Šport > Košarka
17 ogledov

Stroški 15,5, prihodkov vsaj 30 milijonov

Slovenska reprezentanca bi si zaslužila domače evropsko prvenstvo. (Foto: Reuter Žurnal24 main
Kandidatura Slovenije za organizacijo evropskega prvenstva v košarki 2013 je po umiku Italije postale še toliko bolj resna. Stroški KZS in države bi bili 15,5 milijona, prihodek pa vsaj 30 milijonov evrov.

"Za evropsko prvenstvo 2013, za organizacijo katerega kandidira Košarkarska zveza Slovenije, bi bilo osem milijonov evrov potrebnih za plačilo FIBA Europe, 7,5 pa za organizacijo dogodka. KZS od države pričakuje pokritje stroškov za FIBA Europe (torej osem milijonov), preostali del bodo z dejavnostmi pokrili sami," sporočajo s KZS. Pričakujejo, da bo EP prineslo dobiček, kot ga je Poljakom lansko. "Vsi v EP udeleženi subjekti (hoteli in druge namestitvene kapacitete, turistične agencije, slovenski letalski prevoznik, letališča, gostinski lokali, predvajalci TV-signala, trgovine, država, KZS z vstopnicami ...) si lahko obetajo vsaj 30 milijonov evrov prihodkov, neizmerljiva pa je ocena promocijskih učinkov, od katerih bi država, gospodarstvo, turizem ter slovenska košarka in šport pridobili ogromno."

Evropska košarkarska organizacija je pred najavami kandidatur objavila razpisne pogoje, v katerih je specifično določeno, da mora nacionalna panožna zveza, ki pridobi organizacijo Eurobasketa 2013, v blagajno vplačati štiri milijone evrov za organizacijo in štiri milijone evrov za uradnega štiriletnega sponzorja FIBA Europe (tako imenovani razvojni sponzor, katerega vložek naj bi FIBA Europe namenila za financiranje bodočih rodov). Sponzor (tu bi se Republika Slovenija zelo verjetno odločila za promocijo turizma z znamko I Feel Slovenia) se nato redno pojavlja na vseh publikacijah, promocijah in dogodkih pod okriljem FIBA Europe. "Posebej gre poudariti, da je teh osem milijonov, ki jih pričakujemo od države, potrebno do FIBA Europe plačati postopoma, in sicer od leta 2010 do leta 2013," piše v sporočilu za javnost KZS.

Dobiček bi bil lahko še mnogo večji. "O tem, kako odmeven in donosen projekt je evropsko prvenstvo v košarki, priča tudi zanimiv podatek iz EP v Španiji 2007, ki pravi, da je bila sponzorska izpostavljenost ocenjena na 238 milijonov evrov. Največji delež k temu prispeva televizijska pokritost, saj si prvenstva v povprečju ogleda približno 200 milijonov košarkarskih navdušencev širom sveta," sporočajo s KZS.

Na KZS so v sodelovanju z Uradom Vlade RS za komuniciranje, TV Slovenija in zunanjimi sodelavci že pred tedni začeli projekt prezentacije EP 2013 za izvršni odbor FIBA Europe, da bo promocija države Slovenije čim večja pa za slogan izbrali besedno zvezo, izpeljano iz uradnega promocijskega slogana Slovenije – I feel Slovenia. Tako bi bil uradni slogan Eurobasketa 2013  I feel basketball, prvi osnutki logotipa pa vsebujejo gibljivo košarkarsko žogo in glavni slovenski simbol, goro Triglav.
 
Iztok Rems, generalni sekretar KZS, je bo tej priložnosti povedal: "Stroške organizacije EP 2013 smo prvič razkrili že na konferenci SPORTO novembra 2009, ti pa so se z novimi razpisnimi pogoji sicer nekoliko povečali, a njihovo jedro ostaja enako. Košarkarska zveza Slovenije čaka na uradno potrditev prispevka države, ki bi v primeru organizacije EP finančno in promocijsko izredno veliko pridobila, saj sama prvenstva  oziroma stroškov FIBA Europe, žal, ne more financirati. KZS je državo prosil le za stroške, namenjene FIBA Europe, torej za osem milijonov evrov, od katerih je vlada letos že odobrila 1,6 milijona, medtem ko bo denar za organizacijski vložek, ocenjen na nekaj več kot 7 milijonov evrov, zagotovila zveza, oziroma je ta praktično že zagotovljen. Denar, ki bi ga država vložila, je tako rekoč kredit, ki se bo vrnil z velikimi obrestmi, kar pa ne bi bil primer v Italiji, ki se je odločila za umik kandidature, saj državni vrh – ta za razliko od slovenske ni tako naklonjen košarki , ni bil pripravljen investirati v zasebni sektor, ki večinoma obvladuje dvorane. Dodatno težavo je Italijanom povzročala tudi hotelska infrastruktura, ki je na bistveno slabši ravni od naše, v Rimu, predvidenem za zadnji del tekmovanja, največja primerna dvorana sprejme 10.000 gledalcev, za gradnjo nove pa italijanska zveza, mesto Rim in država niso našli pravega konsenza."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.