Šport > Košarka
65 ogledov

Španci pokvarili krst Stožic

Samo Udrih se je lani dokazal v dresu slovenske reprezentance. (Foto: Nik Rovan)
1/50
Žurnal24 main
Svečano otvoritev največje slovenske športne dvorane v Stožicah je pokvaril poraz Slovenije. Po podaljšku je z 72:79 morala priznati premoč Špancem. Danes bo čas za trening prostih metov in trojk.

Skoraj 12.500 gledalcev je v novi, zelo akustični dvorani Stožice pričaralo izjemno vzdušje in dokazalo, da bi v novi sezoni Union Olimpija lahko dobila novo nepremagljivo trdnjavo. Kljub temu je morala Slovenija po podaljšku priznati premoč svetovnim prvakom Špancem z 72:79.

Goran Dragić je takoj po tekmi povedal: ''Ne vem, kaj je šlo narobe. Težko je reči. Na koncu nam je nekaj zmanjkalo. Vzdušje tu je fenomenalno, gledalci ... Poskušali smo zmagati, toda ni nam uspelo. Bolje, da izgubimo sedaj, kot pa da izgubljamo na prvenstvih. Nekako bomo šli čez to.''

Saniju Bečiroviću kljub porazu ni izginil nasmešek z obraza: "To je rakava rana slovenske košarke. Naučili smo se, da je v zadnjih minutah bolje vreči s polovice, kot pa nasprotniku dati žogo v roko. Morda se ustrašimo zmage … Fantje se o tem pogovarjamo, vendar niti sam ne vem, kaj je vzrok za takšno igro. Dejstvo je, da ne odigramo niti 30 % tistega, kar se dogovorimo ob minutah odmora."

 

Na drugi strani italijanski strateg na španski klopi Sergio Scariolo po tekmi kljub zmagi ni bil najbolj navdušen nad igro svojih varovancev:  ''Potrebovali bi več zbranosti v zadnjih minutah, to tekmo bi lahko dobili že v regularnem delu. Mislim, da je to bila odlična tekma, zelo uporabna za obe ekipi, kar je prazaprav cilj pripravljalnih tekem.''

Mehiški val, zadnje minute na nogah, vse to je spomnilo na zlate čase tivolske dvorane, ki pa je zdaj preteklost. Po otvoritveni slovesnosti, ki sta jo španska komentatorja označila za bistveno predolgo in sta vmes raje razglabljala o nogometnih klubih Barceloni in madridskemu Realu, se je začelo zares.

Memi Bečirović je tudi tokrat na klopi brez priložnosti pustil najmlajša Zorana Dragića in Dina Murića. Če ne bo poškodb, bosta prav ta dva igralca tista, ki bosta ostala doma in ne bosta videla SP. A bosta pomembna člena članske izbrane vrste v prihodnosti.

Izbranci selektorja Memija Bečirovića v takem ambientu niso mogli razočarati. Z veliko željo in agresivno igro so se lotili uglednih tekmecev, v nekaj primerih imeli tudi pomoč sodniške trojice, ki je pošteno pila kri gostujoči klopi, a pred dnevi v Španiji je bila zadeva ravno obratna. Slovenci so prikazali všečno igro, čeprav so bile napake v preizkušanju različnih taktičnih zamisli še vedno prisotne. A pristop je bil pravi in na tem velja graditi naprej.

V izjemnem vzdušju se je še posebej dobro znašel Sani Bečirović, ki je bil tokrat najboljši igralec tekme. Pod košem se je dobro boril Gašper Vidmar, nekaj atraktivnih potez je prikazal tudi Uroš Slokar, oba pa sta imela obilo težav s prostimi meti. Tokrat sta bila manj razpoložena branilca Lakovič in Dragić, le enajst sekund pa je dobil Jaka Klobučar.

Prav slabo izvajanje s črte prostih metov je tokrat pokopalo slovensko izbrano vrsto. Od 40 poizkusov so jih Bečirovićevi izbranci zadeli le 24. Na svetovnem prvenstvu v Turčiji bodo morali biti bolj zbrani, v nasprotnem bodo težko posegli po vidni uvrstitvi. Zmaga nad svetovnimi in evropskimi prvaki bi bila tokrat povsem zaslužena, pa čeprav trener Sergio Scariolo tokrat ni mogel računati na prvega zvezdnika Juana Carlosa Navarra, ki je zaradi lažje poškodbe hrbta tokrat obsedel na klopi. Španci so še enkrat več dokazali, da bodo v Turčiji resni kandidati za odličje. Slovenija bo imela novo priložnost za stopnjevanje forme že ta konec tedna na turnirju v Mariboru.

Slovenija : Španija 72:79 po pod. (68:68, 53:53, 31:28, 23:19)

Ljubljana, dvorana Stožice, gledalcev 12.500, sodniki D. Javor, E. Javor, Majkič (vsi Slovenija).

Slovenija: Slokar 7 (1:6), Lakovič 10 (2:2), Udrih 3, Bečirović 17 (6:8), Klobučar, Nachbar 3 (1:2), G. Dragić 9 (7:8), Jagodnik 2 (2:2), Zupan, Vidmar 12 (4:10), Brezec 5 (1:2), Rizvić 4.

Španija
:Fernandez 10 (3:4), Rubio 7 (1:1), Calderon 5 (1:2), Reyes 4 (0:1), Claver, Vazquez 8, Gasol 13 (5:9), Mumbru 14 (5:8), Garbajosa 9, San Emeterio 7, Suarez 2 (2:2).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.