Šport > Košarka
18 ogledov

Španci z lahkoto do drugega naslova

Calderon Tony Parker
1/22
Reuters
Španski košarkarji so še drugič zapored postavli evropski prvaki. V finalu 37. EP v Litvi so brez večjih težava premagali Francijo, ki ni imela nikakršnih možnosti za zmago (98:85). V dramatični tekmi za tretje mesto so Rusi z 72:68 ugnali Makedonijo. Srečanje bi se lahko razpletlo tudi v drugo stran.

Izbranci trenerja Sergia Scariola so tako potrdili nadarjenost generacije, ki je v zadnjih petih letih postala svetovni prvak na Japonskem 2006 in olimpijski podprvak v Pekingu 2008. To je bil hkrati že njen peti nastop v finalih na zadnjih sedmih evropskih prvenstvih. Zbirko kolajn z EP je Španija povečala na dve zlati, šest srebrnih in dve bronasti. Francija na drugi strani je šele drugič v zgodovini nastopila v finalu EP. Tako tokrat v Kaunasu kot leta 1949 v Kairu pa je ostala brez najbolj žlahtnega leska. Na EP ima pet bronastih kolajn in dve srebrni.

Španija je bila v finalu enostavno premočna. V prvem polčasu je ob 60-odstotnem metu iz igre dosegla 50 točk, tudi v nadaljevanju pa tekmeca ni spustila blizu. Tako je bil zmagovalec praktično znan že po dobrih tridesetih minutah igre, ko je bil rezultat 79:64.

Juan Carlos Navarro (27 točk v finalu) je zasluženo postal najkoristnejši igralec prvenstva (MVP) ter bil hkrati uvrščen v najboljšo peterko. Ob njem so akreditirani novinarji izbrali še Tonyja Parkerja, Paua Gasola, Boa McCalebba ter Andreja Kirilenka.

Poleg Navarra so za Španijo največ točk dosegli Pau Gasol (17), Jose Calderon (17) in Rudy Fernandez (14). Pri Franciji je izstopal le prvi strelec EP Tony Parker s 26 točkami.

Finale je bil tudi v znamenju naslednjega evropskega prvenstva, ki ga bo 2013 gostila Slovenija. Ambasador eurobasketa 2013 Rašo Nesterović je med polčasom iz rok legendarnega litovskega košarkarja Arvidasa Sabonisa prejel simbolično darilo - 13-kilogramski športni obuvali, Peter Vilfan, ki bo prav tako promotor naslednjega EP, pa je izžrebal štiri srečneže, ki so za nagrado dobili prve vstopnice za EP 2013. Med 1500 udeleženci akcije, ki je potekala na stojnici eurobasketa 2013 v dvorani Arena v Kaunasu, je čast doletela navijače iz Litve, Slovenije, Španije in Francije.

Izjavi po finalu:

Pau Gasol, igralec Španije:
"Francija ima izjemno ekipo. Bila je težka tekma, zelo smo veseli zmage. To je res čudovit trenutek za špansko košarko."

Tony Parker, igralec Francije:
"Rad bi čestital Španiji, ki je nocoj igrala izjemno. So na takšnem nivoju, kot si nekoč želimo biti tudi mi. So najboljša ekipa Evrope v zadnjih šestih letih. Nekoč si želim nekaj osvojiti s Francijo, tako kot Pau s Španijo."

Ilievski: "Pustili smo srce na parketu, a ni šlo"

Košarkarji Rusije so osvojili bronasto kolajno. V predzadnji tekmi prvenstva so premagali Makedonijo z 72:68 (17:13, 36:30, 52:50). Rusija je v tekmi za tretje mesto upravičila vlogo favorita proti najprijetnejšemu presenečenju prvenstva, čeprav je morala za zmago trepetati do zadnjih sekund. Makedonija je namreč znova pokazala, da je zasluženo prišla v polfinale in da bi lahko ob malce več sreče posegla tudi po medalji. V zadnjem napadu deset sekund pred koncem tekme pri vodstvu Rusije za dve točki je namreč Damjanu Stojanovskemu pri na videz enostavnemu polaganju na koš ušla žoga iz rok in nova senzacija Makedonije, ki je imela v dvorani Arena v Kaunasu skoraj tisoč svojih navijačev, je splavala po vodi. Za Rusijo, ki je na prvenstvu izgubila le eno tekmo (polfinale proti Franciji), je Andrej Kirilenko dosegel 18 točk, po deset pa so jih prispevali Sergej Monja, Andrej Voroncevič in Timofej Mozgov. Na drugi strani sta bila najboljša Bo McCalebb z 22 točkami, vendar nobene v zadnji četrtini, ter Vlado Ilievski (16 točk).

Izjave po tekmi za 3. mesto:

Predrag Samardžiski, igralec Makedonije:
"Vso zgodbo smo si želeli končati s kolajno okoli vratu, a tokrat žal ni šlo. Čez dve leti bomo poskušali narediti še korak ali dva več. Kljub zadnjemu porazu smo lahko ponosni nase."

Vlado Ilievski, igralec Makedonije:
"Odločila je športna sreča. Tudi mi smo dobili nekaj tekem v zadnjem trenutku, sreča pa spremlja pogumne. Rusija je bila nocoj predvsem boljša v skoku, tu se je poznala odsotnost Todorja Gečevskega. Lahko smo ponosni nase, komaj čakam na sprejem v Skopju. Žal mi je, da tem navijačem nismo podarili kolajne. Pustili smo srce na parketu, a ni šlo."

Andrej Voroncevič, igralec Rusije:
"To je odličen rezultat za nas, smo mlado moštvo. Šele dve leti igramo skupaj. Z Makedonijo smo se dvakrat pomerili in vselej smo se namučili. Mislim, da nam je zmago prinesel odličen skok."

Andrej Kirilenko, igralec Rusije:
"Zelo smo veseli, da nam je uspelo. Za nami je odličen turnir, saj smo dobili deset od 11 tekem. Bilo je naporno, a zaslužili smo si zmago."

Evropsko prvenstvo v košarki:

Finale:
Španija : Francija 98:85 (75:62, 50:41, 25:20)
Navarro 27, P. Gasol 17 in 10 skokov, Fernandez 14; Parker 26, Diaw 12

Tekma za tretje mesto:

Makedonija : Rusija 68:72 (50:52, 30:36, 13:17)
McCalebb 22, Ilievski 16; Kirilenko 18, Monja, Mozgov in Voroncevič 10

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.