Šport > Košarka
13 ogledov

Španci zlahka do zmage nad Slovenci

Goran Dragić, Ricky Rubio Slovenija : Španija
1/3
Nik Rovan
Slovenska košarkarska reprezentanca je na pripravljalni tekmi v Malagi proti Španiji izgubila pred 11.000 gledalci z 61:73. V nedeljo v Granadi sledi še en obračun proti aktualnim evropskim prvakom.

Po porazu v oči bode predvsem slovenska nemoč pod obema obročema – Španci so Slovence nadskakali (47:37) – ter izjemno slabo izvajanje prostih metov (35 odstotkov, 7/20). Ne zgodi se namreč prav pogosto, da ima reprezentanca boljši odstotek meta za dve točki (47,7 odstotka) kot odstotek zadetih prostih metov. Pri domačinih sta dobro odigrala brata Gasol: starejši Pau jih je dal 15, mlajši Marc pa 14. Pri Sloveniji sta največ, 11 točk dosegla Matjaž Smodiš in Goran Dragić.

Slovenci so v prvo četrtino krenili nekoliko zaspano in s številnimi osebnimi napakami je četa Božidarja Maljkovića Špancem omogočila veliko število prostih metov. Domačini se zavoljo slabe realizacije niso odlepili, do prvega občutnejšega vodstva pa so prišli Slovenci pri izidu 14:10. Nato je sledila minuta odmora italijanskega selektorja na španski klopi Sergia Scariola, ki je prinesla delni izid domačih 6:0 in Španci so na odmor odšli z vodstvom 16:14.

Slovenski mrk se je nadaljeval tudi globoko v drugo četrtino. Goran Dragić je v 13. minuti tekme s črte prostih metov prekinil petminutni strelski post Slovenije in znižal na 16:21. Slovenska agonija v napadu se je ob pomoči španskih sodnikov nadaljevala in na prvi koš iz igre svojih varovancev v drugi četrtini je Božidar Maljković čakal vse do šeste minute, ko je suvereno zabil Mirza Begić (18:23). Sledila je nova španska serija: tokrat 8:1 in na semaforju dvorane v Malagi je v 18. minuti tekme pisalo 31:19. Slovenci so se nato po koših Gorana in Zorana Dragića nekoliko približali, a so domačini na odmor odšli z varno prednostjo 11 točk (36:25).

Po delnem izidu Slovenije 12:4 na začetku tretje četrtine (37:40), ko sta dobro igrala Zoran Dragić in Erazem Lorbek, se je zdelo, da se bo v Malagi v nadaljevanju igrala izenačena košarka, a so Španci znova pokazali svojo moč in po malem šovu Juana Carlosa Navarra in Paua Gasola so domačini na zadnji odmor odšli s prednostjo 113 točk (55:42).

V zadnji četrtini so Španci nadzirali potek dogajanja na igrišču in se na koncu, čeprav so zadnji del tekme izgubili za točko (18:19), veselili zanesljive zmage (73:61), ki pravzaprav ni bila nikoli pod vprašajem.

Božidar Maljković je po tekmi povedal: "Zadovoljen sem z odnosom igralcev, saj so se vsi maksimalno borili in bili pravi profesionalci. Nezadovoljen pa sem z dvema segmentoma igre: s prostimi meti, ki smo jih zgrešili kar 13, in s 16 izgubljenimi žogami. Če bi bili v teh dveh elementih boljši, bi bila tekma povsem izenačena. Španija je pravi test, saj je ekipa sestavljena iz vrhunskih igralcev, hkrati pa igrajo zelo atipično košarko. Navkljub porazu sem zadovoljen in gremo naprej."

Malaga, pripravljalna tekma:

Španija : Slovenija 73:61 (16:14, 20:11, 19:17, 18:19)
P. Gasol 15, M. Gasol 14; Smodiš in G. Dragić po 11, Z. Dragić 10

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.