Šport > Košarka
21 ogledov

Spanoulis prvič v karieri MVP Evrolige

Spanoulis Olympiacos Olympiakos Pirej Anadolu Efes Regal Evroliga EPA
Pred petkovim začetkom zaključnega turnirja Evrolige so v Londonu izbrali najboljšega košarkarja letošnje sezone. Naslov je prvič v karieri osvojil grški reprezentant Vassilis Spanoulis (Olympiakos). Spanoulisa, ki s pirejskim velikanom brani naslov prvaka, v petek čaka obračun s CSKA Moskvo. Drugi par Regal Barcelona - Real Madrid.

Branilec Olympiakosa je seveda tudi del najboljše peterke, ki jo sestavljajo Nenad Krstić (CSKA Moskva), Dimitris Diamantidis (Panathinaikos), Ante Tomić (Barcelona) in Rudy Fernández (Real Madrid).

Vassilis Spanoulis je nagrado za najboljšega košarkarja sezone v Evroligi dobil prvič v karieri. Na četrtkovi slovesnosti so podelili še nekaj priznanj. Za zvezdo v vzponu ga je dobil Kostas Papanikolaou iz Olympiakosa, Bobby Brown iz Montepaschija Siene pa za najboljšega strelca.

Veličastna športna dvorana O2 v Londonu bo v petek in nedeljo sicer prizorišče zaključnih bojev. V petek ob 18. uri se bosta v polfinalu pomerila CSKA in Olympiakos, tri ure pozneje pa je na sporedu še španski "El Clásico" FC Barcelona – Real Madrid.

Če ljubitelji nogometa niso dočakali španskega "El Clásica" v Ligi prvakov, ga bodo vsaj košarkarski navdušenci. Drugič v zgodovini zaključnih turnirjev, londonski bo praznoval 25-letnico, se bosta udarila najhujša rivala s Pirenejskega polotoka. Hkrati bo to dvoboj ekipe z največ udeležbami na zaključnih turnirjih – 12 (Barcelona) – in moštva z največ naslovi evropskega prvaka – 8 (Real Madrid).

Poleg španskega tudi slovenski obračun

Nasproti bosta stala najboljša obramba Evrolige (Barcelona) in najboljša skakalna ekipa Evrolige (Madrid), obenem pa tudi dva slovenska reprezentanta, Erazem Lorbek in Mirza Begić, ter dve španski legendi Juan Carlos Navarro in Fernández. Navarra so sicer uvrstili v drugo najboljšo peterko sezone.

Nekoliko manj zanimiv, vsaj na papirju, je prvi polfinale. Gre za ponovitev lanskega finala v Istanbulu, ki so ga proti vsem napovedim dobili Grki s točko razlike. Olympiakos je tako četrta ekipa v zadnjih 12 sezonah, ki ima priložnost ubraniti naslov, kar je nazadnje uspelo Maccabiju leta 2005.

CSKA je najboljša ekipa tega tisočletja po nastopu na zaključnih turnirjih. Od leta 2001 je manjkala le na dveh (2002, 2011), do naslova pa je prišla le dvakrat (2006, 2008). London oziroma Velika Britanija bosta prvič v zgodovini evropske košarke, ki sega v leto 1958, gostila najboljše ekipe stare celine.

Očitno pa ne zadnjič, saj je Evroliga že nakazala, da bo London najverjetneje gostil "final four" tudi prihodnje leto, kajti velika želja vodstva lige je, da britanska metropola sestavi košarkarsko ekipo. Finale zaključnega turnirja bo v nedeljo ob 21. uri, tekma za tretje mesto pa ob 18.00.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.