Šport > Košarka
647 ogledov

Tako je propadel eden največjih talentov Balkana

Darko Miličić EPA
Nekdanji srbski košarkar Darko Miličić spregovoril o tem, kako je zapravil lepo prihodnost.

Darko Miličić je bil leta 2003 izbran kot drugi na naboru lige NBA. Pred njim je bil izbran le nedotakljivi LeBron James, za srbskim košarkarjem pa so klubi izbirali takšne ase kot so na primer kasneje postali Carmelo Anthony, Chris Bosh in Dwayne Wade. Srb je zdaj spregovoril o svojih napakah, ki so ga stale lepe kariere.

"Če bi lahko, bi zdaj veliko reči naredil drugače. Prišel sem v Detroit in nisem dobil priložnosti, moral sem se dokazovati, a k vsemu sem narobe pristopil. Pri 18 letih sem bil drugi na naboru in mislil, da sem poslan od Boga. Prepiral sem se, na treninge sem prihajal pijan ... Vsem sem pametoval, na koncu se je izkazalo, da sem bil 'prepameten' tudi zase," je v razgovoru za B92 dejal nekdanji košarkar.

"Moj pristop je bil povsem zgrešen. Lahko iščemo alibi in rečemo, da sem bil mlad. Seveda sem bil, a sem se odločil za ligo NBA in moral bi biti pripravljen na vse, kar takšna liga zahteva. Jaz očitno na to nisem bil pripravljen. Nisem imel pravega odnosa," je dejal 31-letnik, ki že pet let ne igra košarke. Vmes se je neuspešno preizkusil v kickboksu.

Številni klubi, malo dobrih sezon

V svoji NBA karieri je odigral tri leta v dresu Detroita in se nato preselil v Orlando, kjer je znova zaživel in pokazal nekaj dobrih predstav. Ker trener ni verjel, da lahko sodelujeta z Dwightom Howardom, ki je bil takrat prva zvezda ekipe iz Floride, se je moral znova preseliti. "Svojemu agentu sem dejal samo ne v Memphis. Poklical me je in nato dejal, da odhajam v Memphis. Sledili sta dve leti depresije, od prvega dneva sem križal dneve na koledarju. Fizično sem bil prisoten, ne pa psihično. Vso svežino, ki sem jo dobil v Orlandu, sem zapravil v Memphisu. Zagotovo je obstajal način, da bi se kaj popravilo, a je bilo zelo težko."

Po Memphisu je zaigral še v New Yorku, Minnesoti, kjer je imel za sabo eno dobro sezono, in Bostonu. Za slednjega je odigral le eno tekmo.

"Igral sem le zase. Važen je bil le moj ego. Zvečer bi razbil Gasola ali Duncana, naslednji dan pa nisem mogel nadaljevati v istem ritmu proti desetkrat slabšem centru. Sovražil sem košarko. Obstajali so trenutki, ko sem dosegel 20 točk, pri tem pa čakal le na to, da sodnik odpiska konec tekme," je še dejal.

Razlikuje se od ostalih 'hlodov'

"Vse življenje bom ostal drugi izbor na draftu, ki ni izpolnil pričakovanja. No, jaz se na nek način razlikujemo od ostalih 'hlodov'. Oni so si želeli, a jim ni šlo. Ko sem si jaz želel, sem bil dober, Ko si želim, si želim, ko si ne, si ne," je podal oceno svoje kariere košarkar, ki je znan tudi po spornih tetovažah, med njimi je tudi obraz četniškega povelnika Momčila Đujića, ki je v drugi svetovni vojni ustrahoval Dalmacijo.

"Nekateri ljudje so si ustvarili mnenje o meni na podlagi tega, kar so prebrali ali videli. Vsi imajo pravico do tega. Pa kaj. Sem četnik in vedno bom četnik. Nekje mora človek tudi odpreti ventile. Vsaka moja poteza se spremlja. Nedo drug se bo 'nažrl' žganja, nihče ga ne bo slikal in vse bo v redu. Ko se ga nacedi Darko, se pojavi fotografija in vsi si rečejo 'glej ga kmetavzarja'. Pa saj sem v duši res kmet. Ne prizadevam si, da bi me imeli ljudje radi. Pomembno je le, da sem korekten do družine in prijateljev, ki me tudi najbolje poznajo. Vsi delamo napake."

"Nisem ponosen na to"

Med njih uvršča tudi svoje vedenje po tekmi evropskega prvenstva leta 2007, ko je Grčija premagala Srbijo. "Nisem ponosen na ta posnetek. Ni bilo potrebno, da sem sodniku omenjal družinske člane. A pokradli so nas, to je bilo sramotno. Šlo je za ključno tekmo, a ko pogledam iz drugega kota, tudi sam imam družino, bi nekomu iztrgal goltanec, če bi govoril takšne stvari. Ne bi smel omenjati družine, tu sem naredil napako."

Pri 31 letih bi se po mnenju nekaterih še lahko vrnil v košarko. "Ni šans. Pridobil sem 40 kilogramov, imam jih 160. Sedaj se ukvarjam s kmetijstvom, v tem uživam. Na njivi preživim veliko časa, se sprehajam, gledam ves proces in to me osrečuje. Sem res še mlad v tem, a me veseli učenje, sprašujem ljudi, hodim na seminarje. Seveda se pojavljajo težave, a tako je v vsakem poslu," je za konec pogovora z B92 dejal Miličić.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.