Šport > Košarka
19 ogledov

Stroka zadovoljna z Zdovcem

Jure Zdovc in Mario Kraljević: nov tandem na čelu slovenske košarkarske reprezen Žurnal24 main
Jure Zdovc je odlična rešitev za mesto selektorja slovenske košarkarske reprezentance, so prepričani naši tokratni sogovorniki Slobodan Subotič, Janez Drvarič in Ivo Daneu.
 

Preberite še ...

Jure Zdovc se predstavi
Košarkarje bo vodil Zdovc

Jure Zdovc je postal uradni naslednik Aleša Pipana na čelu slovenske košarkarske reprezentance. Stroka je prepričana, da so na KZS zadeli v polno, saj naj bi Zdovc v sebi združeval lastnosti, kakršne bi moral imeti selektor ene od najbolj nadarjenih slovenskih selekcij vseh časov: discipliniranost, dobro poznavanje razmer, izkušenost in ugled.

Subotič: Zdovc in Kraljević sta super izbor!

Trener košarkarjev Splita in nekdanji selektor slovenske izbrane vrste Slobodan Subotič je eden od tistih, ki so s prihodom Jureta Zdovca na klop izbrane vrste najbolj zadovoljni. "Piksi" je prepričan, da ima Zdovc prav tiste lastnosti, ki so v tem trenutku potrebne slovenski reprezentančni košarki. "Jure Zdovc je super izbor! Že prej sem govoril, da je po mojem mnenju pravi človek za to delo, a takrat za te stvari nisem bil kompetenten. Zdaj lahko rečem, da je Jure pravi človek za to delo, saj vsi vemo, kaj njegovo ime pomeni v slovenski, pa tudi evropski košarki. Je mlad in perspektiven trener, delal je v tujini in bil je igralec te reprezentance. Zelo pohvalna je tudi odločitev, da bo direktor reprezentance njen nekdanji kapetan Mario Kraljević, ki prav tako zelo dobro pozna aktualno problematiko in psihologijo igralcev," je za zurnal24.si povedal Subotič. Novico, da je Jure Zdovc postal novi selektor reprezentance, je Subotič izvedel kar od Zdovca samega. "Ker nisem v Sloveniji, celotnega dogajanja nisem mogel najbolje spremljati. Jure me je včeraj osebno poklical in bil sem res vesel, ko sem izvedel, da je postal novi selektor," je povedal Subotič.


Slobodan Subotič je imel v času svojega dela na klopi reprezentance največ težav z logistiko. © ABA

 
 
 

Je mlad in perspektiven trener, delal je v tujini in bil je igralec te reprezentance.

Slobodan Subotič

 
Subotič je eden od tistih "nesrečnih" slovenskih selektorjev, ki so na lastni koži občutili trenja med reprezentanti in težave, povezane z vpoklicem nekaterih igralcev. Prepričan je, da Zdovca najtežje delo čaka prav pri vzpostavljanju avtoritete. "Med svojim vodenjem reprezentance sem imel največ težav z logistiko. Težko je bilo prepričevati igralce, naj igrajo, nekateri niso hoteli priti zaradi osebnih sporov in tako dalje. V reprezentanci mora biti tako, da igralci poslušajo trenerja in ne trener igralcev. Mislim, da ima Jure  prave sposobnosti in avtoriteto. Če bo to uveljavil, mu lahko uspe marsikaj, sicer pa ga čaka zelo težko delo," je še dodal Subotič.

Drvarič: Mladi dobili svojo priložnost
Prvi selektor slovenske reprezentance Janez Drvarič se pridružuje mnenju, da je Jure Zdovc prava rešitev za klop izbrane vrste. "Jure Zdovc je ugledno košarkarsko ime. Verjamem, da bo v svoje delo vložil vse svoje znanje in sposobnosti ter da bo slovenska košarka nadaljevala po uspešni poti. Mislim, da so ljudje na Košarkarski zvezi temeljito premislili, koga želijo imeti za selektorja," pravi Drvarič. Tudi on trdi, da najtežja naloga Zdovca čaka z igralci, ki so se v zadnjem času igranju za izbrano vrsto odrekli. "Najpomembneje bo zagotoviti udeležbo tistih igralcev, ki igrajo v ZDA. Jure Zdovc je z nekaterimi igral sam in jih dobro pozna, zato mislim, da bo pri tem delu uspešen," je še dodal Drvarič.


Ivo Daneu pravi, da je opravljanje vloge selektorja predvsem stvar ustvarjanja dobrih medsebojnih odnosov. © Dejan Mijovič

 
 
 

Z igralci ne moreš komunicirati preko elektronske pošte in nekakšnih formularjev. Nekoga je treba poslati k njim oziroma se sam pogovoriti z njimi, kar se recimo do zdaj ni dogajalo.

Ivo Daneu

 
Daneu: Lažje je biti selektor kot klubski trener
Za konec smo za mnenje poprosili še legendo slovenske košarke Iva Daneua . Nekdanji junak Olimpije in jugoslovanske reprezentance je podal svoj pogled na imenovanje novega selektorja. "Jure je bil dober igralec in že takrat je uspeh osnoval na trudu in izjemni disciplini. Upam, da ga bodo igralci iz ZDA podprli, predvidevam pa, da imata Zdovc in novi direktor reprezentance Kraljevič z njimi dobre odnose. Če jima bo uspelo pregovoriti vsaj Brezca, Nachbarja, Smodiša in še nekatere, bomo zagotovo imeli možnosti za kolajno," je za zurnal24.si povedal Daneu. Meni, da je opravljanje vloge selektorja manj zahtevno od vsakodnevnega klubskega dogajanja. "Razlika med klubskim trenerjem in selektorjem je velika. To lahko povem kar iz primera nekdanjega jugoslovanskega selektorja Ranka Žeravice. Treniral je številne klube v Evropi, a nikoli ni imel kakšnega posebnega uspeha. Drugače je bilo z reprezentanco, kjer so v prvi vrsti pomembni odnosi med igralci in njihovo medsebojno zaupanje. Doseči moraš stanje, v katerem se tudi igralci, ki igrajo pet minut ali manj, dobro počutijo v moštvu. Bistvo vsega je prav v tem. Z igralci ne moreš komunicirati preko elektronske pošte in nekakšnih formularjev. Nekoga je treba poslati k njim oziroma se sam pogovoriti z njimi, kar se recimo do zdaj ni dogajalo. To je srž vsega in upam, da bo pri tem delu uspešen. Vsekakor navijam zanj in mu želim vse najboljše," je povedal Daneu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.