domačih tleh in pred polno dvorano slovenskih navijačev. Na Košarkarski zvezi Slovenije smo v tej smeri tudi zelo resno razmišljali. Po opravljenih razgovorih pa smo prišli do realnega zaključka, da trenutne razmere, časovni okvir za pripravo in izvedbo kvalifikacij ter dejstvo, da smo pred dobrimi tremi meseci gostili žensko evropsko prvenstvo, ne omogočajo izvedbe še enega izjemno velikega košarkarskega dogodka v tako kratkem časovnem razmaku. Tako se bomo v nadaljevanju usmerili k evropskemu prvenstvu leta 2029, kjer bi radi gostili vsaj eno izmed skupin," je ob tem povedal predsednik KZS Erjavec.

Poleg gostiteljice Francije so si na SP nastop na olimpijskih igrah v Parizu 2024 priigrale reprezentance Nemčije in Srbije kot najvišje uvrščeni evropski ekipi, Kanade in Združenih držav Amerike kot najboljši reprezentanci Amerik na SP ter Japonske, Avstralije in Južnega Sudana kot najvišje uvrščeni predstavniki svojih celin.

Ostale reprezentance bodo svojo vozovnico iskale na enem od štirih kvalifikacijskih turnirjev, ki bodo prihodnje leto na sporedu med 2. in 7. julijem.

Na štirih kvalifikacijskih turnirjih se sicer obeta hud boj za preostala mesta na OI. Na vsakem turnirju bo nastopilo šest ekip, ki bodo za močno želeno uvrstitev na igre morale osvojiti kvalifikacijski turnir. Sloveniji je takšen podvig uspel leta 2021, ko je na turnirju v Litvi prišla do nastopa na igrah v Tokiu, svojega edinega na OI doslej.

V julijskih kvalifikacijah bodo nastopile Slovenija, Litva, Latvija, Italija, Španija, Črna gora, Portoriko, Brazilija, Dominikanska republika, Grčija, Gruzija, Egipt, Finska, Nova Zelandija, Libanon, Filipini, Mehika, Angola, Slonokoščena obala, Kamerun, Bahami, Bahrajn, Poljska in Hrvaška.

Olimpijske igre v Parizu bodo med 26. julijem in 11. avgustom 2024.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
 • andrej084 19:53 02.oktober 2023.

  Lahko bi kaj zaslužili, pa se jim ne da ali pa je kakšen drugi razlog. Bi pa morali zamenjati selektorja, saj nas ta ne bo popeljal na OI, ker je enostavno nesposoben se odpovedati stari gardi in jo zamnjati z ...prikaži večz novo, mlajšo. Glas je eden izmed njih, na SP je sedel na klopi, Dragoc pa igral. Pa Macura, pa Ščuka, pa Klavžar...

 • franc64 19:03 02.oktober 2023.

  Nesposobna banda pogoltna

 • Avatar Anion6anion
  Anion6anion 18:14 02.oktober 2023.

  KZS je nesposobna!