Šport > Košarka
32 ogledov

Tajfun odpihnil sanje Maribora, derbi Olimpiji

Union Olimpija Krka liga ABA Stožice Lorbek Lalić ABA
Maribor Messer v desetem kolu lige Telemach za prvaka ni izkoristil izjemne priložnosti, da bi pred večernim derbijem med Unionom Olimpijo in Krko močno ogrozil drugo mesto najtrofejnejšega slovenskega kolektiva. Mariborčani so izgubili v Šentjurju pri Tajfunu (77:66), Olimpija pa je v Tivoliju premagala Krko in si zagotovila igranje v ligi Aba (86:81).

Košarkarji Uniona Olimpije so prišli do drugega mesta v ligi Telemach za prvaka in s tem praktično že skoraj do uvrstitve v ligo Aba v prihodnji sezoni. V velikem slovenskem derbiju v dvorani Tivoli so prvakom iz Novega mesta zadali prvi poraz v tej sezoni državnega prvenstva.

Za Olimpijo je bila to tekma sezone, saj bi lahko ob porazu in neugodnem razpletu tekme v Šentjurju z nogo in pol ostala izven regionalnega tekmovanja. A Ljubljančani so nalogo opravili brezhibno, hkrati pa so jih že ob polčasu razveselili igralci Tajfuna, ki so tekmo začeli pol ure prej in ki so nekoliko nepričakovano premagali Maribor Messer. Prav z Mariborčani se bo Olimpija srečala v polfinalu in tako imela priložnost za maščevanje kar dveh porazov v ligi za prvaka.

Zeleno-beli, ki so po zadnjem porazu v Mariboru ostali brez trenerja Saša Filipovskega (ekipo je vodil njegov pomočnik Miro Alilović), so zmagali povsem zasluženo, saj so vodili vseh štirideset minut. Krka, ki je nastopila brez kaznovanega Matjaža Smodiša, je bila sicer vseskozi blizu, toda v vodstvo se ji ni uspelo prebiti. Niti v zaključku, ko se je v dobri minuti z 80:69 vrnila na 80:77. Najboljši igralec tekme Jaka Blažič (20 točk) je ohranil mirno roko s črte prostih metov in dokončno odločil zmagovalca.

Maribor ostal pred vrati lige Aba

Potem ko so v prejšnjem krogu še drugič v ligi za prvaka premagali petnajstkratne prvake Slovenije, košarkarje Olimpije, in se močno približali sanjskemu cilju, so igralci Maribor Messerja v zadnji tekmi izgubili na gostovanju v Šentjurju in na koncu zasedli tretje mesto. Tako so si zagotovili polfinalni obračun z Ljubljančani, ki se bo v dvorani Stožice začel v soboto. Ekipi bosta igrali na dve zmagi.

Četudi je bila tekma s tekmovalnega stališča pomembna le za goste, je Tajfun prikazal odlično predstavo in zasluženo prišel do tretje zmage v ligi za prvaka. Sezono je tako končal na šestem mestu.

Tajfun je velik del naloge opravil v prvih petindvajsetih minutah. Na krilih Tadeja Fermeta, ki je v prvem polčasu dosegel 20 točk, je hitro prišel do občutne prednosti (16:6). Mariborčani so jo sicer kmalu izničili (20:24), a nato znova zaostali in na začetku drugega dela gostiteljem dovolili delni izid 10:0, ki jih je pripeljal do 18 točk zaostanka (49:31).

"Dvoboj sezone" in polfinalna vozovnica Zlatorogu

Čeprav so se v nadaljevanju trudili, da bi zaostanek znižali, je bila razlika previsoka, neobremenjeni domači košarkarji pa tako razigrani, da jih ni bilo moč ustaviti. Ferme in Mike Venezia sta skupaj dosegla deset trojk, od tega pet v drugem polčasu.

Košarkarji Zlatoroga so zadnji polfinalisti lige Telemach. V odločilni tekmi oziroma dvoboju sezone, kot sta jo poimenovala oba stratega, so premagali domžalski Helios in se tako prebili do četrtega mesta in obračuna na dve zmagi s Krko. Prva polfinalna tekma bo v soboto, 4. maja, ob 20. uri.

Laščani so dve od treh zmag v ligi za prvaka dosegli prav proti Heliosu. Premagali so ga tako v dvorani Komunalnega centra kot v Treh lilijah. Vprašanje zmagovalca so rešili relativno hitro. Visoko motivirani in z dovolj raznovrstno igro so se že v prvem polčasu prebili do dvomestne prednosti (31:21), ki so jo v nadaljevanju rutinirano zadržali.

Helios v drugem polčasu niti za trenutek ni ogrozil vodstva Zlatoroga. Najbližje je prišel v 35. minuti, ko je razlika po dolgem času padla pod deset (63:56), a je nato zaradi petih osebnih napak ostal brez prvega strelca Damirja Rančića in s tem možnosti za preobrat. Domžalčani so tako sezono končali na petem mestu.

Liga Telemach za prvaka, 10. kolo:

Tajfun : Maribor Messer 77:66 (18:15, 21:16 23:18, 15:17)
Ferme 28, Venezia 17; Rizvić 21

Zlatorog Laško : Helios Domžale 76:67 (19:15, 21:14, 17:17, 19:21)
Đugum 22, Lapornik 16; Majstorović 23 .

Union Olimpija : Krka 86:81 (22:17, 20:21, 17:17, 27:26)
Blažič 20, Bubnić 12; Pavič 12

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.