Šport > Košarka
3392 ogledov

Takšna bo slovenska pot na SP 2019

KZS Saša Despot
Slovenska košarkarska reprezentanca je danes v kitajskem Guangzhouu dobila nasprotnike za nastop na svetovnem prvenstvu na Kitajskem.

Slovenski košarkarji, ki so bili pred današnjim žrebom kvalifikacijskih skupini postavljeni v četrti boben, bodo s kvalifikacijami začeli 23. novembra, ko bo v Sloveniji gostovala ekipa iz dodatnih kvalifikacij.

Slovenska skupina se bo v drugem delu kvalifikacij križala s tremi najboljšimi ekipami iz skupine B, ki jo sestavljajo reprezentance Turčije, Latvije, Ukrajine in ekipe iz dodatnih kvalifikacij.

"Slovenska skupina A je vsaj na papirju zelo zahtevna, veliko pa bo odvisno od tega, v kakšnih postavah bodo igrale reprezentance. Skupina, v kateri je Slovenija, ni bistveno močnejša od drugih. Prvi cilj je uvrstitev v drugi del kvalifikacij, glavni cilj pa uvrstitev na svetovno prvenstvo, ki bo leta 2019 potekalo na Kitajskem. Že zdaj vabim vse navijače, da podprejo naše fante pri doseganju zastavljenih ciljev," je dejal generalni sekretar KZS Radoslav Nesterović.

Mednarodna košarkarska organizacija Fiba je pripravila popolnoma spremenjen sistem kvalifikacij za uvrstitev na velika mednarodna tekmovanja moških članskih reprezentanc. Štiriletni ciklus se bo začel letos novembra in bo vključeval po eno veliko tekmovanje - leta 2019 svetovno prvenstvo na Kitajskem, leta 2020 olimpijske igre v Tokiu, leta 2021 pa evropsko prvenstvo. Slednja bodo po novem sistemu potekala na vsaka štiri leta.

Reprezentance udeleženke evropskega prvenstva 2017 si bodo nastop na svetovnem prvenstvu skušale zagotoviti skozi dve obdobji kvalifikacij. V prvem delu se bo štiriindvajsetim ekipam pridružilo še osem reprezentanc iz avgustovskega predkvalifikacijskega turnirja. Dvaintrideset reprezentanc bo razporejenih v osem skupin s štirimi ekipami. Vsako moštvo bo v tem delu tekmovanja odigralo šest tekem, tri doma in tri v gosteh, v treh tekmovalnih terminih.

Dve tekmi bodo odigrali od 20. do 28. novembra 2017, dve od 19. do 27. februarja 2018, dve pa od 25. junija do 3. julija 2018. Po šestih odigranih tekmah bodo iz skupinskega dela napredovale prve tri reprezentance iz vsake od osmih skupin in sestavile nove štiri skupine. Rezultati iz prvega dela kvalifikacij se bodo prenesli.

Tudi v drugem delu vsako reprezentanco čaka šest tekem, po tri na domačem igrišču in tri v gosteh. Predvideni kvalifikacijski termini drugega dela so: 30. avgust - 18. september 2018, 26. november - 4. december 2018 in 18. - 26. februar 2019.

Na svetovno prvenstvo se iz evropskega dela kvalifikacij uvrsti 12 reprezentanc, prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa iz vsake od štirih skupin. Sicer se bo na svetovnem prvenstvu 2019 na Kitajskem predstavilo 32 reprezentanc. Tekmovanje bo potekalo od 31. avgusta do 15. septembra.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.