Šport > Košarka
10 ogledov

Spahija: Žal mi je za Slovenijo

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Hrvaški košarkarski reprezentanci se je po zmagi nad Nemčijo uspelo uvrstiti na OI v Peking. Mi smo se pogovarjali z bivšim selektorjem ognjenih Nevenom Spahijo.
 
 

Očitno gre za psihološki problem, ki bi se mu v slovenski reprezentanci morali morda bolj posvetiti.

Neven Spahija

 
Na kvalifikacijskem turnirju v Atenah je le malo znanih trenerskih obrazov. Tokrat so si reprezentance prišli očitno ogledati le največji košarkarski zanesenjaki. Opaziti je bilo Memija Bečiroviča , v olimpijski dvorani za košarko pa je bil vsak dan tudi hrvaški strokovnjak Neven Spahija . Ta je znan tudi slovenskim ljubiteljem košarke, saj je v preteklosti sedel tudi na klopeh Uniona Olimpije in novomeške Krke . Bil je tudi selektor hrvaške reprezentance, v zadnjih sezonah pa je vodil največje evropske klube. Torej resnično pravi sogovornik.

Kako bi komentirali poraz Slovenije v četrtfinalu tega turnirja?
Težko je kaj pametnega reči. Slovenija je v zadnjih letih kar dobro nastopala na največjih tekmovanjih. Že na evropskem prvenstvu v Madridu je tako slovenskim košarkarjem le malo zmanjkalo za neposredno uvrstitev na olimpijske igre. Na žalost jih je tista nesrečna končnica poslala na te dodatne kvalifikacije v Atenah. Je pač tako, da ob turnirskem sistemu tekmovanja ne moreš nikoli načrtovati vsega kar se ti lahko zgodi, še zlasti, če na turnir prideš brez nekaj najboljših igralcev. Poraz v četrtfinalu je vsekakor neuspeh za Slovenijo. Meni je zelo žal, da se je tako razpletlo.


Spahija je letos v Ljubljani gostoval s špansko Tau Ceramico. © Saša Despot

 
Ostalim evropskim reprezentancam je uspel preboj v polfinale, tudi Hrvaški...
V hrvaški izbrani vrsti že vrsto let igra določena skupina igralcev, ki pa ji ne uspe narediti česa bolj odmevnega. Toda tokrat so odigrali dobro, s kar precejšnjo mero samozavesti. Vsi igralci so se izkazali. Že pred samim tekmovanjem sem dejal, da bomo iz tekme v tekmo boljši. Pravzaprav ni dobro, če odlično odigraš že prvi dvoboj na turnirju.

Sloveniji se očitno dogaja prav to kar ste omenili, v odločilnih dvobojih pa nato nerazumljivo popusti. Kako si to razlagate?
Očitno gre za psihološki problem, ki bi se mu v slovenski reprezentanci morali morda bolj posvetiti. Tisti, ki vodijo to izbrano vrsto, morajo poznati mentaliteto svojih izbrancev in na ta problem ustrezno odreagirati. Gre za povsem psihološko zadevo.

Omenili ste, da Sloveniji manjkajo nekateri dobri igralci. Kako kot nekdanji selektor gledate na te stvari?
To se dogaja tudi v hrvaški reprezentanci. Težko bi vam odgovoril. Obstajajo različni razlogi za takšno odločitev igralcev. Menim, da so nekateri upravičeni, drugi spet ne. Toda Bog mi pomagaj, da bi nastop za reprezentanco moral vsem pomeniti nekaj svetega. Osebno sem s hrvaško izbrano vrsto delal šest let. Vodil sem mlajšo selekcijo, bil pomočnik v članski reprezentanci, vso zgodbo pa sem končal kot selektor. Imel sem priložnost tudi nadaljevati, vendar sem bil prepričan, da Hrvaška potrebuje nekoga, ki bi v reprezentanco prinesel svež veter. Nekdo, ki ne bi bil obremenjen z neuspehi na prejšnjih tekmovanjih. Nekdo, ki bi bil sposoben narediti korak več kot je to uspelo meni. Vendar še dandanes rad pomagam reprezentanci. Tega turnirja bi se udeležil, pa četudi me grška federacija ne bi pozvala, da predavam na seminarju za trenerja. Tudi osebno sem imel že vse urejeno za prihod v Atene, ker mi ni vseeno kako igra moja reprezentanca. Zakaj podobno ne razmišljajo tudi nekateri ostali mi res ni jasno.

 
 

Sam sem reprezentanco vodil na dveh evropskih prvenstvih, še zdaj pa sem mnenja, da so Hrvaško na prvenstvu v Beogradu oškodovali.

Neven Spahija

 
Ste mnenja, da bi tudi v Sloveniji po takšnem neuspehu morali zamenjati glavnega trenerja? Glede na to, da ste omenili obremenjenost z neuspehi...
Ne bi vedel. Sam sem reprezentanco vodil na dveh evropskih prvenstvih, še zdaj pa sem mnenja, da so Hrvaško na prvenstvu v Beogradu oškodovali. Ne govorim o tekmi s Slovenijo, kjer je ta zasluženo zmagala, ampak o dvoboju s Španijo. Lahko ponovim še stokrat, da so nam sodniki na tistem srečanju ukradli zmago. Vendar kljub temu nisem uspel. Čez nekaj let te nihče ne vpraša kaj je vplivalo na takšen rezultat, zakaj in kako si izgubil. Menim, da bi moral vsak selektor ravnati častno in po dveh reprezentančnih ciklusih ponuditi svoj odstop. Sem oseba, ki ve kaj si v življenju želi doseči in imam določena načela. Ob porazu mi tako ni bilo težko prepustiti svoje mesto drugemu. Zamenjal me je odličen strokovnjak, igralci kot so Davor Kus, Marko Popović, Roko Leni Ukić in Marko Tomas pa izbrano vrsto postopoma peljejo naprej z novim trenerjem.


Hrvaški strokovnjak je trenutno brez kluba. © Saša Despot

 
Po tisti tekmi s Španijo ste dejali, da ne boste nikoli več vodili ekipe na tekmovanjih pod okriljem Fibe...
Po preteku nekaj let je zdaj nekoliko drugače. V bistvu sem takšna oseba, ki se ne zmeni veliko za pretekle dogodke in po nepotrebnem ne izgublja energijo zaradi takšnih stvari. Vedno gledam naprej in o slabih stvareh iz preteklosti ne mislim več razpravljati. Tudi o tej tekmi s Španijo. Kar sem rekel, sem rekel, vendar gre življenje naprej. Videli bomo kaj se bo zgodilo. Za zdaj še res nisem bil v položaju, da bi nekoga vodil na tekmovanjih pod okriljem Fibe.

Omenili ste pogled naprej, trenutno pa ste brez kluba. Ali imate kakšne ponudbe?
Prvič v svoji karieri sem brez službe in moram priznati, da se počutim nelagodno. Moji prijatelji ter tudi ostali znanci iz sveta košarke mi dajejo podporo in mi pravijo naj se spočijem, saj bo tako ali tako med sezono prišlo do zamenjav na trenerskih klopeh. Vendar sam ne razmišljam tako. Nelagodno se počutim že ob misli, da bi nekoga zamenjal in prevzel njegov posel. Ne vidim se v vlogi, da bi čakal na zamenjave. Sem trener, ki ve kaj hoče, v klubu pa mi morajo zaupati od začetka sezone. Ampak takšno je življenje. Marsikaj ni odvisno od mene.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.