Šport > Košarka
920 ogledov

"To je najboljša reprezentanca Slovenije v zgodovini"

damir grgić Profimedia
Pred Košarkarsko zvezo Slovenijo sta dva velika projekta, moške kvalifikacije za olimpijske igre in evropsko prvenstvo za ženske.

Prve so na vrsti dekleta, ki bodo prihodnjo sredo začele s pripravami. Selektor Damir Grgić je povabil štirinajst igralk, kot pravi najboljše, kar premore Slovenija.

Mesec dni dolgih priprav, ki bodo z izjemo turnirja na Slovaškem potekale v Sloveniji, se bodo udeležile Nika Barič, Lea Debeljak, Shante Marie Evans, Zala Friškovec, Teja Goršič, Tina Jakovina, Mojca Jelenc, Aleksandra Krošelj, Eva Lisec, Teja Oblak, Annamaria Prezelj, Eva Rupnik, Maruša Seničar in Tina Trebec.

"To je najboljša reprezentanca Slovenije v vsej njeni zgodovini. Dekleta so dovolj izkušena in imajo kvaliteto, da izboljšajo dosežek s prejšnjega evropskega prvenstva, ko so po porazu v kvalifikacijah za četrtfinale osvojili deseto mesto. Če bodo igralke do prvenstva ostale zdrave, sem prepričan, da bomo enakovredni vsem reprezentancam v Evropi," je na novinarski konferenci dejal Damir Grgić.

slovenska košarkarice | Avtor: KZS/Twitter KZS/Twitter
Slovenija bo tretjič zapored sodelovala na tretjem evropskem prvenstvu. V predtekmovanju, ki ga bo igrala v Strasbourgu, se bo merila s Turčijo (17. 6.), Belgijo (18. 6.) in BiH (20. 6.). Prvouvrščena reprezentanca se bo neposredno uvrstila v četrtfinale, druga in tretja pa bosta igrali repešaž.

"Igralke komaj čakamo, da se dobimo in da začnemo priprave na prvenstvo. Vse imamo za seboj zelo specifično sezono, nekatere smo jo končale že marca, druge so še v pogonu, zato ne dvomim, da bomo vse fizično dobro pripravljene. Če bomo ostale zdrave, se lahko nadejamo dobrega rezultata. Imamo zahtevno skupino, vendar se bomo tekmic lotile eno za drugo in skušale priti čim dlje," je dodala kapetanka Nika Barič.

Prav iz razloga, da bi se dekleta izognila nepotrebnim potovanjem oziroma tveganjem, je strokovni del reprezentance program priprav usmeril v Slovenijo. Rakete, kot je nov vzdevek slovenski košarkaric, bodo v enem mesecu odigrale sedem prijateljskih tekem. V Laškem se bodo dvakrat pomerile s Črno goro, konec maja sledi turnir na Slovaškem z domačinkami in Poljsko, slednja bo nato dvakrat gostovala v Sloveniji, zadnja pripravljalna tekma pa bo 14. junija na prizorišču eurobasketa s Francijo.

Slovenija:
Nika Barič      1992    169   Birevim Eletzig (Tur)
Lea Debeljak     2001    176   Cinkarna Celje
Shante Marie Evans  1991    186   Artego Bydgoszcz (Pol)
Zala Friškovec    1999    179   Szekszard (Mad)
Teja Goršič     1999    189   Hannover (Nem)
Tina Jakovina    1992    182   Kangoeroes Mechelen (Bel)
Mojca Jelenc     2003    200   Cinkarna Celje
Aleksandra Krošelj  1999    174   Kangoeroes Mechelen (Bel)
Eva Lisec      1995    192   Dinamo Kursk (Rus)
Teja Oblak      1990    172   USK Praga (Češ)
Annamaria Prezelj  1997    177   Quesos El Pastor (Špa)
Eva Rupnik      1992    176   Rheinland Lions Köln (Nem)
Maruša Seničar    1997    187   Cinkarna Celje
Tina Trebec     1990    188   Montbrison (Fra)
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.