Šport > Košarka
16 ogledov

Težke odločitve za višje cilje

hamilton_detroit_reuters Žurnal24 main
Predsednik Detroit Pistonsov Joe Dumars se je pred dvema sezonama lotil pomlajevanja ekipe, ki je leta 2004 osvojila naslov prvaka in zaigrala v šestih zaporednih finalih Vzhoda.

Leta 2006 je pustil najprej izkušenega centra Bena Wallacea v Chicago, leto kasneje pa še 33-letnega organizatorja igre Chaunceya Billupsa k ekipi Denver Nuggets. Po končani prejšnji sezoni pa je ekipi Boston Celtics prepustil še krilnega centra Rasheeda Wallacea. Iz zmagovalne začetne peterice iz leta 2004 sta tako ostala zgolj nekoliko mlajša Richard Hamilton (31) in Tayshaun Prince (29).

Po zgolj eni sezoni na čelu Detroita je Dumars odpustil tudi mladega trenerja Michaela Curryja ter ga zamenjal s še enim novincem v tej vlogi – Johnom Kuesterjem. Kuester je že šesti trener Pistons v tem desetletju. Dumars je bil v premoru zelo aktiven in je v franšizo pripeljal branilca, sicer odličnega strelca, Bena Gordona, krilnega igralca Charlieja Villanuevo ter vsestranskega Chrisa Wilcoxa, ki se znajde tako pod košem, kakor tudi na krilnih pozicijah. “Vedeli smo, da moramo sprejeti nekaj težkih odločitev, vedeli smo tudi, da moramo misliti tudi na prihodnost,” je povedal Dumars. “ Dobro smo igrali s staro ekipo in smo ponosni na vse, kar smo dosegli, toda zavedamo se tudi, da to ne traja večno. Zato smo začeli graditi za prihajajoče sezone.”

Če Dumarsu uspe sestaviti še eno šampionsko ekipo z Rodneyem Stuckeyem, Gordonom, Villanuevo, Wilcoxom ter izboroma z zadnjega NBA nabora, Austinom Dayem ter DaJuanom Summersom, se bo najverjetneje pridružil Jerryju Westu, ki je bil dvakrat uvrščen v Hišo slavnih, enkrat kot igralec ter enkrat kot direktor franšize. Kratkoročno bodo Pistons gradili na Hamiltonu ter Princu, ki sta se za sodelovanje s klubom odločila kljub odhodu nekaterih ključnih igralcev v preteklih sezonah. V ekipo se po dveh letih vrača tudi "Big Ben", ki je z Dumarsom podpisal enoletno pogodbo.

Najdražji rezervist
Gordon bo v naslednjih petih letih pri Pistons zaslužil vrtoglavih 58 milijonov USD, kar veliko denarja za igralca, ki bo najverjetneje zgolj zamenjava izkušenemu Hamiltonu na mestu drugega branilca. Morda pa bo Kuester kdaj poskusil igrati tudi s tremi branilci in bo Gordonu ter Hamiltonu na igrišču družbo delal še Rodney Stuckey, ki s svojo igro na trenutke spominja na Dwaynea Wadea.

211 cm visoki Villanueva bo poskušal zapolniti praznino na poziciji krilnega centra, ki je nastala po odhodu Rasheeda Wallacea, pod košem pa bo ekipi pomagal izkušeni povratnik Ben Wallace.

Vroče vprašanje:
Ali sta Ben Gordon in Charlie Villaneuve dovolj za ponoven vzpon ekipe iz Detroita?
Ko so v pretekli sezoni Pistons v zameno za Chaunceya Billupsa pripeljali Allena Iversona, so tako in tako vsi menili, da se slednji v Detroitu ne bo najbolje znašel. To se je tudi zgodilo. Po letošnem odhodu Rasheeda Wallacea pa so Pistons še dodatno izgubili na kvaliteti svoje, sicer odlične obrambe, saj prišleka Ben Gordon in Charlie Villanueva naj ne bi ravno blestela v tem košarkarskem elementu.

Pozor na novinca: DaJuan Summers


Ker so se Pistons v preteklih sedmih sezonah kar šestkrat uvrstili v finale vzhoda, si zaradi slabe pozicije na naboru niso mogli obetati kakšne vidnejše okrepitve. Kljub temu pa lahko 203 cm visoki ter 107 kg težki krilni igralec v bližnji prihodnosti še kako preseneti.

Prišli: Ben Gordon (Chicago), Charlie Villanueva (Milwaukee), Chris Wilcox (New York), Ben Wallace (Phoenix)
Odšli: Rasheed Wallace (Boston), Antonio McDyess (San Antonio), Amir Johnson (Milwaukee), Arron Afflalo (Denver), Walter Sharpe (Denver), Allen Iverson (Memphis)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.