Šport > Košarka
4665 ogledov

Tako se je OKC ustrelil v nogo že pred sezono, ključna poteza Dallasa

Dereck Lively Profimedia
Je bila ključna poteza Dallasa narejena že pred sezono?

Luka Dončić in soigralci so se prebili v finale zahodne konference, v drugem krogu končnice so premagali moštvo Oklahoma City Thunder. To je bilo po rednem delu sezone celo najuspešnejše na Zahodu, a je nato z 2:4 v zmagah klonilo proti zasedbi iz Teksasa. V ključnih trenutkih šeste tekme je sicer pri Mavericks blestel tudi novinec Dereck Lively II., to pa je ob porazu morda celo ena najbolj bolečih točk za vodstvo franšize iz Oklahome.

Zakaj? Pojasnilo je treba poiskati v poslu, ki ga je OKC sklenil še pred začetkom sezone. Takrat so imeli pri Dallasu na voljo 10. izbor na naboru, zanj so ob koncu prejšnje sezone celo namerno izgubljali tekme. In znali so ga izkoristiti. Sklenili so namreč posel prav z OKC, omenjeni pick so zamenjali za 12., torej dve mesti slabšega, hkrati pa so zasedbi iz Oklahome oddali tudi nekdanjega člana Olimpije Davisa Bertansa. Latvijec je imel pri Mavericks visoko plačo, z njegovim odhodom se je sprostila kar precejšnja vsota. A vse skupaj ne bi bilo niti toliko pomembno, če kot 12. na naboru ne bi bil izbran prav Lively II. Ta se je tako preselil v Teksas.

Omenjeni 'rookie' je na šesti tekmi zbral 12 točk in kar 15 skokov (štiri v napadu), prav visok igralec, ki bi uspešno lovil odbite žoge pa je zadeva, ki je Thunderju najbolj primanjkovala. Skok so v seriji tako prepričljivo dobili košarkarji iz Dallasa. Lively je med drugim pet minut pred koncem zadnjega obračuna ob zaostanku 98:103 nanizal štiri točke. 

Sledila je še trojka P. J. Washingtona za izenačenje, Dončić pa je Mavericks popeljal v vodstvo s 107:105. Od tu dalje so bili Mavs večinoma korak pred tekmeci, ali pa so po košu nasprotnika vsaj imeli na voljo napad za preobrat. Na koncu so slavili s 117:116. 

Lively je tekmo v statistiki +/- (razmerje med prejetimi in danimi točkami, ko je posameznik v igri) končal s +26. Sicer dokaj solidni Daniel Gafford, ki je tekme na položaju centra pri Dallasu začenjal, je bil na primer pri -25.

"Te serije brez Livelyja ne bi dobili. Igral je neverjetno, kot novinca ga ni bilo prav nič strah. Noro je, kako igra in kako vpliva na tekmo. Res neverjetno," je svojega 20-letnega soigralca takoj po uspehu pohvalil tudi Dončić.

Lively je po pisku zadnje sirene sicer obstal ob igrišču in s prstom pokazal v nebo. Pred kratkim mu je namreč zaradi bolezni umrla mama.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 3
  • rokobert 08:41 21.maj 2024.

    Ključno bo,ko bo Ender3-ja nehala matrati nevoščljivost...,kar se ne bo nikoli zgodilo😂🤣

  • roty 00:48 21.maj 2024.

    G. Ender-ju 3 predlagam, da se vrže v najbližji obcestnih jarek. 😆

  • Ender3 22:50 20.maj 2024.

    Ključno bo, ko domača medijska srenja ne bo obsedena z NBA in Dončićem. Kaj mislijo, da bodo dnevi lepši, če bomo vedeli kaj se dogaja tistimI onstran atlantika.

Sorodne novice