Šport > Košarka
8 ogledov

Stavnice nam ne kažejo najbolje

košarka Anže Petkovšek
Od sobote do 20. septembra bodo oči košarkarske javnosti usmerjene v evropsko prvenstvo za moške.

Prvič v zgodovini bo prvenstvo potekalo v štirih državah, prvič bodo predtekmovanju sledili izločilni boji in prvič po več kot desetletju Slovenija v svojih vrstah ne bo imela igralca iz lige NBA.

Devetintrideseto evropsko prvenstvo, ki ga bodo gostile Hrvaška, Nemčija, Latvija in Francija, bo tretjič v zgodovini štelo štiriindvajset reprezentanc, med katerimi pa ni izrazitega favorita. Stavnice največ možnosti pripisujejo branilcem naslova iz Stožic, košarkarjem Francije, ki bodo nastopili z večino najboljših, hkrati pa bodo tako v predtekmovanju (Montpellier) kot v izločilnih bojih igrali pred domačo publiko - Lille. Sledijo jim Španija, Srbija, Litva, Grčija, Hrvaška, Italija in Slovenija.

Na stavnicah za olimpijskimi kvalifikacijami

Izbranci Jureta Zdovca so po stavniški hiši bwin uvrščeni na osmo mesto, torej pozicijo prenizko za mesto v dodatnih kvalifikacijah za olimpijske igre 2016. Tam bo nastopilo dvanajst najboljših selekcij na svetu, od tega pet iz Evrope. Zagotovljeno mesto imata finalista eurobasketa, tri ekipe pa si bodo mesto izborile v dodatnih kvalifikacijah.

Na evropskem prvenstvu - natančno bodo ekipe znane 48 ure pred prvimi tekmami - bo nastopilo 27 igralcev iz lige NBA. Slovenije ni med njimi, največ jih bo imela Francija (6 - Nicolas Batum, Joffrey Lauvergne, Tony Parker, Boris Diaw, Evan Fournier, Rudy Gobert), najbolje zastopana ekipa iz lige NBA pa bo Sacramento (3 - Kosta Kofos, Omri Casspi, Marco Belinelli).

Od štiriindvajsetih ekip sta na prijateljskih tekmah le dve imeli stoodstoten izkupiček; Hrvaška, prvi tekmec Slovenije v soboto ob 21. uri, ter Španija. Ta je sicer odigrala le sedem pripravljalnih tekem, od tega vse proti "drugorazrednim ekipam".

Hrvaška je v pripravah blestela - med drugimi je dvakrat premagala Nemčijo, Turčijo, Litvo, podobno tudi Grčija (7-2), ostali tekmeci Slovenije pa niso izstopali. Gruzija je od desetih tekem dobila pet, Nizozemska jih je odigrala kar 15 in na petih zmagala, Makedonija pa je niz začela s tremi zmagami, zaključila pa s petimi porazi.

Komentarjev 1
  • Avatar mike1968
    mike1968 10:25 02.september 2015.

    Lahko pridemo zelo daleč, lahko pa tudi vse izgubimo. Jaz sem zmeren pesimist....http://www.publishwall.si/igi.scinkavec/post/130366/kosarka-iv inhttp://www.publishwall.si/igi.scinkavec/post/123237/kosarka-iii-ali-sasova-resnicaVSEENO PA BOM Z VSEM SRCEM NAVIJAL ZA SLOVENIJO!!!