Šport > Košarka
7 ogledov

Tekma za biti ali ne biti

Aleksandar Džikić bo svoje novo moštvo jeseni predstavil na močnem turnirju. Žurnal24 main
Novi trener Olimpije Aleksandar Džikić pred četrtkovo tekmo Evrolige z litovskim Žalgirisom stavi na komunikacijo v moštvu. Dvorana bo spet šesti igralec zmajev. Poraz zapira vrata.
Žalgiris je v četrtem kolu gladko premagal Olimpijo z 91:72, blestel pa je Američan Marcus Brown , ki je dosegel 28 točk, iz igre pa zgrešil le tri mete. Ronellu Taylorju , ki ga je spremljal v obrambi, je pripravil pravo učno uro košarke. “Če imate še tako prav, ko pravite, da je Brown v neposrednem obračunu nadigral Taylorja, gledam na tekmo, ki je pred nami, kot na tekmo dveh moštev. Noben ne bo mogel s prstom na nikogar pokazati, češ, nisi ustavil Browna,” je dejal Aleksandar Džikić , ki se strinja, da bo potrebno na Browna še posebej paziti: "Naša naloga je, da čim bolj zmanjšamo učinek Marcusa Browna. Veste, v sodobni košarki ne obstaja to, kar ljudje radi rečejo: 'Poglejte, povsem so ga zaustavili.' Če bo Brown dosegel enako število točk, pa ob tem porabil 12 žog več, me ne bo motilo. Število doseženih točk mi ne pomeni veliko. Brown je odličen v napadu in v obrambi, a naredili bomo vse, da ga čim bolj omejimo."

Prvi preizkus za Dzikića. © Saša Despot

 
Žalgiris ima pod košem orjaka Eurelijusa Žukauskasa , ki mu pomaga nekdanji slovenski reprezentant Goran Jurak . Kako dobro pa svoje visoke igralce pozna Džikić? "Na centrskih položajih imamo pet igralcev, najbolje pa igra Marko Milič. Če bi zdajle klicali Žalgirisovega trenerja, bi največ časa poslušali o tem, kako ga zaustaviti. Poizkusili bomo Žukauskasa privesti v položaj, kjer v obrambi ne bo mogel priti najbolj do izraza. Najmočnejši je v pokrivanju rakete. Marku bomo poizkusili omogočiti dovolj prostora, da bo lahko uveljavil svojo prednost v neposrednih dvobojih s tekmeci. Ne glede na to, ali ga bo pokrival Jankunas, Jurak, Bradley ali pa Maciulis.“ Strateg zeleno-belih opozarja še na hrvaškega branilac Marka Popovića . "Rekel bi kar, da je x faktor njihove ekipe. Vstopa s klopi in če je razpoložen, ga je teko zaustaviti. Mislim, da bo tokrat zelo motiviran.“ Vesela novica za vse navijače je, da brez težav trenira Goran Dragić , v četrtek pa bi priložnost lahko dočakal tudi Boris Gorenc . "Boris je eden naših najbolj izkušenih igralcev in je tako za nas še kako pomemben. Če bo nared, bo del ekipe, ki bo v četrtek, upam, zmagala. Je pa tudi eno izmed naših orožij za igro v obrambi.“

Marku Miliču in soigralcem bo tokrat lahko pomagal tudi Boris Gorenc. © Boštjan Tacol

 


Novi trener Olimpije je razkril, kako se trudi izboljšati vzdušje v moštvu: “Verjamem, da je del trenerskega posla tudi komunikacija. V pogovoru s košarkarji lahko pridem do bistva problema. Vse igralce je treba zbuditi. Sploh ni pomembno, zaradi česa sta bila v zadnjem času Taylor in Bailey nekoliko odsotna. Mi nimamo superzvezdnikov, za vsako tekmo potrebujemo celotno moštvo. Želim, da si po tekmi pogledamo v oči in rečemo, da več nismo mogli dati od sebe. Ali bo to dovolj za zmago, pa ne ve nihče.” A Zmaga je tokrat obvezna. V primeru poraza možnosti za vstop v Top 16 praktično ne bo več. Za tekmo je na voljo še dobrih tisoč vstopnic, ki pa bodo do tekme bržkone pošle. Ledeni dvorani Tivoli se tako ponovno obeta peklensko vzdušje. "Je to dobrodošlica zame ali za Žalgiris,“ ni mogel iz svoje kože Džikić in pristavil: "Veselim se polnih tribun. Veste, da sem bil šest let v Partizanu in navijači so bili vedno naš šesti igralec. Peklensko vzdušje bo igralce še bolj motiviralo.“
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.