Šport > Košarka
20 ogledov

Subotić: Denar ni problem

Subotić je sam določil peterico igralcev s klopi, ki je morala predčasno v slači Žurnal24 main
Z verjetno največjim poznavalcem grške košarka v Sloveniji, Slobodanom Subotićem, smo poklepetali o krizi v tamkajšnji košarki in morebitnem zatonu Panathinaikosa in Olympiacosa.

Grški košarkarski navdušenci so v šoku. Brata Angelopoulos sta se odločila, da odideta iz Olympiacosa, medtem ko brata Giannakopoulos iščeta kupca za Panathinaikos. Jasno je, da bosta oba velikana grške in tudi evropske košarke v primeru odhoda omenjenih mogotcev močno zmanjšala proračuna in s tem verjetno tudi tekmovalne ambicije. O morebitnih posledicah za grško košarko smo se pogovarjali s Slobodanom Subotićem, ki je v izjemno zadolženi državi sprva deloval kot igralec, nato pa tudi kot trener (vodil je tudi Pao in Olympiacos).

"Pri Panathinaikosu je osnovni razlog za napoved odhoda, da so se utrudili. Gre za dva brata, ki sta oba stara že čez 80 let. V lasti imata zelo uspešno farmacevtsko podjetje, a tudi tam vse skupaj počasi prepuščata svojim otrokom. V tem času, ko so vodili klub, so osvojili vse in še več od pričakovanj," je veliki poznavalec grške košarke sprva razkril razmere pri Panathinaikosu in nadaljeval: "Oni so klub hoteli zapustiti že lansko leto, toda v trenutku, ko je njihov igralec Vassilis Spanoulis podpisal za Olympiacos, so dejali, da bodo zdržali še eno leto. Pri tem je malce vplivala tudi maščevalnost." Kot je dejal nekdanji slovenski selektor, denar pri odločitvi bratov Giannakopoulos ni imel vpliva. "Pri njih denar ni problem, ker so to izjemno bogati ljudje. Če vam samo povem, da imajo pod nadzorom 85 odstotkov farmacevtske proizvodnje ali pa uvoza teh produktov v Grčijo, ki ima več kot deset milijonov prebivalcev, potem veste, kaj to pomeni," je razlagal Subotić in dodal da imajo po njegovih informacijah že tri potencialne kandidate za prevzem kluba, gre za Američana in dva Grka: "Vsekakor pa je dejstvo, da ekipa zagotovo ne bo več imela takšnega proračuna, kot ga je imela v preteklosti."

Subotić nam je malce bolj podrobno orisal tudi razmere pri Olympiacosu."Brata Angelopoulos sta v Olympiacos prišla v klub leta 2005. Že pred njima sta bil v upravnem odboru njun oče in stari oče. Oba imata zelo rada klub in jima ni bilo žal niti enega evra, ki sta ga vložila v klub, ampak mislim, da sta bila preveč nestrpna, saj sta vrhunske rezultate želela kar čez noč," je še povedal Subotić in dodal, da tudi tukaj na odhod ni vplivalo pomanjkanje denarja: "Razlog za njun odhod je v njihovi družini, ampak ne v denarju, temveč v tem, da preprosto ne želijo več vlagati v Olympiacos. Oni so v teh letih zapravili okoli 140 milijonov evrov svojega denarja, osvojili pa so le dva naslova pokalnega prvaka Grčije, kar je za tako velik vložek premalo."

Tako Olympiacos kot Panathinaikos sta v preteklih letih s košarkarji podpisovala astronomske pogodbe in s tem tudi sama sebi "pljuvala v skledo". "S tem sta delala škodo sebi in tudi grški košarki. Olympiacos in Panathinaikos sta igrala neko svojo ligo, ostali klubi pa svojo. Naslednji klub po proračun je bil Aris, ki je imel proračun visok 800 tisoč evrov, vodilna kluba pa 25 milijonov evrov," se je z nami strinjal Subotić, ki ima v obeh klubih kopico starih znancev: "Vsi moji znanci pri Olympiacosu so šokirani. Pri Panathiankosu pa niso tako prestrašeni, saj iščejo kupca in brata Giannakopoulos še nista odšla in si še lahko premislita, vendar dvomim o tem."

V nadaljevanju je Subotić potrdil, da je tudi velika finančna kriza, ki je zajela Grčijo, vplivala na celoten položaj. "Na vse skupaj vpliva velika kriza, ki je zajela Grčijo, saj vsi klubi dobivajo veliko manj denarja tudi iz drugih virov, kot so televizijske pravice," je razkril Subotić in na vprašaje, ali odhod dvojice bratov iz obeh največjih grških klubov pomeni začetek konca tamkajšnje košarke, odgovoril: "Vprašanje je, kdo bo prišel v klub. Zagotovo tisti, ki bodo prišli, ne bodo imeli 25 milijonov evrov na leto." Kakorkoli se bodo stvari razpletle, je jasno, da grško košarko čakajo težki časi. Morda najtežji v njeni bogati zgodovini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.